Augustin-serien fra Hadeland Glassverk. (Foto: Hadeland Glassverk)

Setter øl på dagsorden

Hadeland Glassverk har utviklet en serie med ulike typer glass, Augustin, for å møte de ulike øltypene.

Publisert
Augustin for hveteøl fra Hadeland Glassverk (Foto: Hadeland Glassverk)

Serien ivaretar og fremhever ølets karakter. Den utvides nå med to nye ølglass, ett for IPA (Indian Pale Ale) og ett for hveteøl (Weissbier). Totalt sett består serien nå av pils, porter, IPA og hveteøl, samt et drammeglass.

Les mer om alle glasstypene lengre ned i saken

Sjefsdesigner og ølekspert

Alle glassene i serien er utviklet av Hadeland Glassverks sjefsdesigner, Maud Gjeruldsen Bugge, i samarbeid med ølekspert og Norges fremste ølkjenner, Espen Smith.

Augustin IPA fra Hadeland Glassverk. (Foto: Hadeland Glassverk)

Han holder foredrag og kåserier om å drikke og brygge øl samt underviser ved Norsk Sommelier Utdannelse med ansvar for fagområdet øl.

800 aromaer i øl

Øl er minst like spennende som vin. Derfor fortjener også ølet egne glass som ivaretar både aroma og smak.

Øl er ferskvare og særdeles rikt på variasjoner. Det er mer enn 800 aromaer å forholde oss til i de forskjellige brygg, og det renser ganen under måltidet. Øl har i varierende grad fruktighet, sødme, tørrhet og bitterhet, og det kan være leskende eller fyldig, lett drikkelig eller mer krevende.

Riktig skjenking av øl

Riktig skjenking av øl i glass varierer fra land til land, ofte avhengig av kultur og tradisjon. Britene vil ha minst mulig skum på sitt øl og tyskerne foretrekker en fyldig skumtopp og mindre kullsyre.

Et godt øl servert i glass tar seg best ut med en god skumtopp, om lag to tommelbredder tykk. Skumtoppen bygges opp, samtidig som du slår ut kullsyre, og frigjør ølets mange aromaer. Slår du ølet godt ned i glasset, skummer det raskt. Skjenker du derimot ølet forsiktig inn mot glassets innside, unngår du den kraftige utviklingen av skum, og beholder mer av kullsyren. De fleste ølsorter vil best komme til sin rett når de skjenkes opp med en kraftig og fyldig skumtopp. Da frigjøres aromaer og ølets smak fremheves.

Kombinasjonen mat og øl

Lyse, lette retter, med innslag av frukt og grønt: Lyse og lette lagerøl, nordisk pilsnerøl, lett krydret hveteøl.

Magert kjøtt av svin, lam og okse, magre fiskeretter: Brun og rød ale, bayerøl og annen mørk lagerøl.

Fet mat av svin, lam og okse, fet fisk: Lagerøl, pilsner med mye bitterhumle, alkoholsterkt lys og mørk lager, belgisk dobbel og trippel ale.

Salt mat, speket, tørket kjøtt og fisk: Pilsnerøl, lys og mørk lager, bayerøl.

Søte desserter og frukter: Mørke lagerøl, bokkøl, porter og stout, rød belgisk ale og fruktøl, lambic.

Oster: Brun ale, IPA, belgisk dobbel og trippel, lambic, bokkøl og porter

Augustin Hvete (53 cl)

Glasset er inspirert av, og utviklet etter sitronfruktens fasong, for å fremheve hveteølets fruktige og syrlige egenskaper. Glassets hals og avrunding, er nøye testet for å gi den optimale aroma i nesen av hveteølets friskhet, fruktighet og syrlighet. Glasset har også referanser til de tyske hveteøls pokalformede glass,for å holde godt på den naturlige karboniseringen i ølet. Både tysk og belgisk hveteøl er fruktige ølstiler med aromaer fra eksotiske frukter som banan, melon, grapefrukt og sitron, utover bringebær og jordbær. Ølstilen har mye aroma og smak, til tross for sin begrensede alkoholstyrke. Dette fordi ølet er både ufiltrert og flaskekondisjonert, og fremstår som tåket i glasset.

Anbefalte øl i glasset:

Augustin for IPA.

· Tysk hveteøl – weissbier

· Belgisk hveteøl – witbier

· Norske hveteøl

· Gårdsøl – vårøl og sommerøl

· Norske fruktøl

Augustin IPA (39 cl)

Glassets utforming er inspirert av planten Humulus Lupulus, og humleblomstens fasong, formet som en kongle. Pale ale og india pale ale gjenkjennes som godt humlet øl, øl som i sin tid ble konservert med store mengder humle. Til tross for sitt tørre aroma og smaksbilde, er pale ale og IPA ølstil som nytes i hverdagen. Derfor har glasset også fått en mer hverdagslig stil, hvor glassets stett er senket og romsligheten i klokken middels bred. Fasongen fremhever de uttalige humlearomaer som finnes i dagens humlesorter, og holder godt på ølets friskhet og smaksbilde.

Anbefalte øl i glasset:

· Pale ale

Augustin for pils.

· India pale ale

· American pale ale

· pilsnerøl med kraftig humleinnslag

· Belgisk og fransk saison

· Norske gårdsøl – høstøl

· Lambik og geuze – surøl

Augustin Pils (46 cl)

Med sin høye eleganse på stett, men også med sin romslighet, er dette glasset velegnet for de

lyse og lette øl, med begrenset innslag av alkohol;

4 – 6 % volum. Det er formet etter behovet for å holde ølet friskt lengre, samtidig ta vare på de smaker og aromaer som skal sitte i glasset under en delikat skumtopp.

Med stett holdes glasset høyt i hånden, og frigjør ølet for unødvendig kroppsvarme.

Anbefalte øl i glasset:

· Pilsnerøl, tysk, tsjekkisk og nordisk.

· Lyse og mørke internasjonale lagerøl

Augustin Porter

· Bayerøl og juleøl

· Belgisk hveteøl, witbier

· Best bitter

· Porter og stout

· Engelsk Red Ale og Brown Ale

· Engelsk og belgisk Pale Ale

· Klosterøl, belgisk lys og brun Ale

Augustin Porter (63 cl)

Dette er glasset for de fyldige, alkoholsterke og aromatiske brygg, øl som trenger god plass for kraftig smak, og romslighet og luft til sin høyreiste tette skumtopp. Med bredden i glassets hals, slipper komplekse dufter og aromaer godt til under nesen, og gjør nytelsen til en fullendt opplevelse. Med stett ligger glasset godt i hånden, og styrker følelsen av det edle og fullverdige i brygget som skal leve videre i glasset, et øl som nytes over lengre tid.

Anbefalte øl i glasset:

· Barley wine

· Imperial Porter og Stout

· Julebokk

· Bokkøl og dobbelbokk

· Strong Ale

· Belgisk Trippel

· Trappist klosterøl

Pris

Alle glassene leveres i 6-pakninger.

IPA glass – 799 kroner

Weissbier – 799 kroner

Pils – 799 kroner

Porter – 799 kroner

Dram – 499 kroner

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

3 Norske Design Group AS

3 Norske Design Group AS er et privateid selskap som består blant annet av Hadeland Glassverk AS, Porsgrunds Porselænsfabrik AS, Norgesglasset og Christiania GlasMagasin AS.

Selskapet forvalter en betydelig historie og kulturarv, men satser samtidig på kontinuerlig utvikling og ny design, for å møte fremtidens behov.

Hadeland Glassverk AS

Hadeland Glassverk AS ble grunnlagt i 1762.

Hadeland Glassverk ligger på Jevnaker, ved den sydlige enden av Randsfjorden.

Glassverket er en av Norges eldste industribedrifter med kontinuerlig drift.

Besøkssenteret på glassverket ble i 2008 kåret til Norges største turistattraksjon.

Porsgrunds Porselænsfabrik

Porsgrunds Porselænsfabrik ble stiftet i 1885. Porsgrunds Porselænsfabrik ligger ved Porsgrunnselva i Porsgrunn. I dag har fabrikken et designteam på sju personer, med lang erfaring med innovativ produktdesign.

Porsgrunds Porselænsfabrik har mottatt utmerkelsen Merket for god design ni ganger, og har alltid vært en bedrift som har satset på ny norsk design og har gjennom årene satt sterkt preg på norsk designhistorie gjennom ansatte som blant andre Nora Guldbrandsen og Tias Eckhoff.

 

Powered by Labrador CMS