Anders Røed, administrerende direktør Ringnes AS. (Foto: Nyebilder.no)

Støtteerklæring til den norske utelivs- og serveringsbransjen

Ringnes, med administrerende direktør Anders Røed i spissen, har kommet med en støtteerklæring til den norske utelivs- og serveringsbransjen. Les den her.

Utelivs- og serveringsbransjen er en av de bransjene som først møtes av smitteverntiltakene. Men bransjen står bakerst i køen når fellesskapet gjør opp regningen i krisepakkene. Inn i andre bølge med nedstenging er tiden overmoden for å få på plass en kompensasjonsordning som faktisk hjelper bransjen gjennom krisen. Deretter bør de sikres like momsfordeler som resten av sine bransjekollegaer i reiselivsnæringen.

Om du liker ribbe eller lutefisk, en Pepsi Max eller pils, fine dining eller en folkelig pizza. Dette er bransjen som har plass til alle. De skaper sosiale møteplasser. De lever for å samle mennesker og skape gode opplevelser for sine gjester – for deg og meg.

Bare i Oslo sysselsetter serverings- og utelivsbransjen 17.000 mennesker. For veldig mange er denne bransjen et første steg ut i arbeidslivet. Få om noen kan vise til et større mangfold.

I Ringnes møter vi dem hver dag: Hardtarbeidende og engasjerte eiere, noen større aktører og mange små. De er en del av bransjefellesskapet norsk reiseliv. Likevel har ikke de fått ta del i tiltakspakken for reiselivsnæringen. Redusert moms for reiselivet omfatter alt fra hoteller til gallerier og fornøyelsesparker, men ikke serverings- og utelivsbransjen.

I vår kom EU-kommisjonen med en generell oppfordring om å innføre redusert moms som virkemiddel for å møte krisen i utelivs- og serveringsbransjen. Flere land i EU har fulgt denne oppfordringen. Nå bør Norge følge etter.

Men for mange av våre kunder handler det nå om å overleve. Redusert moms hjelper lite når kundene uteblir. Det gjør heller ikke støttekampanjer med generelle oppfordringer om å slå ring om det lokale stamstedet. For nå står vi i fare for at mange av disse stedene kan gå tapt. Krigskassen er tom etter første bølge med nedstengning. Behovet for akutte tiltak er presserende. Dessverre gir ikke tiltakspakken som ble presentert på tirsdag i forrige uke grunnlag for mye håp.

På spørsmål om situasjonen for serveringsbransjen svarte Næringsminister Iselin Nybø at partene i arbeidslivet har etterspurt brede kompensasjonsordninger, ikke spissede tiltak mot enkeltbransjer. Hun oppfordret bransjen til å søke kompensasjon når portalen settes opp i januar.

Muligheten for å søke om kompensasjon i januar er en fattig trøst når likviditeten er under press nå. Vi vet også at mange mindre aktører opplever at kompensasjonsordningen treffer dem dårlig under gjeldende innretning. Ikke minst gjelder dette de mindre stedene hvor eierne har tatt stor personlig risiko for å bygge opp virksomheten.

Også inn i andre smittebølge ser vi at tiltakene kommer for seint. I vår tok bransjen ut permittering før myndighetene kom på banen med redusert lønnsplikt for arbeidsgiver. Da tiltaket ble presentert hadde det ikke tilbakevirkende kraft, hvilket medførte at bransjen ikke fikk noen særlig fordel av justeringen.

I mars sto vi sammen med flere av våre kunder og så litervis drikke gå i sluken. For å unngå at bransjen lider samme skjebne er tiden nå overmoden for å sørge for at de møtes med tiltak som treffer. For serveringsbransjen har dugnadsbegrepet for lengst utspilt sin rolle. Det er alvor nå.

For serverings- og utelivsbransjen har 2020 bydd på en meny bestående av økte kostnader, redusert kapasitet, færre kunder og redusert salg. For at de skal kunne se 2021 må vi møte denne situasjonen med konkrete kompensasjonstiltak og en momssats som sikrer at de likebehandles med resten av reiselivsnæringen.

Anders Røed, administrerende direktør i Ringnes

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS