
Én av tre kaster julemat
I en undersøkelse som Norstat har gjort for Too Good To Go, sier 34 prosent av de spurte at det hender de kaster julemat.
14 prosent er usikre, mens 52 prosent ikke kaster noe. Undersøkelsen er gjennomført blant 1000 respondenter på landsbasis i desember 2020.
– Mange kjøper nok mer enn de klarer å spise opp, slik at maten blir liggende for lenge. I tillegg blir det ofte mat til overs når man har gjester. Det er lett å glemme restene i kjøleskapet, sier daglig leder i Too Good To Go, Ann-Kristin Raknes Pfründer.
Slik redder du julematen

Hun har følgende råd til hvordan du kan redde julens restemat:
– Lag handleliste og unngå impulskjøp. Da sparer du penger også. Videre gjelder det å være kreativ. Blås liv i pinnekjøttet, kålrabistappen og risgrøten ved å lage nye retter. Google litt hvis du er usikker på holdbarheten, og bruk sansene dine. Mye kan dessuten fryses ned, sier hun.
Samtidig viser funnene at mange også omfavner restene. Det vanligste er å momse seg gjennom romjulen, fryse ned maten og lage nye måltider.
Mange muligheter
Mette Nygård Havre, leder av Spis opp maten, anbefaler folk å eksperimentere.
– Det er uendelig med muligheter. Gjør det enkelt. Kanskje passer restene i litt lettere måltider også – det kan vi jo ha godt av i romjulen – eller som turmat. Pinnekjøtt-pizza, lapskaus og tur-lefse med fyll er blant mine favoritter. Nesten alt kan puttes i lapskaus og supper, sier hun.
Nygård Havre mener det har skjedd en positiv holdningsendring til matsvinn de siste årene.
– Folk er blitt mer positivt innstilt til å bruke opp restemat, kanskje fordi temaet adresseres i større grad enn før. Matredding er blitt et begrep. Samtidig er det fortsatt for mye svinn, noe også undersøkelsen viser. Forbrukerne står for seksti prosent av det kartlagte matsvinnet i Norge, så det er utrolig viktig å se på egne vaner, sier hun.
Pressemelding