Det er mange momenter som påvirker ølets skum. (Foto: Hansa Bryggeri)

Hvorfor skummer ølet?

Skummet som dannes når du skjenker øl i et glass er ikke bare flott å se på, det har også en viktig funksjon. Men hvorfor skummer ølet, og hva gjør skummet med den gyldne drikken?

Publisert

Skum dannes ved at spesielle proteiner i ølet fester seg til kullsyreboblene som stiger oppover i glasset. Proteinene når overflaten og danner skum sammen med stoffer fra humlen.

Et godt skum på ølet forhindrer at ølet blir fort tamt, eller dødt, fordi skumlokket hjelper å holde på kullsyren og dermed friskheten til ølet.

Illustrasjonsfoto: Hansa Bryggeri

Mange faktorer påvirker ølets skum

Men hvorfor har noe øl mye og tykt skum, mens annet øl har lite eller tynt skum?

Det er veldig mange faktorer som kan påvirke ølets skum, noen av dem er spesifikt for ølet i forhold til hvordan det er brygget og hvilke øl det er, men det kan også påvirkes av for eksempel fettete glass.

Skummet kan blant annet variere med:

  • Ølets temperatur og hvordan man skjenker opp ølet
  • Ølets pH, som kan variere med ulike øltyper
  • Mengden «skum-proteiner» i ølet.
  • Mengden humle som er brukt. Mer humle = mer skum.
  • Mengden gass i ølet. Det kan være kullsyre og/eller nitrogengass. Nitrogengass gir mindre bobler og dermed tettere skum.
  • Hvor mye gass som frigjøres i glasset. Det kan variere med for eksempel type glass. Noen glass har også risset inn et mønster i bunnen som er med på å frigjøre gassbobler og kan påvirke størrelsen på gassboblene.
  • Ølets alkoholprosent. For lite eller for mye alkohol «dreper» skummet. Derfor har f.eks. alkoholfritt øl som regel mindre skum enn en øl med 4,7 % alkoholvolum.
  • Hvor rent ølglasset er. Fett ødelegger skummet. Det er derfor lurt å unngå å ha kombinert melkeglass og ølglass. Fettet som henger igjen på glasset, selv etter vask, vil «drepe» skummet

Fargen varierer

Hva så med fargen på ølskummet?

Fargen på skummet varierer med fargen på ølet fordi fargestoffene i ølet «smitter over» på skummet.

Ølets skum er altså helt essensielt for å få en god ølopplevelse!

Kilde: Carl Erik Sæther, Bryggerimester ved Hansa Bryggeri.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS