Eli Anne Rosvold Sundset, her i aksjon i Årets unge kokk i september, der hun vant, er tildelt KokkeKarlas stipend 2023.
Eli Anne Rosvold Sundset vant Årets unge kokk i 2023.

Norge leter etter Årets unge kokk 2025

Stiftelsen Norsk Gastronomi har åpnet for søknader til Årets unge kokk 2025, en konkurranse for kokker under 25 år som vil utfordre seg selv med både nye og tradisjonelle norske råvarer.

Søknadsfristen er 25. februar 2025, og konkurransen, som arrangeres i september, er en unik mulighet for unge kokker til å vise frem sine evner og bygge en plattform for fremtiden.

Les også: Nå kan du melde deg på Årets kokk 2025

Et dypdykk i råvarenes historie 

Blant årets ingredienser finner vi yellowtail kingfish fra Fredrikstad, tomater fra Hanasand, fjærehinne fra Lofoten, gulrot, småpoteter og ekte setersmør.
Blant årets ingredienser finner vi yellowtail kingfish fra Fredrikstad, tomater fra Hanasand, fjærehinne fra Lofoten, gulrot, småpoteter og ekte setersmør.

Blant årets ingredienser finner vi yellowtail kingfish fra Fredrikstad, tomater fra Hanasand, fjærehinne fra Lofoten, gulrot, småpoteter og ekte setersmør. Oppgavene inkluderer både en amuse-bouche, bedre kjent som ganefryd, og en klassisk Bocuse d’Or-tallerkenrett.

Christopher Davidsen, faglig leder i det norske Bocuse-akademiet, forklarer hvordan råvarene forteller en historie om både bærekraft og innovasjon. 

– Vi kombinerer tradisjon og nyskaping, fra fjærehinne som vi nordmenn lenge har oversett slev om vi har spiste det som importert nori i årevis, til oppdrett av yellowtail kingfish, som jo representerer det nyeste innen norsk sjømat for tiden, sier han.

Grønnsaker i hovedrollen 

Grønnsaker i hovedrollen i hovedretten i Årets unge kokk 2025.
Grønnsaker i hovedrollen i hovedretten i Årets unge kokk 2025.

Hovedretten i oppgaven setter søkelset på grønnsaker, med fjordørret, setersmør og poteter som støttespillere. Kandidatene må bruke alle obligatoriske ingredienser, men også løfte en valgfri grønnsak som hovedråvare.

– Vi kokker blir mer imponert over en perfekt utført grønnsaksrett enn å legge dyr kaviar. Dette er en spennende utfordring, nesten en vegetarrett smaksutviklet med fjordørret som støtteingrediens, sier Davidsen.

Læring og lederskap 

En jublende Eli Anne Sunset etter at hun vant Årets unge kokk 2023.
En jublende Eli Anne Sunset (midten) etter at hun vant Årets unge kokk 2023.

Årets unge kokk handler ikke bare om konkurranse, men også om utvikling. Tidligere vinnere har beskrevet det som en unik læringsprosess. Eli Anne Sundset, vinner av Årets unge kokk 2023, oppsummerer: 

– Det var tøft, men ga meg en dypere forståelse av råvarene og faget. Jeg anbefaler alle som vurderer det å søke – det er en erfaring for livet, sier hun. 

Veien videre 

Geir Skeie vant den aller første utgaven av Bocuse d'Or Europe i 2008. Ørjan Johannessen (til venstre) var da commis. Han vant senere Bocuse d'Or i 2015. Til høyre Odd Ivar Solvold, som var coach da Skeie gikk til topps. Solvold vant selv bronse i Bocuse d'Or i 1997.
Geir Skeie vant Bocuse d'Or Europe i 2008 og Bocuse d'Or i 2009. Nå er han styreleder i Bocuse-akademiet i Norge . Til venstre Ørjan Johannesen (commis for Skeie i konkurransene), som senere vant Bocuse d'Or i 2025. Til høyre coach Odd Ivar Solvold, som tok bronse i Bocuse d'Or i 1997.

Kandidatene vurderes på smak, teknikk og kreativitet, men også på deres dedikasjon til kokkefaget. Geir Skeie, styreleder i Bocuse-akademiet, ser konkurransen som et svennestykke: 

– Dette handler om å bygge sitt eget kulinariske konsept og gå all-in med det i konkurransen. Vi ønsker at alle med lidenskap og dyktighet skal kunne delta, det handler om mat og god smak, ikke alt det andre det ofte snakkes så mye om, sier Geir Skeie.

En investering i egen utvikling

«Årets unge kokk er mer enn en konkurranse – det er en investering i egen utvikling, og egen rolle i fremtidens norske kokkekunst. For de som vil utfordre seg selv og kanskje stå på toppen av pallen i september 2025, er det bare én ting å gjøre: Søk!» skriver arrangøren i pressemeldingen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS