Ørjan Johannessen vant Årets kokk 2013. (Foto: Georg Mathisen)
Ørjan Johannessen vant Årets kokk 2013. (Foto: Georg Mathisen)

Ørjan vant igjen

Ørjan Johannesen er Årets Kokk 2013 og blir vår neste Bocuse d'Or-deltaker. Dermed blir strilen den første nordmannen som deltar i Bocuse d’Or to ganger. Først skal han delta i Bocuse d’Or Europe i Stockholm neste år, før det blir finale i Lyon i 2015.

Publisert

Ørjan Johannessen jubler over seieren sammen med commis Jimmy Øien og Bocuse d'Or-president Eyvind Hellstrøm. (Foto: Georg Mathisen)

Sammen med commis Jimmy Øien vant han mot fem skarpskodde konkurrenter i Mathallen i dag. Spesielt Adrian Løvold, som var commis for Geir Skeie da han vant Bocuse d'Or i Lyon i 2009, bød opp til hard konkurranse. Løvold sikret sølvet, mens en annen fremadstormende ung kokk, Øyvind Bøe Dalelv endte på bronseplass.

Ørjan Johannessen skal representere Norge i Bocuse d'Or for annen gang på rad. Her i aksjon i Mathallen i dag. (Foto: Georg Mathisen)

Selv innrømmer Johannessen at han var mer nervøs denne gangen enn første gangen han ble utpekt som Norges representant i Bocuse d'Or:

Var veldig nervøs

– Jeg har konkurrert mot noen fantastiske kokker. Jeg var veldig nervøs, sier Johannessen.

Den norske Bocuse d'Or-presidenten Eyvind Hellstrøm fastslår at nivået var svært høyt på konkurransen.

– Dette var nervepirrende, og det var nesten vanskeligere å vinne den norske konkurransen enn det pleier å være i Lyon, sier Hellstrøm.

Han gir innsatsen i Bocuse d'Or opp gjennom årene æren for at unge talenter har fått skape ny og kreativ kokkekunst i Norge.

28-årige Ørjan Johannessen har også vunnet Bocuse d'Or tidligere, nemlig Bocuse d'Or Europe i Brussel i 2012. Tidligere i år endte han utenfor pallen i hovedkonkurransen i Lyon, men fikk trøstepremien for beste fisk.

Bekkjarvik

Ørjan Johannessen er oppvokst i Austevoll kommune utenfor Bergen. Han startet opp som lærling ved Hotell Neptun i Bergen i 2004, og tok fagbrev som kokk i 2005.

Ørjans arbeidskarriere til nå, har vært ved Mathuset Solvold i Sandefjord, Gastronomisk Institutt i Stavanger og på det norske kokkelandslaget.

I dag arbeider Ørjan i familiebedriften Bekkjarvik Gjestgiveri i hjemkommunen Austevoll utenfor Bergen.

Håkon Solbakk var beste commis i den norske finalen. Her intervjues han av konferansier Erling Sundal. (Foto: Georg Mathisen)

Han vant Årets Kokk også i 2011, samt gull i NM i kokkekunst i 2010. Johannessen var også commis for Geir Skeie da han vant Bocuse d’Or Europe i Stavanger i 2008.

Fikk 950 poeng

Ørjan Johannessen vant med 950 poeng. Sølv i Årets Kokk 2013 gikk til Adrian Løvold med 928 poeng, mens Øyvind Bøe Dalelv fikk bronsen med 860 poeng.

Videre havnet Gunnar Hvarnes på fjerde (850 poeng), Jan Robin Ektvedt (818 poeng) på femteplass og Alexander Østli Berg på sjetteplass (811 poeng)

Vant prisen for beste commis

Håkon Solbakk, som var commis for Adrian Løvold, ble for øvrig kåret til beste commis i den norske finalen.

Solbakk arbeider til daglig som kokk på Rica Nidelven Hotel i Trondheim.

Se bilder av vinnerrettene under

Ørjans fiskerett i Årets Kokk 2013. (Foto: Impuls)

Ørjans kjøttrett i Årets Kokk 2013. (Foto: Impuls)

Ørjans kjøttfat i finalen av Årets Kokk 2013. (Foto: Impuls)