Ãrjan Johannessen (2).jpg

Fra commis til sjefsrolle

Ørjan Johannessen var commis for Geir Skeie da han vant Bocuse d’Or Europe 2008 i Stavanger i 2008. Nå er det han selv som står i sentrum når Bocuse d’Or Europe 2012 arrangeres i Brüssel 20. og 21. mars.

Publisert

Ørjan Johannessen forsvarer de norske fargene i Bocuse d`Or Europe 2012. (Foto: Morten Holt)

Siden commisdeltakelsen sommeren 2008 har Johannessen selv vunnet NM i kokkekunst i Trondheim i 2010, og deretter Årets Kokk på Smak 2011, noe som kvalifiserte han til norsk deltaker i Bocuse d’Or Europe – og forhåpentligvis også til Bocuse d’Or i Lyon i 2013.

Selv har han med seg Julie Ekse Jenssen, som arbeider hos tidligere Bocuse d’Or-deltaker Sven Erik Renaa (Renaa Restauranter i Stavanger), som commis. Hun tok fagbrevet i 2011.

Samtidig er Odd Ivar Solvold coach. Solvold, som selv har en bronsemedalje fra Bocuse d’Or i 1999, hadde samme rolle da Geir Skeie vant sine to Bocuse d’Or-seire i 2009 og 2009.

Nummer to andre dag

Ørjan Johannessen og commis Julie Ekse Jenssen i treningskjøkkenet i Sandefjord. (Foto: Privat)

Johannessen, opprinnelig fra Bekkjarvik på Austevoll, skal konkurrere som nummer 12 i Brüssel, og som andremann den andre dagen (onsdag 21. mars).

Det er en helt utmerket ”startposisjon”i konkurransen, og i tillegg har Johannessen land som Polen og Bulgaria før og etter seg, begge land med heller dårlige resultater å vise til i konkurransen.

– Jeg er storfornøyd trekningen. Startposisjonen er helt perfekt, sier Johannessen.

Danmark starter som nummer fire andre dag, mens to av de andre hardeste konkurrentene, Frankrike og Sverige, begge skal i aksjon den første dagen.

Kylling og sjøtunge

Label Rouge kylling og sjøtunge er valgt ut som hovedråvarene til konkurransen.

Ørjan Johannessen (til høyre) og Geir Skeie i aksjon under Bocuse d'Or Europe i Stavanger, som Skeie vant med god assistanse av commis Johannessen. (Foto: Morten Holt)

Tidlig i januar var Johannessen, Ekse Jenssen og resten av teamet på plass i Sandefjord og i gang med treningen. Nå arbeids det for fullt frem til 12. mars. Da er det avreise til Belgia.

Den europeiske finalen er et mål i seg selv, men også uttak til Bocuse d’Or i Lyon i 2013. De 12 beste europeiske nasjonene går videre til ”verdensfinalen”, der 24 nasjoner deltar.

Men Norge er blant forhåndsfavorittene, og har i de fire siste gangene i Bocuse d’Or endt på pallen hver eneste gang; gull i 2008 og 2009, sølv i 2010 og bronse i 2011.

Bocuse d’Or 1987-2011

Her er medaljevinnerne i Bocuse d’Or og Bocuse d’Or Europe siden starten i 1987. 1987: Gull: Jacky Freon, Frankrike Sølv: Michel Addons, Belgia Bronse: Hans Harr, Tyskland Norsk deltaker: Arne Brimi 1989 Gull: Lea Linster, Luxembourg Sølv: Pierre Paulus, Belgia Bronse: William Wai, Singapore Norsk deltaker: Eyvind Hellstrøm 1991 Gull: Michel Roth, Frankrike Sølv: Lars Erik Underthun, NorgeBronse: Gert Jan Raven, Belgia

1993 Gull: Bent Stiansen, Norge Sølv: Jens Petter Kolbeck, Danmark Bronse: Guy van Cauteren, Belgia 1995 Gull: Regis Marcon, Frankrike Sølv: Melker Andersson, Sverige Bronse: Patrick Jaros, Tyskland Ingen norsk deltaker (reglene den gang tilsa at seier i siste konkurranse medførte at man måtte stå over neste) 1997 Gull: Mathias Dahlgren, SverigeSølv: Roland Debuyst, Belgia Bronse: Odd Ivar Solvold, Norge 1999 Gull: Terje Ness, Norge Sølv: Yannick Alleno, Frankrike Bronse: Ferdy Debecker, Belgia 2001 Gull: Francois Adamski, Frankrike Sølv: Henrik Norström, Sverige Bronse: Hákon Már Örvarsson, Island Ingen norsk deltaker (reglene den gang tilsa at seier i siste konkurranse medførte at man måtte stå over neste) 2003 Gull: Charles Tjessem, Norge Sølv: Frank Putelat, Frankrike Bronse: Claus Weitbrecht, Tyskland 2005 Gull: Serge Vieira, Frankrike Sølv: Tom-Victor Gausdal, Norge Bronse: Rasmus Kofoed, Danmark 2007 Gull: Fabrice Desvignes, Frankrike Sølv: Rasmus Kofoed, Danmark Bronse: Frank Giovannini, Sveits Norsk deltaker: Sven Erik Renaa (4. plass, samt beste fiskerett og beste kjøttrett) 2008, Bocuse d’Or Europe Gull: Geir Skeie, Norge Sølv: Jasper Kure, Danmark Bronse: Jonas Lundgren, Sverige 2009 Gull: Geir Skeie, Norge Sølv: Jonas Lundgren, Sverige Bronse: Philippe Mille, Frankrike 2010, Bocuse d’Or Europe Gull: Rasmus Kofoed, Danmark Sølv: Gunnar Hvarnes, Norge Bronse: Jérôme Jaëglé, Frankrike 2011 Gull: Rasmus Kofoed, Danmark Sølv: Tommy Myllymäki, Sverige Bronse: Gunnar Hvarnes, Norge 2012 Bocuse d’Or EuropeGull: ?

Les hele saken i Horeca nummer 1 2012

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS