Filip August Bendi (til venstre) vant Årets kokk i 2021, og var Norges deltaker i Bocuse d'Or Europe 2022 og Bocuse d'Or 2023. Mandag blir det klart hvem som skal representere Norge i 2024 og 2025. Bendi sitter denne gangen i juryen. Til høyre Øyvind Bøe Dalelv, som var coach for Bendi i Årets kokk 2021, og som selv har deltatt i Årets kokk, som har endt med pallplasser.Foto: Morten Holt
Mandag blir det klart hvem som blir Norges neste Bocuse d’Or-deltaker
Mandag 18. september avgjøres det hvem som blir Norges neste Bocuse d’Or-deltaker, og som får æren av å representere Norge på hjemmebane i Trondheim i Bocuse d’Or Europe i mars neste år. Se startrekkefølgen her.
Disse kjemper om å bli Norges neste Bocuse d'Or-deltaker. Fra venstre Håkon Solbakk, Aron Espeland, Håvard Werkland, Aleksander L. Vartdal og Runa A. Kvendseth.Foto: Morten Holt
Aron Espeland og Aleksander L. Vartdal har kjempet side om side - og sammen, gjennom mange år. Nå er de begge finalister i Årets kokk 2023 og en av dem kan bli Norges neste Bocuse d'Or-kokk.Foto: Morten Holt
Det er klart for Årets kokk, som arrangeres i Spiseriet i Stavanger konserthus.
I tillegg arrangeres
også Årets unge kokk samme dag, og den konkurransen dras i gang allerede klokka sju på morgenkvisten. Første deltaker i Årets kokk skal i aksjon fra klokka 14.00.
Premieutdelingen finner sted sent på kvelden, da siste deltaker leverer siste rett klokka 20.25.
Startrekkefølgen i Årets kokk 2023
Alle lagene i Årets kokk 2023.Foto: Stiftelsen Norsk Gastronomi
1) Aron Espeland (26), soussjef på Brasserie France i Oslo. Fra
Bryne.
Start: Kl. 14.00
Tallerkenrett: Kl. 19.00
Fatrett: Kl. 19.45
Runa Kvendseth er eneste kvinne i finalen i Årets kokk 2023.Foto: Morten Holt
2) Runa Ailin Kvendseth (25), soussjef på restaurant Söl i
Stavanger. Fra Ekeberg i Oslo.
Start: Kl. 14.10
Tallerkenrett: Kl. 19.10
Fatrett: Kl. 19.55
3) Aleksander Løkkeberg Vartdal (28), matfaglig
konsulent og kreativ utvikler hos Thon Hotels. Fra Oslo.
Start: Kl. 14.20
Tallerkenrett: Kl. 19.20
Fatrett: Kl. 20.05
Håkon Solbakk ble nummer to i Årets kok 2021. Mandag stiller han til start igjen.Foto: Morten Holt
4) Håkon Solbakk (31), «Head executive chef» i Speilsalen på Britannia
Hotel. Fra Nærøysteine i Nord-Trøndelag.
Start: Kl. 14.30
Tallerkenrett: Kl. 19.30
Fatrett: Kl. 20.15
5) Håvard Werkland (28), assisterende kjøkkensjef i
Speilsalen på Britannia Hotel i Trondheim. Fra Kyrksæterøra i Heim
kommune.
Se hvem som er dommere i konkurransen lenger ned i saken
Startrekkefølgen i Årets unge kokk 2023
Konkurransearenaen i Stavanger Konserthus er klar. Årets unge kokk dras i gang grytidlig mandag 18. september.Foto: Morten Holt
Årets unge kokk arrangeres før Årets kokk mandag 18.
september. Konkurransen starter allerede klokka sju mandag morgen.
Eli Anne Sundset er en av deltakerne i Årets unge kokk 2023.Foto: Morten Holt
1) Eli Anne Rosvold Sundset (23), kokk hos To Rom og Kjøkken
i Trondheim. Fra Leksvik i Indre Fosen.
Start: Kl. 07.00
Servering 1: Kl. 10.00
Servering 2: Kl. 11.00
2) Siriyaporn «Mymint» Rithisirikrerg (24), kokk for Thon
Hotel Lofoten/Svolvær. Vokst opp på Strønstad i Vesterålen.
Siriyaporn «Mymint» Rithisirikrerg fra Thon Hotel Lofoten ble nummer to i Årets unge kokk 2021. Etterpå har hun vunnet sølv i NM i kokkekunst og er tatt ut på Community Catering-landslaget. Nå deltar hun i Årets unge kokk for andre gang.Foto: Morten Holt
Start: Kl. 07.10
Servering 1: Kl. 10.10
Servering 2: Kl. 11.10
3) John Sebastian Hornslien (24), kokk på Hotel Bristol
i Oslo. Fra Oslo.
Start: Kl. 07.20
Servering 1: Kl. 10.20
Servering 2: Kl. 11.20
4) Petter Harbo Soma (22),kokk på Tango i Stavanger. Fra
Sandnes.
Daglig leder for Stiftelsen Norsk Gastronomi, Arne Sørvig.Foto: Morten Holt
– Totalt er det altså 27 kokker i alle teamene (inkludert
kandidat, commis og coach), 29 dommere (et par doble), 11 ganefryd-preppere, åtte
på arenaen. Så på arena, før vi teller alle hjelperne til teamene, som er minimum
fire i gjennomsnitt, er det altså 75 kokker i sving på arenaen. Med hjelpere på
hvert enkelt lag kan vi telle minst 36 til, sier daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi, som står bak Årets kokk og Årets unge kokk, Arne Sørvig.
Saken fortsetter under bildet
Årets kokk og Årets unge kokk arrangeres i Stavanger Konserthus mandag 18. september.Foto: Morten Holt
Han fortsetter:
– Og det beste med dette? Jo, alle må ordne
sin egne ting. Det er ni team som tar og gir enorm læring til alle involverte
over nesten et halvt år. Ingen «sentral-hjerne», bare mange valg og
beslutninger rundt oppgaven, som til slutt ender med en suveren vinner på
toppen av den pallen. Det er rett og slett vakkert, sier en storfornøyd Arne
Sørvig, som ser fram til mandagens konkurranser.
Dette er
dommerne i Årets kokk 2023
Heidi Bjerkan, Régis Marcon og Kari Innerå deltaker i dommerpanelet i Årets kokk 2023 sammen med 10 norske Bocuse d'Or-deltakere.Foto: Stiftelsen Norsk Gastronomi
10 norske kokker, som alle selv har konkurrert i Bocuse d’Or, skal sammen med Kari
Innerå, Heidi Bjerkan og den franske Bocuse d’or-vinneren Régis Marcon, kåre
Årets kokk 2023.
Saken fortsetter under bildet
Søndag 17. september var det valg av råvarer, og alle teamene, både i Årets kokk og Årets unge kokk, var samlet i Stavanger Konserthus.Foto: Morten Holt
– Å være
smaksdommer under Årets kokk er krevende. Man må ha god oversikt over råvarenes
muligheter, konkurransereglenes begrensninger, være en erfaren kokk, og ha en
trent gane for å forstå hva kandidatene både bør få til, og for å forstå når en
kandidat har skapt noe unik. Det er avgjørende for resultatet at vi har dommere
med variert, lang og bred erfaring med fag og prestasjoner på høyt nivå, som
virkelig vet hva dette handler om, sier styreleder i Bocuse-akademiet Geir
Skeie, som selv vant Bocuse d’Or Europe i Stavanger i 2008 og Bocuse d’Or i Lyon i 2009.
Dette er dommerne i Årets kokk
10 tidligere norske Bocuse d'Or-deltakere sitter i juryen i Årets kokk 2023. Øverst fra venstre Eyvind Hellstrøm, Lars Erik Underthun, Tom Victor Gausdal og Sven Erik Renaa. Midten fra venstre Bent Stiansen, Geir Skeie, Gunnar Hvarnes og Christopher W. Davidsen. Nederst fra venstre Christian A. Pettersen, Filip August Bendi.Foto: Stiftelsen Norsk Gastronomi
Eyvind Hellstrøm (norsk Bocuse d’Or-deltaker i 1987)
Lars Erik Underthun (sølv i Bocuse d’Or i 1991)
Bent Stiansen (gull i Bocuse d’Or i 1993)
Tom Victor Gausdal (sølv i Bocuse d’Or i 2005)
Sven Erik Renaa (fjerdeplass og beste fiskerett i Bocuse
d’Or i 2007)