Hovedsommelier i Speilsalen, Henrik Dahl Jahnsen og hotelldirektør på Britannia Hotel, Mikael Forselius. (Foto: Morten Holt)
Hovedsommelier i Speilsalen, Henrik Dahl Jahnsen og hotelldirektør på Britannia Hotel, Mikael Forselius. (Foto: Morten Holt)

Heder fra Wine Spectator

23 norske restauranter har fått «to glass» og utmerkelsen «Best of Award of Excellence» fra det amerikanske vinmagasinet Wine Spectator for 2020. Speilsalen på Britannia Hotel er en av nykommerne.

Publisert Sist oppdatert

Blant de sju nykommerne på listen er Speilsalen på Britannia Hotel i Trondheim.

– Det betyr mye å være med på en slik liste. Da får vi vist frem både stedet og vårt utvalg av vin til et internasjonalt marked. Wine Spectator har ivrige lesere i USA og Asia, og de er blant det publikum Britannia Hotel satser på. Det var en plan for meg fra tidlig av at vi skulle komme med på denne listen, sier hovedsommelier ved Britannia Hotel, Henrik Dahl Jahnsen til Vinpuls.no.

Han sier videre at det på sikt er naturlig å gå for «tre glass».

– Det at Speilsalen har mottatt to glass i selveste Wine Spectator’s 2020 Best Award of Excellence er strålende nyheter, kommenterer hotelldirektør på Britannia Hotel, Mikael Forselius.

Andre norske nykommere

Andre norske nykommere er Cru (Oslo), Frognerseteren (Oslo), Fjord (Oslo), Storstugu Skigaarden (Hemsedal), Vinoteket (Oslo) og Norda på Clarion Hotel The Hub (Oslo).

To Rom og Kjøkken i Trondheim får diplom for tredje året på rad.

– Dette er en viktig begivenhet for oss. Vi har satset på et godt og velutviklet vinutvalg i alle de 15 årene siden vi startet opp To Rom og Kjøkken. At vi for tredje år på rad får denne anerkjennelsen betyr veldig mye for oss og inspirer oss til å fortsette å satse på et velutviklet og godt sammensatt vinutvalg i fremtiden også, sier Roar Hildonen til Vinpuls.no.

Park Hotel Vossevangen var første norske

Den første norske restauranten som kom med på Wine Spectators liste over restauranter med spesielt gode vinlister var Park Hotel Vossevangen, som fikk utmerkelsen «Best of Award of Excellence» allerede i 1996. Den ble registrert på nytt i 2018, da Restaurant Elysee ble meldt inn i stedet for Park Hotel Vossevangen.

Park Hotel Vossevangen ble i 2007 også vurdert til Grand Award of Excellence (tre glass).

Huset på Svalbard (2006), Statholdergaarden (2007), Halling-Stuene på Geilo (2008) og Altona Vinbar i Bergen (2009) er også blant de norske veteranene på Wine Spectator-listen.

Tre kategorier av utmerkelser

Wine Spectator har tre kategorier for å hedre restaurantenes vinlister: Award of Excellence (ett glass), Best of Award of Excellence (to glass) og Grand Award Winner (tre glass). Kriteriene er at vinlistene speiler et bredt utvalg, passer til maten som serveres ved spisestedet og kan appellere til en bred gruppe vinelskere.

Dette er de norske innehaverne av Best of Award of Excellence for 2020 (rangert etter hvilket år de kom med på listen):

Park Hotel Vossevangen (1996) (Elysée fra 2018)

Huset, Svalbard (2006)

Statholdergaarden, Oslo (2007)

Halling-Stuene, Geilo (2008)

Altona Vinbar, Bergen (2009)

Markveien Dr. Kneipp’s, Oslo (2010)

Eik Annen Etage, Oslo (2013)

Tjuvholmen Sjømagasin, Oslo (2013)

Gaffel og Karaffel, Stavanger (2014)

Bølgen & Moi, Kristiansand (2016)

Territoriet, Oslo (2016)

Plah, Oslo (2016)

Teatro, Oslo (2017)

To Rom og Kjøkken, Trondheim (2018)

Elysée, Park Hotel Vossevangen, Voss (2018)

Tollboden, Kragerø (2018)

Vintage Kitchen, Oslo (2018)

Speilsalen, Britannia Hotel, Trondheim (2020)

Cru, Oslo (2020)

Frognerseteren, Oslo (2020)

Fjord, Oslo (2020)

Storstugu, Skigaarden, Hemsedal (2020)

Vinoteket, Oslo (2020)

Norda, Clarion Hotel The Hub, Oslo (2020)

Les mye mer på Vinpuls.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca