Flyselskap med eget øl

I 1989 ble ølforbudet opphevet på Island. Icelandair feirer 30-årsjubileet med nye smaker på sagaøya, og flyselskapet har sågar lansert sitt eget jubileumsøl, Snæbjört.

Publisert
Foto: Icelandair

En folkeavstemning i 1908 endte opp med et forbud mot alle alkoholholdige drikker. Forbudet trådte i kraft 1. januar 1915. Et tiår senere, ble rødvin legalisert, etterfulgt av sprit i 1930-årene. Men øl var fortsatt forbudt. Forbudet har sin opprinnelse fra deres oppfatning om at øl var spesielt fristende for ungdom. Så kom 70-årene, og islendingene reiste mer og kunne nyte øl i utlandet. Dette førte til et økende krav på 1980-tallet for en opphevelse av forbudet. 1. mars 1989 ble forbudet opphevet, og 74 års øltørke var over. Siden da har islendingene feiret «National Beer Day» 1. mars hvert år.

Oppblomstring av mikrobryggerier

Island har siden fått en god og levende ølkultur. Som i resten av verden, har det vært en stor oppblomstring av mikrobryggerier over hele landet.

Ásgeir Einarsson. (Foto: Icelandair)

Icelandair har sluttet seg til det stadig voksende «øl-landskapet» på Island, og flyselskapet lanserte nylig sitt eget jubileumsøl: Snæbjört, inspirert av islandsk vinterlys. Pale Alen har fått navnet etter gløden fra den islandske snøen. Tidligere har selskapet lansert en limited edition øl, 737 Max IPA, som flyselskapet brygget for å feire lanseringen av selskapets nye Boeing 737 Max 8.

Ansatte brenner for øl

Ansatte i flyselskapet med lidenskap for øl og andre som brygger øl, gir innside-informasjon om islandsk ølkultur gjennom de siste 30 årene.

Flyselskapet har forsøkt å gi de reisende en guide til det islandske bryggerilandskapet med tips fra sine egne ansatte:

Jón Skafti Kristjánsson. (Foto: Icelandair)

– Island har noen gode bryggerier, men det er en som henter energi fra geotermisk varme. Kjør til Reykjadalur og gå opp til de varme kildene med et par gode øl og ta et bad i det varme vannet. Etterpå besøker du Ölverk i Hveragerði, og kos deg med noen smaksprøver av deres øl fra det geotermiske bryggeriet og deilig pizza fra vedovn, sier Ásgeir Einarsson hos Icelandair. Han brygger også sitt eget øl.

Nyt sesongens øl - brygget av en islender

– Når du besøker Island, er det to øl som du må smake. De befinner seg i hver sin ende av skalaen, men er likevel en opplevelse for smaksløkene. Den ene er et sommerbrygg fra Einstök som heter Arctic Berry Ale med aðalbláber (blåbær). Den andre er for de kaldere dagene mot jul og kommer fra Bruggsmiðjan Kaldi. Det kalles bare Jóla Kaldi, et rødlig karamellager, sier en annen ansatt hos Icelandair, Huginn Ragnarsson.

– Med den voksende ølkulturen på Island, er det ingen bryggerier som er bedre enn Malbygg-bryggeriet. De gjør som gjør store ting om dagen. De har forandret IPA-standarden på Island ved å tilby superfriske IPAer og surøl. De har ikke et eget tapperom ennå, men deres øl finnes i flere barer på Island og i vinbutikker. Det er uten tvil et must-have øl mens du besøker Island, sier markedsdirektør hos Icelandair, Jón Skafti Kristjánsson.

Nyt en islandsk stout eller slapp av i et ølbad

– «Sampling» av noen av Islands fineste craft-beers er et must når du er på besøk. Mens smak varierer fra person til person, er det definitivt noen som skiller seg ut for smaksløkene. Hvis du er en stout-person, så er Borg Brugghús imperial stouts å anbefale. Surtur er et godt eksempel på tønnemodnet godhet. I tillegg er Malbygg bryggeri sitt Kisi (Norsk: Katt) en saftig og smakfull New England Pale Ale med Mosaic, Simcoe og Citra humle, sier Einarsson.

– Hvis du vil prøve noe annerledes, finnes det et ølbad på Nord-Island nær Akureyri hvor du kan ligge i badekar i 25 minutter, fylt med øl, vann, humle og gjær. Deretter går du inn i et avslapningsrom i ytterligere 25 minutter. Denne behandlingen skal være både rensende for huden og ha en positiv effekt på helsen din, sier Kristjánsson.

De beste barene i Reykjavík

– Det finnes en rekke barer hvor man kan nyte øl på Island takket være alle mikrobryggeriene. Skúli Craftbar med sine 14 øl på kran og arrangerer regelmessige øl-events. Micro Bar var den første virkelige ølbaren i Reykjavík. De har et godt lokalt utvalg og tilbyr også øl fra bryggeriet Gæðing, sier Kristjánsson og Einarsson.

Les enda mer på Icelandairs ølsatsing og mange andre ølsaker i den siste utgaven av magasinet Horeca (nummer 2 2019), som har utgivelse nå i mars.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS