Hellstrøm til jul

Både Hellstrøms gløgg og juleakevitt kommer i nye utgaver til den nært forestående høytiden.

Publisert

– Jeg ville lage en gløgg av topp kvalitet med røtter i nordiske tradisjoner, og håper at dens høytidsstemte aromaer kan bidra til litt ekstra julestemning i de tusen hjem, sier Eyvind Hellstrøm.

Hellstrøm Gløgg 2016.

Appelsin og ingefær

Hellstrøm har satt sitt eget preg på gløggen ved å tilsette appelsin og ingefær i krydderblandingen, og det gjør den friskere, mer balansert og litt mer sitruspreget enn andre gløgger.

«Gløggen er laget i samarbeid med den svenske gården Snälleröd i Skåne, og alle ingrediensene er 100 prosent økologiske. Basen er en økologisk montepulciano av høy kvalitet, og det gir gløggen en flott fruktkarakter – som deretter er piffet opp med hetvinen marsala, krydret med blant annet nellik og kardemomme, og søtet med akasiehonning i stedet for sukker», heter det i en pressemelding fra Moestue Grape Selections.

Krydder i gulldrakt

I stedet for å kle opp gløggen i et glorete juledesign, har designerne heller dekorert den med gullsymboler som representerer planteversjoner av de ulike krydderne, slik man kan se for seg at de flyter rundt i den mørke væsken.

Eyvind Hellstrøm og Stig Bareksten tester varene. (Foto: Eirik Sand Johnsen)

Gløggen er selvsagt god alene, for eksempel som velkomstdrink til julefesten, men den er også egnet følge til juletapas med baconsvisker, rugbrød med sild og pepperkaker med blåmuggost, samt til småkaker og juledesserter. Prøv den også til sjokoladefondant, en saftig krydderkake eller snacks som nøtter og saltstenger.

Du kan servere gløggen både avkjølt og varm, men om du går for sistnevnte alternativ er det viktig å vite at den bare skal trekke under oppvarmingen. Temperaturen må altså ikke overstige 62 grader – ellers forsvinner en del av gløggens aromaer og karakter. Med andre ord – sett kokeplaten på lav varme og ta deg god tid.

En modnere og mer kompleks juleakevitt

«Til selve julemåltidet må det imidlertid sterkere lut til. Sammen med gløggen lanserer Hellstrøm sin juleakevitt for fjerde år på rad, og akevitten som inngår i blenden, har dermed rukket å bli litt eldre. Det gjør den til en modnere akevitt med enda høyere kvalitet enn i foregående år, og den er dessuten lagret på både sherry- og madeirafat, noe som øker kompleksiteten og gir ekstra fylde», heter det i pressemeldingen.

Hellstrøm Aquavit 2016.

Årsaken til at Hellstrøm opprinnelig hadde lyst til å lage en egen akevitt var for å sette større fokus på norske mat- og drikketradisjoner.

– Det har blitt laget akevitt i Norge i hundrevis av år, og denne potetspriten ligger nærmest i den norske folkesjela. Det var derfor viktig for meg å lage et ekte tradisjonelt produkt av norske råvarer med godt håndverk og fokus på kvalitet. Denne er fyldigere og mer sødmefull enn den vanlige akevitten min, og dermed en match til fet, salt og smaksrik mat som for eksempel pinnekjøtt, forklarer Hellstrøm.

Til julemat eller alene

Hellstrøms juleakevitt passer til alt av norsk julemat, ikke minst pinnekjøtt og røkte pølser. Den er også god til svineribbe, juleand med appelsinsaus eller til og med et staselig viltmåltid. Den fungerer dessuten alene etter et tungt julemåltid.

Akevitten kan drikkes romtempererert, men server den helst kjøleskapskald. Temperaturen stiger raskt i glasset, og den får dermed automatisk en fin kjellertemperatur som gjør den avkjølende til maten, samtidig som den ikke er for kald.

Pris Hellstrøm Gløgg 2016: 159 kroner (Vinmonopolet, lanseres 4. november)

Pris Hellstrøm Juleaquavit 2016: 445 kroner (Vinmonopolet, lanseres 4. november)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS