Runa Kvendseth og Aleksander Løkkeberg Vartdal er to av fem finalister i Årets kokk 2021. Her i aksjon for juniorkokkelandslaget for et par år tilbake. (Foto: Morten Holt)

Disse kjemper om å bli Norges neste Bocuse d’Or-deltaker

Hvis alt går etter planen, skal Christian A. Pettersen forsvare Norges ære i Bocuse d’Or i Lyon i september. Allerede måneden etter skal hans etterfølger på plass, og nå er de fem kandidatene til Årets kokk 2021 klare.

Dette er deltakerne i Årets kokk 2021 (Foto: Fredrik Ringe, Tom Haga, Stian Broch, Henriette Heimdal, Wl Lee-Wright)

Finalen i Årets kokk 2021 arrangeres i Vulkan Arena/Mathallen 19. oktober. Vinneren blir Norges deltaker i Bocuse d’Or Europe i 2022 (vertsnasjon ikke bestemt) og Bocuse d’Or i Lyon i 2023.

Kandidatene som skal delta i Årets kokk er valgt ut av Bocuse-akademiet, som består av 11 av Norges tidligere deltakere i Bocuse d’Or-konkurransen siden 1987.

10 år siden kvinne deltok i Årets kokk

Runa Kvendseth er de første kvinnen som deltar i Årets kokk siden Miriam Østvik Jenssen var med i 2011. (Foto: Morten Holt)

For første gang siden 2011 stiller en kvinnelig kokk på «startstreken», nemlig Runa Kvendseth (23), som nå arbeider hos Re-Naa i Stavanger. Dit kom hun etter å ha vært en periode i Speilsalen på Britannia Hotel. Hun var også med i Årets kokk i 2019, men den gang som commis (assistent) for Håvard Werkland.

Kvendseth har også vært med på det norske juniorkokkelandslaget de siste årene.

Den siste kvinnen som var med som hovedkokk i Årets kokk var Miriam Østvik Jenssen, som deltok i 2011. Kari Innerå er den siste med pallplass. Hun vant bronse i Årets kokk 2009, der også Heidi Bjerkan, som nå har stor suksess med Credo, var deltaker.

Erfarne kandidater

Filip August Bendi deltar i Årets kokk for tredje gang på rad. I 2019 endte han på sølvplass, knepent slått av Christian A. Pettersen. (Foto: Morten Holt)

De andre fire finalistene i Årets kokk 2021 er Filip August Bendi (32), Aleksander Løkkeberg Vartdal (25), Håkon Solbakk (29) og Marius Dragsten Kjelsrud (27).

Filip August Bendi deltar i sin tredje Årets kokk-finale på rad, og tapte med knepen margin mot Christian A. Pettersen for to år siden. Han blir å anse som den største favoritten i årets finale.

Bendi er kreativ leder for mat og drikke for Hotel Bristol i Thon Hotels.

Fra seier i Årets unge kokk til Årets kokk

Aleksander L. Vartdal vant den første utgaven av Årets unge kokk. Nå er han klar for Årets kokk. (Foto: Morten Holt)

Aleksander Vartdal vant den første utgaven av Årets unge kokk, da den ble arrangert i 2019.

Han arbeider til daglig som kjøkkensjef på Happolati i Oslo, og har også bakgrunn fra det norske juniorkokkelandslaget.

Les også: Aleksander Vartdal vant den første utgaven av Årets unge kokk

Fra coach til deltaker

I 2019 coachet Håkon Solbakk (til høyre) Øyvind Bøe Dalelv til bronse i Årets kokk. I 2021 blir han selv deltaker. Til venstre commis Tobias Gabrielsen. (Foto: Morten Holt)

Håkon Solbakk er mangeårig deltaker på det norske kokkelandslaget, og var med på gull-laget i februar 2020.

Under Årets kokk-finalen i 2019 var han coach for Øyvind Bøe Dalelv, som endte på bronseplass. Han arbeider til daglig som kjøkkensjef i Speilsalen på Britannia Hotel.

Prøver for andre gang

Marius Dragsten Kjelsrud deltar for andre gang i Årets kokk. Her i aksjon i 2019. (Foto: Heidi Fjelland)

Marius Dragsten Kjelsrud var også finalist i Årets kokk 2019, men endte utenfor pallen. Nå forsøker han igjen.

Til daglig er han kjøkkensjef for Spiseriet på Stavanger konserthus, der flere andre norske Bocuse d’Or-deltakere også har hatt sitt virke.

Måtte utvikle tre unike oppskrifter

Før utvelgelsen måtte de de deltakerne som ønsket å delta løse tre kulinariske utfordringer, samt dele tanker om kokkefaget og egen deres rolle i utviklingen, samt beskrive motivasjon for å vinne Bocuse d’Or.

Søknadene ble vurdert av Bocuse-akademiets medlemmer, og det var til slutt de nevnte fem som kom gjennom akademiets trange nåløye.

Årets utfordringer besto i å utvikle tre unike oppskrifter: En moderne ganefryd av skreimølje-råvarene og tang, en moderne smårett av klassikeren «sild og potet», og en rett med viltkjøtt som protein med vinterkål og gulrot blant ingrediensene.

Tøft nåløye

– Årets kokk-konkurransen er et av verdens tøffeste uttak til Bocuse d’Or, og den som vinner har måttet jobbe knallhardt for å stå på toppen av pallen i Mathallen. I Norge er vi heldige som har så mange gode kokker å velge mellom, og vi er sikre på at de kandidatene vi har valgt ut blant søkerne, er de beste til å hevde seg i løpet mot både Årets kokk, og deretter Bocuse d’Or, sier Sven Erik Renaa, styreleder i det norske Bocuse-akademiet.

Det er Stiftelsen Norsk Gastronomi som arrangerer Årets kokk, og daglig leder Arne Sørvig er fornøyd med de fem kandidatene som slapp gjennom Akademiets nåløye.

– Akademiet har valgt ut fem spennende kandidater som alle kan hevde seg internasjonalt. De siste årene har Stiftelsen Norsk Gastronomi jobbet litt ekstra med rekruttering av kvinnelige konkurransekokker og unge kokketalenter, og derfor er det ekstra gledelig å se at det denne gangen både er en kvinnelig kandidat, og at den første vinneren av Årets unge kokk er med blant finalistene. Det blir spennende å se hva denne gjengen presterer i Årets kokk i oktober, sier Sørvig.

Årets unge kokk 2021

En av deltakerne som nå er klar for Årets kokk, Aleksander L. Vartdal, ble den første vinneren av Årets unge kokk i 2019.

Årets unge kokk i år arrangeres parallelt med Årets kokk.

Kandidatene til den konkurransen blir klare i midten av april.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS