Ørjan Johannessen foto Impuls1
Ørjan Johannessen foto Impuls1

Smiler Ørjan bredest torsdag kveld?

Ørjan Johannessen og commis Jimmy Øien har gjort sitt. I ettermiddag leverte de både fiskeretten på tallerken og kjøttfatet til bedømming hos juryen. 10 nye kandidater skal i aksjon i torsdag, deriblant en av de aller største vinnerkandidatene, hjemmefavoritten Tommy Myllymäki.

Publisert

Det var nok av kjente Bocuse d'Or-kokker som hjalp til da Ørjan Johannessen (til venstre) og Jimmy Øien presenterte kjøttfatet i Bocuse d'Or Europe 2014. I midten Jonas Lundgren. (Foto: Morten Holt).

Ved hjelp av to tidligere norske gullvinnere i Bocuse d’Or, Geir Skeie og Charles Tjessem, samt den tidligere svenske medaljevinneren Jonas Lundgren, ble den delikate kjøttretten lagt over på tallerken til smaking for juryen.

Til tross for litt trøbbel med ovnen i morgentimene, fungerte det meste for team Ørjan, som i år har satset på rene smaker og tydelige råvarer. Og gjort det klart at teamet vil bort fra "matdesignhysteriet".

Dette serverte Ørjan Johannessen i Bocuse d'Or Europe 2014

Les mer om hva coach Odd Ivar Solvold sier om taktikken her

Hjemmehåpet i aksjon

"

Ørjan Johannessen er klar for å ta fatt på kjøttfatet. Til venstre Charles Tjessem (vinner 2003). I midten commis Jimmy Øien. (Foto: Morten Holt)

I morgen skal hjemmehåpet Tommy Myllymäki i aksjon. Sammen med Frankrikes Nicolas Davouze, danske Kenneth Hansen og Johannessen, som alle var i aksjon i dag, er han en het favoritt til å ta hjem mesterskapet.

I likhet med Ørjan Johannessen har Myllymäki også bred erfaring fra Bocuse d’Or. Han deltok i Bocuse d’Or Europe i Sveits i 2010, der han havnet utenfor pallen, mens det ble sølv i hovedkonkurransen i Lyon i 2011. Johannessen har som tidligere nevnt gull fra Bocuse d’Or i Brussel i 2012, men havnet utenfor pallen i hovedkonkurransen i Lyon i 2013.

Vinner svenskene omsider igjen?

Ørjan Johannessens kjøttfat bæres frem. (Foto: Morten Holt)

Svenskene har vunnet Bocuse d’Or/Bocuse d’Or Europe en eneste gang. Til sammenligning har Norge vunnet seks ganger!

Sverige og Mathias Dahlgren vant i 1997. Videre har det blitt sølv med Henrik Norstrøm (2001) og sølv på nevnte Jonas Dahlgren i 2009 (Geir Skeie vant).

Ellers har Sverige vært på pallen i Bocuse d’Or Europe to ganger (Jonas Dahlgren med bronse i 2008 og Adam Dahlberg med sølv bak Ørjan Johannessen i 2012).

Saken fortsetter under bildet

Ørjan Johannessen. (Foto: Morten Holt)

De siste årene har det svenske kokke- og matmiljøet satset sterkt på Bocuse d’Or, og Tommy Myllymäki stiller nok mer enn godt forberedt når han starter i boks 7 (samme som Norge) torsdag.

Aner vi at det er på tide med en svensk seier igjen?

«La svenskene vinne»

Ørjan Johannessen i samtale med Bocuse d'Or-vinner Geir Skeie. (Foto: Morten Holt)

«Etter vår mening er det helt greit at svenskene nå vinner denne konkurransen. Da er det Sverige som får det tyngende og store favorittstempelet før hovedkonkurransen i Lyon i januar neste år.

Og etter at Ørjan har vunnet Bocuse d’Or Europe en gang tidligere, aner det oss at han er mer enn godt nok fornøyd med en medalje denne gangen, og så sikter han nok heller helt til topps – i outsiderrollen, i hovedkonkurransen i Frankrike i 2015?»

Saken fortsetter under bildet

Ørjan Johannessens kjøttfat er delt opp og lagt på tallerken, til bedømning hos juryen. (Foto: Morten Holt)

Her finner du den totale medaljeoversikten i Bocuse d’Or gjennom tidene

Se flere detaljbilder av hva Ørjan Johannessen serverte her

"

To av de største favorittene til å vinne Bocuse d'Or Europe, norske Ørjan Johannessen og danske Kenneth Hansen, konkurrerte side om side i dag. (Foto: Morten Holt)

Flere med Bocuse d'Or-erfaring

To andre nasjoner er også outsidere i morgen.

Både Storbritannias Adam Bennett, som hevdet seg meget bra i Bocuse d'Or i fjor og slo Ørjan Johannessen da, samt Finlands Matti Jämsen har tidligere deltatt i Bocuse d'Or, og vil sikkert ha et ord med i laget når medaljene skal deles ut torsdag kveld.

Ørjan Johannessen skjærer kjøttet. (Foto: Morten Holt)

Avgjørelsen i Bocuse d’Or Europe 2014 faller torsdag kveld.