Christopher Moestue. (Foto: Eirik Sand Johnsen)

20 år med Moestue Grape Selections

Få andre vinimportører i Norge overlever sin 20-årsdag – og samtidig har slik respekt som Moestue Grape Selections har.

Publisert

Denne saken er skrevet av Svein Lindin

Avgiftsmyndighetene i Norge bør være strålende fornøyd, alkoholavgifter tilvarende verdien av et nytt F35 jagerfly er betalt inn. Fire tårn med vinkasser på høyde med Mount Everest er omsatt og distribuert siden starten i 1996.

Det har vært et ekte vineventyr, det som startet i Luxembourg som en følge av at EU-kommisjonens president Jacques Delors og Norges statsminister Gro Harlem Brundtland ble enige om det særegne unntaket de nordiske alkoholmonopolene har i EØS-avtalen.

Foto: Svein Lindin

En ny bransje var født

Det skulle få store konsekvenser for de de norske vinagentene som i tiår hadde stått på sidelinjen i forhold til Vinmonopolets innkjøpere.

Plutselig var en ny bransje født i Norge. Mulighetene var enorme. Vinmonopolet gikk fra å være et fullstendig import- og salgsmonopol, til å kun å fungere som et salgsledd overfor nordmenn. Og vinimportørene kunne selge direkte til dem som hadde skjenkebevilling.

Det var det viktigste skillet norsk vinmiljø har opplevd i moderne tid. På denne tiden hadde den nedlagte stjernerestauranten Bagatelle flere varelinjer enn Vinmonopolets beskjedne 600 varelinjer, med nærmere 3000.

I 2016 passerte imidlertid antall varelinjer på polet 16 000.

Christopher Moestue – en sentral skikkelse

En av dem som har bidratt sterkt til denne økningen, er akkurat jubilanten Moestue Grape Selections.

En manns drøm har blitt til 20 år i norsk vinbransje. Christopher Moestue er født litt for sent til avtaler, har et kontor som er fylt til randen av vinkunnskap, pasta og noen ganger en kasse med steiner fra Italia. Latteren runger ofte, og den er stedegen akkurat som definisjonen av vinfilosofien han har gitt firmaet Moestue Grape Selections de siste 20 årene. Vinfilosofien er like klar nå som den gang: Vinprodusentene skal lage eksepsjonelt gode viner med tydelig adresse og unik lokal karakter.

Foto: Eirik Sand Johnsen

Det startet på legendariske Bagatelle i Bygdøy Allè. Christopher Moestue hadde et bredt og personlig nettverk av kontakter i vinverden, skapt gjennom arbeidet med å bygge opp Norges beste restaurantvinkjeller – som sommelier på Bagatelle.

Han var på rett plass på rett tid. Nå skulle et lite vinimportfirma på plass. Uten penger, men med sykkel, notatblokk, flytende fransk og mange gode idéer, reiste han rundt i Burgund for å skaffe seg de beste produsentene i porteføljen, og derfra videre ut i Europas mangfoldige unike vindistrikter. De fleste er med fortsatt – 20 år senere.

Ikke alene på ferden

Christopher Moestue har ikke vært alene på denne ferden. Han har felles med sine venner og kollegaer en iboende interesse for god vin og mat. I bransjen er den kjent som Moestue-smaken.

På godt norsk kan vi si at det er en samling med vinnerder: Veslemøy Hvidsten, Mattias Hallin og Illianna Osterhammel er et lite knippe av kjernen som har fulgt Moestue Grape Selections gjennom oppstartsårene – med armer og bein i alle retninger, jobbing døgnet rundt og et tempo få kan holde tritt med over tid.

Restaurantkundene sto i kø, partiene var små og begrepet Moestue Grape Selections ble ensbetydende med å ha et godt vinkart over hele Norge.

For de fleste vinkelnere i Norge er Christopher Moestue en kjent skikkelse, æresmedlem på livstid i vinkelnerforeningen, og foreleser på Kulinarisk Akademi i en årrekke. Faktisk var det Christopher Moestue som dro i gang vinkelnerutdannelsen i Norge på begynnelsen av 90-tallet.

Det moderne Moestue Grape Selections

De 10 siste årene har Moestue også tatt grep om en større del av verdikjeden ved å eie vinmarker i Cornas, Rhone og Volnay og Burgund, i tillegg til å være medeier i vinhuset Nervi i Gattinara. Få nordmenn eier så mange områder i prestisjefylte vinmarker som Christopher Moestue.

Han etablerte Moestue Grape Selections i 1996 med formål om å importere vin og brennevin av kompromissløs kvalitet og med en tydelig geografisk signatur fra klassiske europeiske vinland. Hans første mål var å selge til restauranter i Oslo. Evnen til å lete seg frem til de beste produktene og produsentene, har gjort at selskapet etter hvert har utviklet seg fra et énmannsforetak til Moestue Group, som i dag er landets største privateide vin- og brennevinsselskap, og består av totalt åtte ulike vinfirmaer i Norge, Sverige og Finland.

Fem selskaper og 30 ansatte

Fra utsiden er det et veiskille som er avgjørende i Moestue Grape Selections. Veiskillet heter Inge Hilland, partner og administrerende direktør for gruppen. Bergenseren du kjenner igjen på den gode parfymen Creed Aventus, og som i tillegg er styreleder i vin og brennevinsleverandørenes forening. I 2007 startet han og Christopher Moestue prosessen med å strukturere Moestue Grape Selections fra ett selskap og én mann, til dagens fem selskaper og 30 ansatte. Strukturen rundt med strategi, logistikk og regnskap er forbedret og tilpasset dagens konkurransebilde.

Som Norges største vinimportør stod Moestue Grape Selections i 2015 alene for en omsetning på 241 millioner kroner, og med Christopher Moestue som vinsjef og en stab av høyt kvalifiserte vinelskere drives selskapet i dag videre med den samme kompromissløse filosofien og entusiasmen som i den spede starten – bak sykkelstyret på landeveien i Burgund.

Les mer i magasinet Horeca (nummer 7 2016, som har utgivelse i disse dager)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS