Fra Polgaarden til Ølgaarden i ærverdige historiske lokaler i Gamlebyen i Fredrikstad, fra venstre Ole Morten Holstad Aasheim, Christer Bjørnli og John Erling Hansen. (Foto: Heidi Fjelland)

Fra polgård til ølgård i Gamlebyen

Etter over 80 år som vinmonopol, overtok ølentusiaster lokalet etter Polgaarden, og nå har det ærverdige lokalet fått navnet Ølgaarden.

Publisert
Ivrige ølbryggere; fra venstre Christer Bjørnli (brygger/butikkmedarbeider), John Erling Hansen (butikkmedarbeider, brygger), Ole Morten Holstad Aasheim (bryggersjef) og Morten Krogh (daglig leder). (Foto: Heidi Fjelland)

Denne saken er skrevet av Heidi Fjelland

Vinmonopolet i Gamlebyen i Fredrikstad flyttet etter over 80 år i de samme lokalene. Dette var et av tre vinmonopol i landet som fremdeles solgte varer over disk. Ølbrygger og faglært kokk, Morten Krogh slo til da lokalene sto tomme. Han var på jakt etter lokaler til et ølbryggeri og -utsalg. Lokalene ble pusset opp, men den originale innredningen har fått bli. Med seg på laget fikk han også bryggerentusiast, Ole Morten Holstad Aasheim.

Endelig tappes det eget brygget øl i Gamlebyen igjen, her ved Christer Bjørnli. (Foto: Heidi Fjelland)

Dermed ble Polgaarden til Ølgaarden. Krogh er i dag daglig leder og Holstad Aasheim er bryggersjef i Ølgaarden.

Lei av industriøl

Christer Bjørnli er en av de tre ansatte på Ølgaarden. Hans ølinteresse startet tidlig, men han ble lei av industriøl, og begynte å saumfare polet etter andre og spennende ølvarianter. Etter hvert begynte han å brygge litt selv.

Christer Bjørnli. (Foto: Heidi Fjelland)

Da Ølgaarden åpnet sitt utsalg i Gamlebyen i Fredrikstad i november 2015, tok han turen innom.

– Jeg begynte som kunde, men ble vel ansatt fordi jeg aldri dro hjem, sier han og ler. I dag jobber han som butikkmedarbeider, ølbrygger og ølentusiast, og omtales som Ølgaardens solstråle.

Godkjent som mikrobryggeri

Ølgaarden ble godkjent som eget mikrobryggeri i oktober 2016.

Bryggeprosessen kan nå følges i butikklokalene, selve prosessen tar 6-7 timer. Deretter er det gjæring i to uker, trykksetting på tank i en uke, og etter tre uker har de en ny drikkeklar batch med 300 liter øl.

Både før og etter godkjenningen som mikrobryggeri, har Ølgaarden hatt god hjelp av bryggeriet Nøisom til ølbrygging og EGO Bryggeri har vært behjelpelige med blant annet bryggingen av et eget Mjød.

500-550 sorter

Noen av Ølgaardens egne øl. (Foto: Heidi Fjelland)

Ølgaarden er Gulatings første franchisetaker, varene de tar inn er 60-70 % fra norske bryggerier, og de resterende 30-40 % fra utenlandske. Til jul var det i overkant av 600 sorter øl i hyllene. Men, det er noe mindre resten av sesongen, når juleølen ikke står i hyllene. Da ligger det på rundt 500-550 sorter. De har også et bredt utvalg av glutenfritt øl.

Mjød fra Ølgaarden. (Foto: Heidi Fjelland)

– Det hadde vært gøy å ta inn øl fra hele verdenskartet, sier Bjørnli entusiastisk. – Men realistisk er det vel ikke. Transporten blir for kostbar, supplerer han.

– Ølgaarden Blond, vår førstefødte

– Ølgaarden Blond, vår førstefødte (november 2016) og vår bestselger, blir produsert på Nøisom-bryggeriet på grunn av det store kvantumet. Vi har ikke stort nok produksjonslokale, men dette er vår egen oppskrift, forteller Bjørnli, og fortsetter:

Plankebrøl. (Foto: Heidi Fjelland)

– Ølgaarden Blond produseres i batcher à 3600 liter, og vi har foreløpig kun mulighet til batcher à 300 liter. Dette er en populær helårsøl, men den skal passe spesielt godt til sjømat som rekesmørbrød, krabber og lignende. Det er en blanding av pils/sommerøl.

Egenprodusert mjød

Mjød er en honningvin, der ingrediensene er vann, honning og gjær.

Christer Bjørnli og Ole Morten Holstad Aasheim i Ølgaardens butikklokaler, stolte av eget brygget øl, her med Ølgaarden Brown Ale på 2-liters flasker. (Foto: Heidi Fjelland)

– Vi har vår egen oppskrift på mjød. Den har blitt produsert på EGO-bryggeriet, men skal heretter produseres hos oss. Det finnes få produsenter av mjød i Norge, Eiker Ølfabrikk i Mjøndalen er den andre vi vet om, sier Bjørnli.

– Vi tilsetter litt pasjonsfrukt og lime for smakens skyld i vår mjød, forteller han.

Anno-øl

Anno-ølen ble bestilt av TV-produksjonen, da TV-serien med samme navn ble spilt inn i Gamlebyen/Isegran, i Fredrikstad i 2015. Ølen er laget etter en EGO-oppskrift og produsert av EGO, men selges kun på Ølgaarden.

Fra Gamlebyen i Fredrikstad. (Foto: Heidi Fjelland)

– En populær øl, som produseres på en 170 år gammel kveik-stamme (gammel gjæringsflis) fra en gård på Stryn, kan Bjørnli fortelle.

Plankebrøl

Plankebyen må også ha et eget øl til sine fotballsupportere: – Vårt nye supporterøl er en frisk pale ale. Jeg er godt fornøyd med denne ølen, den er frisk, lys, lettdrikkelig og med aromahumle for ekstra friskhet og tropiske frukter, summerer Bjørnli.

– Den passer godt til grillmat og er med andre ord, et godt sommerøl. Opprinnelig en Blond-oppskrift, med litt mindre humle på fat, et overgjæret lett sommerøl. Den brygges i ekstra store kvanta til Larkollen-uka ved Støtvig Hotel i sommer, forteller han.

Fyll opp den tomme flasken!

I bryggerbutikken selges det sett med humle og gjær til hjemmebrygging, og det følger med flasker og oppskrifter.

– Alle vi som jobber her har vært hjemmebryggere, og deler med glede våre oppskrifter fra Ølgaarden. Det tar cirka en måned, så har du ditt eget hjemmebryggede, drikkeklare øl, forteller Bjørnli fornøyd. Et komplett hjemmebryggersett koster fra 5500 til 30 000 kroner.

En artig liten vri har de også på sine to-litersflasker med Brown Ale, som koster 299 kroner.

– Kom tilbake når flasken er tom, og vi fyller opp med den ølen som tappes fra vårt bryggeri den dagen – for 200 kroner, forteller han.

Seks liter øl om dagen

På 1700- og 1800-tallet var ølet hellig og øldrikkingen en kristenplikt. Det var hjembrygget øl på nesten hvert hushjørne i Gamlebyen, og det å være soldat her var populært.

Soldatene fikk seks liter øl om dagen. Det sies at da kommandanten foreslo nedskjæringer til fem liter, ble det sitdown-streik blant soldatene i Gamlebyen!

Dette er rundt 150 år siden, og det har ikke vært brygget lokalt øl i Gamlebyen siden den gang soldatene var her.

Men nå er bryggingen i Gamlebyen endelig i gang igjen.

Les enda mer om Ølgaarden i magasinet Horeca (nummer 4 2017)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS