
Sølv til Norge i Budapest
Christopher W. Davidsen og Norge endte på sølvplass i Bocuse d'Or Europe 2016, akkurat som hans coach Gunnar Hvarnes gjorde i Bocuse d'Or Europe i Geneve i Sveits i 2010. Det ble en meget overraskende hjemmeseier til Ungarn, som tok sin første medalje noensinne i Bocuse d'Or.

Det ble en meget overraskende seier til hjemmenasjonen Ungarn i Bocuse d'Or Europe 2016. Landet har aldri tidligere vunnet medalje i Bocuse d'Or. I år har deltakeren Tamas Széll (34) fått hjelp av Rasmus Kofoed fra Danmark før konkurransen, og det viste seg helt tydelig å gi resultater. Kofoed, som er den eneste som har vunnet både gull, sølv og bronse i konkurransen, vet akkurat hva som skal til for å tilfredsstille dommerne.

Hjelp fra Kofoed

Overraskende var det imidlertid at Kofoeds egen nasjon, Danmark, ikke fikk noen pris denne gangen. Danmark endte helt nede på 10. plass, og kvalifiserte seg så vidt til finalen i Lyon i januar neste år.
Frankrike fikk prisen for beste kjøtt, mens Island fikk prisen for beste fisk. Svenskenes commis Hampus Risberg ble kåret til beste commis.
Sikret Norges 14. medalje i Bocuse d'Or
Christopher W. Davidsen og Team CWD hadde mål om medalje i den knallharde konkurransen, og det ble det. Davidsen ble nummer to, og sikret med det Norges 14. medalje i Bocuse d'Or-historien.Ingen annen nasjon har så mange medaljer i konkurransen.
Den norske gjengen i Lyon, anført av Christopher Davidsen, Gunnar Hvarnes og Håvard Werkland, var storfornøyd med sølvmedaljen.
Samtidig er det utmerket å være i angrepsposisjon før finalen i Lyon om et drøyt halvår. Norge var 53 poeng bak Ungarn i Bocuse d'Or Europe 2016. Ungarn fikk 1335 poeng, Norge 1282 poeng.
Se hele medaljestatistikken her
Les også: Dette serverte Christopher Davidsen

Les også: Mer enn godkjent av Norge
Les også: Det er jævlig bra. Jævlig bra!
Slik endte Bocuse d'Or Europe 2016
Gull: Ungarn, Tamas Széll
Sølv: Norge, Christopher W. Davidsen

Bronse: Sverige, Alexander Sjögren
Beste kjøtt: Frankrike, Laurent Leman (nummer 4 i Bocuse d'Or Europe 2016)
Beste fisk: Island, Viktor Örn Andrésson (nummer 5 i Bocuse d'Or Europe 2016)
Beste commis: Sverige, Hampus Risberg
Nummer 6: Finland, Eero Vottonen
Nummer 7: Nederland, Jan Smink
Nummer 8: Sveits, Filip Fonseca Pinheiro
Nummer 9: Belgia, Peter Aesaert
Nummer 10: Danmark, Morten Falk

Nummer 11: Estland, Dmitri Rooz
De 11 beste nasjonene er kvalifisert direkte for Bocuse d'Or i Lyon i 2017.
Resultatliste med poeng kommer

15. plass for Løvold og Tyrkia
Den norske kokken Adrian Løvold var coach for Tyrkias Mutlu Sefket Yilmaz, som har mange norske venner - og kjæreste i Trondheim.
Tyrkia endte til slutt på 15. plass, som er en forbedring fra sist. – Vi er fornøyd. Dette er god læring, sier Løvold.

Les også: Adrian Løvold coach for Tyrkias deltaker
Bocuse d’Or
Bocuse d’Or er verdens mest prestisjefylte konkurranse i kokkekunst. De siste to dagene har 20 deltagere konkurrert om 11 plasser til finalen i Bocuse d’Or o Lyon, som arrangeres i januar 2017.
Christopher Davidsens team, Team CWD, består av Håvard Werkland, som under Årets Kokk 2015 vant prisen Beste commis (hjelpekokk). Gunnar Hvarnes er Bocuse d’Or Norges trener/coach, og har selv deltatt i Bocuse d’Or, der han i 2011 tok bronse. Han tok også bronse i Bocuse d’Or Europe året før. Hvarnes er for øvrig også den kokken i Norge som har flest konkurranser på CV-en. President for det norske teamet er Lars-Erik Underthun, som også har vært en av konkurransens 20 dommere.
Saken fortsetter under bildet.
Deltakerne
Disse 20 deltakerne har vært i aksjon de to siste dagene
Island – Viktor Örn Andrésson, Grillid/Radisson Blu, Reykjavik
Østerrike – Kevin Micheli, Hotel og Restaurant Johan Lafer’s, Stromberg, Tyskland
Norge – Christopher William Davidsen, Søstrene Karlsen, Trondheim

Bulgaria – Antonio Ivanov, Restaurant Pure, Sofia
Finland – Eero Vottonen, Olo, Helsinki
Tyskland – Marvin Böhm, Restaurant Aqua/Ritz Carlton, Wolfsburg
Estland – Dmitri Rooz, Restaurant Farm, Tallinn
Spania – Juan Manuel Salgado, Restaurant La Plassohla/Ohla Hotel, Barcelona.
Storbritannia – Anthony Wright, University College, Birmingham
Tyrkia – Mutlu Sefket Yilmaz, Seasons restaurant, Alanya
Nederland – John Smink, Restaurant Librije***, Zwolle
Italia – Sarà Marco Acquaroli, Four Seasons Hotel des Bergues, Geneve
Russland – Arthur Ovchinnikow, Restaurant Enzo, Tallinn
Sveits – Filipe Fonseca Pinheiro, Restaurant Hôtel de Ville Crissier
Kroatia – Tomislav Karamarko, FMTG Group Borik, Falkensteiner (Kroatia var Bocuse d'Or-debutant)
Frankrike – Laurent Lemal, Domaine Riberach – Restaurant La Coopérative
Belgia – Peter Aesaert, Belgocatering
Ungarn – Tamas Széll, Onyx, Budapest
Danmark – Morten Falk, Kadeau, København
Sverige – Alexander Sjögren, Oscarshamn
Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)
Bocuse d’Or Europe
* Bocuse d’Or Europe arrangeres annet hvert år (partallsår), og regnes som et «uoffisielt EM» for kokker. De 11 beste nasjonene i denne konkurransen kvalifiseres automatisk til finalen i Bocuse d’Or året etter.
* Konkurransen blir arrangert utenfor Frankrike, og ble første gang arrangert i Stavanger i 2008, deretter i Genève i 2010, Brussel i 2012, Stockholm i 2014 og nå i 2016 i Budapest.
* Norge har vunnet konkurransen to ganger, i 2008 (Geir Skeie) og i 2012 (Ørjan Johannessen). I tillegg har Norge to sølvmedaljer fra 2010 (Gunnar Hvarnes) og 2016 (Christopher W. Davidsen) og en bronse fra 2014 (Ørjan Johannessen)
* I tillegg til Bocuse d’Or Europe, arrangeres det også regionale kvalifiseringer til hovedkonkurransen i Lyon i Latin-Amerika og Asia.
* Årets Bocuse d’Or Europe 2016 arrangeres i Budapest i Ungarn 10. og 11. mai. Norges kandidat er Christopher William Davidsen.
* Les også mer på Bocusedor.com
Bocuse d’Or
* Bocuse d’Or arrangeres i Lyon slutten av januar annet hvert år (oddetallsår).
* Konkurransen ble grunnlagt av Paul Bocuse, og ble arrangert for første gang i 1987. Da deltok Arne Brimi for Norge.
* Bocuse d’Or er verdens mest anerkjennende kokkekonkurranse, og selv om det bare regnes som et «uoffisielt VM», så er det akkurat denne konkurransen alle kokker drømmer om å vinne.
* Norge har vunnet konkurransen fem ganger, i 1993 (Bent Stiansen), 1999 (Terje Ness), 2003 (Charles Tjessem), 2009 (Geir Skeie) og 2015 (Ørjan Johannessen). I tillegg har Norge sølv fra 1991 (Lars Erik Underthun) og 2005 (Tom Victor Gausdal), og bronse fra 1997 (Odd Ivar Solvold) og 2011 (Gunnar Hvarnes).