
Gull til Norge i Bocuse d’Or Europe 2018!
Christian André Pettersen sikret norsk gull i Bocuse d’Or Europe 2018 i Torino i Italia. Han er den første nordnorske kokken som vinner konkurransen. Sølvet gikk til Sverige, mens Danmark endte på bronseplass. Dermed ble det nok en gang en helnordisk pall.

Ikke nok med det; det fjerde nordiske landet, Finland, knep seg inn på fjerdeplass foran Frankrike på femteplass.
Konkurransen har pågått de siste to dagene, og premieutdelingen fant sted på Torino Lingotto Fiere sørøst i byen nå i kveld.

Overlegen norsk seier
Gull: Norge (Christian A. Pettersen) - 1831 poeng
Sølv: Sverige (Sebastian Gibrand) - 1723 poeng
Bronse: Danmark (Kenneth Toft-Hansen) - 1618 poeng
Beste tallerkenrett (beste tallerken-rett utenfor pallen): Frankrike
Beste fatrett (beste fatrett utenfor pallen): Finland
Beste commis: Italia

4) Finland, 5) Frankrike 6) Belgia 7) Sveits 8) Ungarn, 9) Island, 10) Storbritannia 11) Spania 12) Italia (de 12 beste nasjonene er automatisk kvalifisert for finalen av Bocuse d'Or i Lyon i januar neste år)
Kokker fra Mondo
Christian André Pettersen har vært hovedkokk i konkurransen, mens Håvard André Josdal Østebø har vært commis. Begge er ansatt på restaurant Mondo i Sandnes.

Gunnar Hvarnes har vært coach, som han var for Christopher W. Davidsen i de to foregående Bocuse d’Or-konkurransene. Bent Stiansen har vært Norges jurymedlem i Bocuse d'Or Europe 2018.
Saken fortsetter under bildet
Les også: Mondo - en viktig støttespiller
Les også: Med arktisk vår i Piemonte


Les også: Nærmer seg levering i Bocuse d’Or Europe 2018
Saken fortsetter under bildet
Dette serverte det norske laget i dag
Tallerkenretten («Gullegget»)
«Ouef mollet surprise»* med aromatiske urter
Med potet og brunet smør
Her skal også overraskelsesingrediensen, spaghetti, inkluderes
* Ouef mollet er en klassisk fransk eggerett der egget bløtkokes helt, og eggeplommen utgjør rettens «saus». Det norske teamet har gjort en moderne versjon av denne retten, og blant annet tilsatt en urteolje i eggeplommen. I urteoljen er overraskelsen.
Les også: Dette er den hemmelige Bocuse d'Or-ingrediensen
Dagens vårgrønnsaker
Bakt squash med urteemulsjon

Lun asparges med Castelmagno Aligoté
«Soppkaviar» og sprø potetspiral
Saus
Sitron-sabayonne
Fatretten («Arktisk vår»)
Inspirert av den nordiske, arktiske våren og midnattssola.
Chateaubriand Fassone
Lett grillet biff smakssatt med spirer og arktiske blomster
Kalvebrissel og risotto
Risotto med kalvebrissel, morkler og fennikelpollen
Nordnorsk mandelpotet
Halvmåne av mandelpotet fra Nord-Norge med «pisket» potetkrem og ville urter
Arktisk flora
Sprøstekt terte med en variasjon av fersk løk


Contorno
Asparges Chawanmushi (en hyllest til kandidatens asiatiske røtter)
Sauser
Oksesjysaus med sopp og brunet smør
Se hele den norske menyen her
Saken fortsetter under bildet
Norske fans
Det norske fanskaren i konkurransehallen er stor - muligens den aller største, og lydnivået var høyt da Pettersen & co leverte sine retter i ettermiddag.
Les også: I Torino med designtanker og våren hjemmefra
Les også: Dette er den hemmelige ingrediensen i Bocuse d’Or Europe 2018
Les også: Bocuse d’Or Europe er i gang
Les også: Skandinavisk coach-duell i Bocuse d’Or Europe 2018
Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)
Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her
Bocuse d’Or Europe
* Bocuse d’Or Europe arrangeres annet hvert år (partallsår), og regnes som et «uoffisielt EM» for kokker. De 11 beste nasjonene i denne konkurransen kvalifiseres automatisk til finalen i Bocuse d’Or året etter.
* * Konkurransen blir arrangert utenfor Frankrike, og ble første gang arrangert i Stavanger i 2008, deretter i Genève i 2010, Brussel i 2012, Stockholm i 2014 Budapest i 2016, mens 2018-utgaven arrangeres i Torino i Italia.
* Norge har vunnet konkurransen tre ganger, i 2008 (Geir Skeie)m i 2012 (Ørjan Johannessen) og i 2018 ved Christian A. Pettersen. I tillegg har Norge to sølvmedaljer fra 2010 (Gunnar Hvarnes) og 2016 (Christopher W. Davidsen) og en bronse fra 2014 (Ørjan Johannessen)
* I tillegg til Bocuse d’Or Europe, arrangeres det også regionale kvalifiseringer til hovedkonkurransen i Lyon i Latin-Amerika og Asia.
Bocuse d’Or
* Bocuse d’Or arrangeres i Lyon i slutten av januar annethvert år (oddetallsår).
* Konkurransen ble grunnlagt av Paul Bocuse (død januar 2018), og ble arrangert for første gang i 1987. Da deltok Arne Brimi for Norge.
* Bocuse d’Or er verdens mest anerkjennende kokkekonkurranse, og selv om det bare regnes som et «uoffisielt VM», så er det akkurat denne konkurransen alle kokker drømmer om å vinne.
* Norge har vunnet konkurransen fem ganger, i 1993 (Bent Stiansen), 1999 (Terje Ness), 2003 (Charles Tjessem), 2009 (Geir Skeie) og 2015 (Ørjan Johannessen). I tillegg har Norge sølv fra 1991 (Lars Erik Underthun), 2005 (Tom Victor Gausdal) og 2017 (Christopher W. Davidsen), og bronse fra 1997 (Odd Ivar Solvold) og 2011 (Gunnar Hvarnes).
* Her kan du lese alt om Bocuse d'Or
* Les også mer på Bocusedor.com
Bocuse d’Or Norge
* Stiftelsen Bocuse d’Or Norge er «norske mesterkokkers olympiatopp», og organiserer det nasjonale uttaket Årets kokk og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or.
* Stiftelsen har ikke kommersielle mål, og er sponsorfinansiert.
* Bocuse-Akademiet er foreningen av norske Bocuse-kokker, de 13 mesterkokkene som til nå har konkurrert i verdensfinalen i Lyon. Bocuse-Akademiet velger blant annet ut kandidater til Årets kokk, og legger retningen for Bocuse d’Or Norge.
* Formålene i stiftelsen er å jobbe for gode norske resultater i Bocuse d'Or i Lyon (pallplass), bidra til norsk matglede, kunnskap og matkultur, samt å virke for at kokkeyrkets status forblir sterkt og attraktivt.
* Les mer på Bocusedornorge.no
Dette er Norges Bocuse d’Or-kokker
Dette er Norges Bocuse d’Or-kokker gjennom tidene, som i de fleste tilfeller er kvalifisert gjennom å ha vunnet Årets kokk året før. Bak ser du også hvem som var commis for de norske deltakerne.
1987: Arne Brimi – (semifinalist). Var ikke commis i 1987.
1989: Eyvind Hellstrøm – (5. plass). Var ikke commis i 1989.
1991: Lars Erik Underthun – sølv. Commis: Trond Moi.
1993: Bent Stiansen – gull. Commis: Arne Rågsvåg.
1995: Ingen norsk deltaker (den gang ikke lov på grunn av seier i siste konkurranse)
1997: Odd Ivar Solvold – bronse. Commis: Tom Victor Gausdal.
1999: Terje Ness – gull. Commis: Nicky Singh.
2001: Ingen norsk deltaker (den gang ikke lov på grunn av seier i siste konkurranse)
2003: Charles Tjessem – gull. Commis: Trond Svendgård.
2005: Tom Victor Gausdal – sølv. Commis: Øyvind Vesterheim.
2007: Sven Erik Renaa – 4. plass. Commis: Karl Erik Pallesen.
2008: Geir Skeie – gull (Bocuse d’Or Europe). Commis: Ørjan Johannessen
2009: Geir Skeie – gull. Commis: Adrian Løvold.
2010: Gunnar Hvarnes – sølv (Bocuse d’Or Europe). Commis: Filip August Bendi.
2011: Gunnar Hvarnes – bronse. Commis: Filip August Bendi.
2012: Ørjan Johannessen – gull (Bocuse d’Or Europe). Commis: Julie Marie Ekse Jenssen.
2013: Ørjan Johannessen – 5. plass. Commis: Jimmy Øien
2014: Ørjan Johannessen – bronse (Bocuse d’Or Europe). Commis: Jimmy Øien
2015: Ørjan Johannessen – gull. Commis: Jimmy Øien
2016: Christopher W. Davidsen – sølv (Bocuse d’Or Europe). Commis: Håvard Werkland.
2017: Christopher W. Davidsen – sølv. Commis: Håvard Werkland.
2018: Christian A. Pettersen – gull (Bocuse d’Or Europe). Commis: Håvard André Josdal Østebo