Bocuse Odd Ivar Ørjan Jimmy2

Bronse i Bocuse d'Or Europe 2014

Det gikk som vi spådde. Sverige vant i Bocuse d’Or for første gang på 17 år. Ørjan Johannessen endte på bronseplass i Bocuse d’Or Europe 2014, som onsdag og torsdag pågikk i Stockholm. Danmark tok sølvet, noe som betyr at Skandinavia igjen bekler hele pallen.

Publisert

Bronse til Norge i Bocuse d'Or Europe 2014: Fra venstre coach Odd Ivar Solvold, Ørjan Johannessen og commis Jimmy Øien. (Foto: Morten Holt)

Sveriges Tommy Myllymäki vant i overlegen stil på hjemmebane med 1164 poeng, Danmark og Kenneth Hansen på andreplass fikk 1108 poeng, mens Norge og Ørjan Johannessen fikk 1093 poeng.

Ørjan Johannessen arbeider på Bekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll kommune sammen med sine kokkeforeldre og sin tvillingbror Arnt, som også er kokk. Han har med andre ord vokst opp rundt grytene.

Frankrike utenfor pallen

Gulldryss over Bocuse d'Or-kokkene etter at det ble hjemmeseier for Sverige i Bocuse d'Or Europe 2014 i Stockholm. (Foto: Morten Holt)

Frankrike måtte nok en gang ta til takke med en plass utenfor pallen. De endte på fjerdeplass med 1038 poeng, men fikk trøstepremien «Beste fisk». Finlands Matti Jämsen fikk femteplassen og trøstepremien «Beste kjøtt».

Ørjan Johannessen med bronsestatuetten etter Bocuse d'Or Europe 2014. (Foto: Morten Holt)

Russlands commis Valeria Sidorova fikk for øvrig tildelt prisen «Beste commis» i konkurransen. Geir Skeie satt i juryen for denne utnevnelsen.

Et fint utgangspunkt

– Dette er meget bra, og et fint utgangspunkt for Bocuse d'Or i Lyon neste år, mener Norges jurymedlem Eyvind Hellstrøm.

– Jeg vil alltid vinne, og er derfor ikke helt fornøyd. Men det inspirerer oss maksimalt til å levere til gull i Lyon i januar neste år, sier Ørjan Johannessen selv.

Fortsatt nordisk dominans

Den nordiske dominansen i konkurransen fortsetter. Foruten de tre pallplasseringene, endte Finland på femteplass og Island på sjuendeplass.

De sju beste nasjonene var for øvrig i en klasse for seg. Det skiller hele 103 poeng fra Island på sjuende ned til Estland på åttendeplass.

De 12 beste nasjonene i konkurransen i Sverige er automatisk kvalifisert til hovedkonkurransen i Lyon.

Der får vi ikke se kokker fra land som Italia, Spania, Russland og Belgia. De havnet alle langt ned på listen, og klarte ikke å kvalifisere seg til finalen i Lyon neste år.

Se hele resultatlisten lenger ned i saken.

Rene smaker og tydelige råvarer

Ørjan Johannessen har satset på gode smaker og rene og tydelige råvarer under mesterskapet i Sverige.

– For meg handler det om å få frem råvarens potensial, der respekt og rene smaker skal dominere, sier Ørjan Johannessen i menybrosjyren som er delt ut under mesterskapet.

– Skal se ut som mat

Ørjan Johannessen i aksjon. (Foto: Morten Holt)

Dette sa coach Odd Ivar Solvold under konkurransens gang:

– Nå ønsker det norske teamet å tenke mat, og kanskje ikke så teknisk som for noen år siden. Vi ønsker oss litt tilbake til der vi var, der råvarene og smaken er i fokus, og legge litt mindre vekt på det tekniske. Svinesteken skal se ut som en svinestek! Det norske teamet ønsker å trekke det hele i en mer realistisk retning. Det skal gå an å lage rettene på en restaurant. Vi tenker kanskje litt annerledes nå, og er selvfølgelig en kalkulert risiko når 20 forskjellige jurymedlemmer skal bedømme maten.

Les også: Mindre teknikk, mer mat

Dette serverte Ørjan Johannessen

Hovedråvarene i årets konkurranse var sei, østers og blåskjell til fiskeretten, og lår av svensk unggris fra Gotland til kjøttretten. For Ørjan var spesielt råvarene på fisk midt i blinken siden han har lang fartstid med fisk og skalldyr fra familierestauranten i Bekkjarvik.

– Der henter vi råvarene selv rett utenfor døren, og i tillegg har vi mange fantastiske leverandører av sjømat i Austevoll, skryter Ørjan.

Ørjan Johannessen serverte «Sei Skagerak østers og blåskjell» og «Gris Sunday Roast» i Bocuse d’Or Europe 2014.

Fiskerett – «Sei Skagerak østers og blåskjell»

"

Bakt seifilet med røykt aroma og fenikkel-skorpe. (Foto: Impuls)

Bakt seifilet med røykt aroma og fenikkel-skorpe

Østers og blåskjell med persille og bakte løk

Asparges i kombinasjon med eggeplommer og mandler

Agurk, eple og pepperrot

Artiskokker og tomat

Emulsjon på nøttesmør

Varm blåskjellbuljong

Kjøttrett – «Gris Sunday Roast»

Glasert griselår med salt knoke, svarte trøfler og rotgrønnsaker. (Foto: Impuls)

Gris Sunday Roast med blodpølse

Glasert griselår med salt knoke, svarte trøfler og rotgrønnsaker

Grov pølse med byggryn, blod og krydder

Sprø jordskokk

Løk, løk, løk

Potet, rødbet og syltet gresskar

Svinesjy

Se flere bilder av Ørjans retter her

Les også: Smiler Ørjan bredest?

Gjengangere

"

Sveriges kjøttfat blir båret frem. (Foto: Morten Holt)

Mange av deltakerne i årets konkurranse har deltatt i Bocuse d’Or tidligere. Både Finland Matti Jämsen, Sveriges vinner Tommy Myllymäki, Storbritannias Adam Bennett og Norges Ørjan Johannessen har deltatt tidligere, og alle har hevdet seg bra. Flere av dem har sågar medaljer fra konkurransene.

Det står ingen ting i statuttene for konkurransen at du ikke kan delta flere ganger, men det er diskutert i arrangementskomiteen.

Svensk jubel på pallen på hjemmebane. (Foto: Morten Holt)

Les også: Hellstrøm tror på topplass for Johannessen

Inspirerer til rekruttering

– Det er bevist gang på gang at Norge har kokker i verdensklasse, og Ørjan Johannessen er en av dem. At norske kokker hevder seg i de største internasjonale kokkekonkurransene betyr svært mye for omdømmet til norsk reiseliv, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv, som også er styremedlem i Bocuse d'Or Norge.

Hun håper Johannessen vil inspirere flere unge til å velge kokkeyrket.

– Reiselivet har et stort behov for kvalifiserte folk både innen kokk- og servitøryrkene. Norge satser på reiseliv, alle vil ha lokal mat. Men det går ikke uten kunnskapsrike kokker, sier Krohn Devold.

Resultater Bocuse d'Or Europe 2014

"

Den svenske vinneren Tommy Myllymäki (nærmest) skjærer opp kjøttet sammen med tidligere sølvvinner i Bocuse d'Or, Jonas Lundgren. (Foto: Morten Holt)

Gull: Sverige/Tommy Myllymäki - 1164 poeng

Sølv: Danmark/Kenneth Hansen - 1108 poeng

Bronse: Norge/Ørjan Johannessen - 1093 poeng

4) Frankrike/Nicolas Davouze - 1038 poeng

5) Finland/Matti Jämsen - 1020 poeng

6) Storbritannia/Adam Bennett - 1011 poeng

7) Island/Sigurdur Helgason - 1003 poeng

8) Estland/Dmitri Haljukov - 900 poeng

9) Ungarn/Gábor Molnár - 897 poeng

(Samtidig ble det kjent at Bocuse d'Or Europe 2016 skal arrangeres i Budapest Ungarn)

10) Tyskland/Christian Krüger - 893 poeng

11) Nederland/Jan Smink - 886 poeng

12) Sveits/Christoph Hunziker - 881 poeng

(De 12 beste nasjonene går videre til Bocuse d'Or i Lyon i 2015).

13) Østerrike/Maximilian Aichinger - 878 poeng

14) Belgia/Peter Asaert - 868 poeng

15) Italia/Diego Rigotti - 847 poeng

16) Spania/Alberto Moreno - 767 poeng

17) Tyrkia/Gürcan Gülmes - 719 poeng

18) Russland/Igor Sus - 680 poeng

19) Luxembourg/Damien Klein - 611 poeng

20) Bulgaria/Petar Petrov Plamenov - 487 poeng

(Bulgaria hadde en ulykke på kjøkkenet like før levering av kjøttfatet, noe som førte til mye trøbbel like før levering)

Se film fra utdelingen her (Film: Impuls)

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS