Jonas Junge. (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Jonas Junges jule- og nyttårsdrinker

Den norske World Class-bartenderen Jonas Junge har laget jule- og nyttårscocktails som passer til høytidens arrangementer.

Publisert

Jonas Junge representerte Norge i verdens største bartenderkonkurrense, World Class, som ble arrangert i Berlin i oktober, der han gjorde en imponerende innsats. Nå har han laget tre cocktails som du kan nyte i jule- og nyttårshøytiden.

Glühwein

Jonas Junge lager en varm Glühwein – et godt alternativ til den norske tomtegløggen.

– Jeg lager den med rødvin, sherry og Zacapa rom, sier Jonas Junge som nøysomt varmer opp drikken. Den må ikke ikke koke. Bare trekke, presiserer han.

– Glühwein er lett å lage til mange gjester og lett å servere når alle kommer på en gang. Det er viktig at gjestene får noe å varme seg på når de kommer inn fra vinterkulden, sier Norges beste bartender.

Jonas’ andre julecocktail er en lekker variant av egglikøren. – Jeg bruker et helt egg til to drinker og det er viktig å shake drinken uten isbiter først. Dette gjør du for å få det flotte skummet i drinken.

Junge bruker Talisker i julecocktailen noe som gir en deilig og lett røyksmak. For å understreke tiden vi er inne i har Jonas brukt klementinjuice.

– Sukkerlaken som jeg har brukt inneholder de lekre julekrydderne som vi bruker i høytiden. Du lager den på fem minutter, sier Junge.

Nyttår betyr champagne og Jonas har laget en klassisk champagnecocktail etter en 150 år gammel oppskrift. Han skyller glasset i absint, men du kan også bruke pastis eller annen anisbrennevin. Han legger en sukkerbit i hvert glass og heller et par dråper Angostura bitters på hver sukkerbit. Valget av whisky i denne drinken er nøye planlagt av Junge.

– Singelton er en whisky som den største whisky-skeptikeren vil like, sier han.

Glühwein a la Jonas

Per 1 flaske rødvin

2 kanelstenger

5 hele nellik

Juice av 1 sitron

Juice av 1 appelsin

100-200 g sukker (spørs hvor søt du vil ha den)

2 dl søt sherry

4 dl Zacapa

Fremgangsmåte:

1. Knekk kanelstengene i to, knus nellikene i en kasserolle og skru på medium varme

2. Etter et par minutter, når det begynner å lukte godt, heller du over rødvinen og

tilsetter sitron- og appelsinjuicen.

3. La dette simre, ikke koke, i 5-10 min for så å siles over i en ny kasserolle

4. Tilsett sherry og rom, og sukker til ønsket balanse

5. Server med rosiner, nøtter og en appelsinskive

Juleflipp

4 cl Tallisker

3 cl klementinjuice med tilsatt sitronsyre (poser med sitronsyre-pulver fås kjøpt i vanlig dagligvarebutikk)

2 cl kanel- og kardemommesirup (oppskrift nedenfor)

4 dasher angostura

Helt egg

Fremgangsmåte sirup og juice:

Klementinjuice med sitronsyre

1. Bland 1 liter klementinjuice + 35-40 g sitronsyre.

2. Rør til det er løst seg opp

Kanel- og kardemommesirup:

1. 50 g kanelstenger og 12 g kardemommefrø, 5 dl sukker og 5 dl kaldt vann.

2. Knekk kanelstengene i så små biter som mulig, ha alle ingrediensene i en gryte og kok opp under omrøring.

3. La simre/småkoke i 5 minutter, ta av plata og la stå over natta.

4. Sil av neste dag, hell på flaske og oppbevar kjølig.

Fremgangsmåte juleflipp:

1.Ha alle ingrediensene i en shaker og shake først en gang uten is og så en gang med.

2. Sil over i ønsket glass

Champagnecocktail til nyttår

Rens glasset i pastis/absint

1 sukkerbit dynket i angostura legges i

glasset.

2 cl Singelton

Toppes med champagne

Sitron zest til garnityr

Denne saken er laget av Helle Øder Valebrokk

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS