Mathias Dahlgren og Tom Victor Gausdal

- Nye smaksopplevelser

Nye deltakerland ga jurymedlemmene nye smaksopplevelser og stor variasjon under Bocuse d'Ors første konkurransedag. - 2-3 land skilte seg ut, forteller jurymedlem Mathias Dahlgren fra Sverige til Horecanytt.

Publisert

Se bildeserie fra første konkurransedag.

Europas kokkeelite gjorde sitt ypperste for 20 jurymedlemmer under dagens runde av Bocuse d'Or Europe i Stavanger.

Les også: Endelig braker Bocuse-sirkuset løs

Årets EM i kokkekunst ble i år utvidet og åpnet opp for nye land i Europa som deltakere, deriblant Ungarn, Estland, Malta og Tsjekkia. Mathias Dahlgren, jurymedlem og vinner Bocuse d'Or i 1997, var en av de 10 jurymedlemmene som bedømte fiskerettene under dagens runde.

- Jeg vil si to til tre land skilte seg ut og ligger foran de andre, forteller han uten å ønske å fordype dette ytterligere. Han sier at de nye deltakerlandene har satt sitt preg på årets konkurranse.

- Det har vært stor variasjon på smak og vi har fått oppleve kanskje uvanlige smaker som er nye i denne konkurransen.

Fullsatt sal med stor stemning for kokkene

"

Under dagens åpning av konkurransen var stemningen høy i et fullsatt Stavanger forum. Spesielt publikummet fra Finland, Frankrike, Estland og Russland sørget for god atmosfære for kokkene med flagg og hurrarop.

"

Og Finlands deltaker, Filip Langhof, som i det daglige er kjøkkensjef på Spisestedet Feinschmecker i Oslo, var smilende etter dagens innsats.

- Jeg har en god magefølelse og er virkelig fornøyd med dagen, fortalte han

Flere av årets forhåndsfavoritter var også i ilden i dag, deriblant Phillippe Mille fra Frankrike og Jasper Kure fra Danmark.

Les også: Mille vant franske Bocuse d'Or-uttaket

Favorittråvarer for den norske kokken

Norsk laks og norsk lam er hovedråvarer til konkurransen. Det er også favorittråvarene til den norske deltakeren Geir Skeie, som er førstemann ut under morgendagens konkurranse.

"

Skeie, som forøvrig har bursdag på konkurransedagen, holder til daglig til på Mathuset Solvold hos tidligere Bocuse d'Or deltager Odd Ivar Solvold.

Norge er forøvrig et populært land for lovende kokker. Tre av deltakerne i Bocuse d'Or Europe arbeider her til lands, alle tre hos eller med tidligere norske Bocuse d'Or-deltakere.

Totalt 20 unge kokker skal kjempe om tittelen i Bocuse d'Or Europe, og de 12 beste går også videre til Bocuse d'Or i Lyon i januar 2009.

Da kommer det også deltakere fra de andre verdensdelene. Norge er allerede automatisk kvalifisert for Lyon-finalen, i likhet med Frankrikes deltaker Philippe Mille.

Her er startrekkefølgen og navnet på hvert lands kandidat:

Tirsdag 1. juli.

1) Ungarn

" Deltaker: Sandor Kovacs Arbeidssted: Granada Wellness Hotel, Kecskemet.

2) Finland

Deltaker: Filip LanghoffAlder: 27Fra: Karis i Finland. Arbeidssted: Kjøkkensjef Spisestedet Feinschmecker, Oslo

3) Kroatia

Deltaker: Matija Balent Arbeidssted: Hotel Antunovic, Zagreb.

4) Estland

Deltaker: Vladislav Djatshuk Arbeidssted: Kjøkkensjef, Egoist Restaurant, Tallinn.

5) Frankrike

Deltaker: Philippe MilleAlder: 34 Restaurant: Hotel Le Meurice, Paris

6) Malta

Deltaker: Robert CauchiAlder: 33. Arbeidssted: Le Jardin de la Rai, Jersey, Storbritannia.

7) Russland

Deltaker: Alexey KostichkinAlder: 27 Arbeidssted: Grand Hotel Europe, St. Petersburg.

8) Italia

Deltaker: Gaetano RaguniAlder: 42 Arbeidssted: Chef på Club Hotel Dante i Cervia i nærheten av Rimini på den italienske østkysten.

9) Storbritannia

Deltaker: Simon Hulstone.Alder: 33. Arbeidssted: Chef på The Elephant Bar & Restaurant, Torquay. Driver stedet sammen med kona Katy Hulstone.

10) Danmark

Deltaker: Jasper Kure Arbeidssted: VIP AS, København

Onsdag 2. juli

11) Norge

Deltaker: Geir SkeieAlder: 28Fra: Fitjar i Sunnhordland Arbeidssted: Kjøkkensjef og medeier i Midtåsen Solvold, Sandefjord.

12) Nederland

Deltaker: Wim KlerksAlder: 38 Arbeidssted: Kjøkkensjef Restaurant Les Jumeaux, Bennebroek.

13) Luxembourg

Deltaker: Jacques SchoumackerAlder: 24 Arbeidssted: Les Roses, Hotel Casino 2000, Mondorf-les-Bains.

14) Belgia

Deltaker: Steve de Coninck Arbeidssted: Comme Chex Soi, Brüssel.

15) Sverige

Navn: Jonas LundgrenAlder: 30 Arbeidssted: Bagatelle, Oslo

16) Sveits

Deltaker: Stéphane Décotterd Arbeidssted: Kjøkkensjef Restaurant Le Pont de Brent, Brent

17) Spania

Deltaker: Angel Palicios Arbeidssted: La Broche (to Michelin-stjerner), Madrid.

18) Island

Deltaker: Ragnar Omarsson Arbeidssted: Kjøkkensjef på Restaurant Domo, Reykjavik.

19) Tsjekkia

Deltaker: Jan VseteckaAlder: 30 Arbeidssted: Kampa Park, Praha.

20) Polen

Deltaker: Dominik Maciej BrodziakAlder: 32 Arbeidssted: Hotel Park, Poznan.

Powered by Labrador CMS