Gull til Norge i Bocuse d'Or Europe 2012. (Foto: Impuls)
Gull til Norge i Bocuse d'Or Europe 2012. (Foto: Impuls)

Norsk jubel i Brüssel

Ørjan Johannessen gikk helt til topps i dagens Bocuse d’Or Europe 2012 i Brüssel i Belgia. Nok en gang ble det en helnordisk pall, med Sverige på sølvplass og Danmark på bronseplass. Den nordiske dominansen ble fulgt opp med at Island fikk prisen for Beste Fisk. Med seieren er nå Norge den beste nasjonen i Bocuse d`Or gjennom tidene. Frankrike er henvist til andreplass.

Publisert

Norsk seier i Bocuse d`Or Europe 2012. Ørjan Johannessen og commis Julie Ekse Jenssen foran. Bak til venstre Eyvind Hellstrøm. (Foto: Impuls)

26-åringen fra Austevoll utenfor Bergen hadde satt seg høye mål på forhånd, og innfridde både sine egne og Norges forhåpninger.

Det var uten tvil nyttig å ha vært med på sirkuset tidligere. I 2008 var han Geir Skeies medhjelper i Bocuse d’Or Europe i Stavanger, noe som endte med norsk triumf.

Ørjan Johannessen mottar Bocuse d`Or-trofeet av Paul Bocuses sønn. Til venstre svenske Adam Dahlberg, som ble nummer to, videre Eyvind Hellstrøm, commis Julie Ekse Jenssen og coach Odd Ivar Solvold. (Foto: Impuls)

Les mer om Skeie og Johannessens seier i 2008 her

Om lag 200 norske supportere på tribunen sørget også for ekstra støtte til den norske deltakeren.

Se video av de norske supporterne her

"

Optimalt samarbeid

Johannessen presenterte først Sjøtunge Austevoll til fiskejuryen, og deretter Kylling Label Rouge Smak til kjøttjuryen. Eyvind Hellstrøm er Norges representant i juryen.

Se nærmere på menyen som Ørjan Johannessen serverte her

Horeca/Horecanytt.no har fulgt konkurransen, og alt tyder på at alt har gått på skinner i boks 2 i dag. Samarbeidet med commis Julie Ekse Jenssen har fungert perfekt.

Se video da Norges rett ble båret frem for juryen her

Se video av Norges kjøttrett her

Suverent bra, sa Hellstrøm

"

Hele teamet som sørget for norsk seier i Bocuse d`Or Europe. Fra venstre Arnt Johannessen, Julie Ekse Jenssen, Odd Ivar Solvold, Ørjan Johannessen og Elise B. Rønning. (Foto: Impuls)

– Ørjan var suverent bra i dag, sa Eyvind Hellstrøm etter at Ørjan Johannessen hadde levert varene.

- Dette var suverent bra, sier Eyvind Hellstrøm, som var Norges juryrepresentant i Bocuse d`Or Europe i Brüssel. Her får han servert Ørjan Johannessens fiskerett. (Foto: Impuls)

Ørjan vant en fortjent seier i hard konkurranse med kokker fra 19 andre europeiske land. Den svenske kokken plasserte seg som nummer to og Danmarks representant ble nummer tre.

– Alt gikk etter planen. Jeg er kjempefornøyd. Jeg har troen på dette, sa en strålende fornøyd Ørjan rett etter at begge fatene hadde gått ut.

Han hadde så rett! Juryen likte det de fikk.

Ørjan Johannessen er en rutinert kokk. Han ble Årets kokk i 2011 og vant NM i kokkekunst i 2010. Og som tidligere nevnt var han commis da Norge vant Bocuse d`Or Europe i 2008.

Julie Ekse Jenssen, Ørjan Johannessen og Odd Ivar Solvold feirer den norske seieren i Belgia. (Foto: Impuls)

Han har tidligere jobbet ved Gastronomisk Institutt og vært kokk på Det Norske Kokkelandslaget. I dag jobber han i familiebedriften Bekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll kommune, der han også har vokst opp.

Les også: Nå er Norge beste Bocuse d`Or-nasjon gjennom tidene

Resultatene

1) Norge, Ørjan Johannessen

2) Sverige, Adam Dahlberg

3) Danmark, Jeppe Foldager

Beste fisk: Island, Sigurdur Haraldsson

Beste kjøtt: Storbritannia, Adam Bennett

Beste commis: Julie Lhumeau, Frankrike

Foruten de tre beste ble resultatlisten i Bocuse d`Or Europe slik:

4) Frankrike, Thibaut Ruggeri

5) Island, Sigurdur Haraldson

6) Storbritannia, Adam Bennett

7) Sveits, Teo Chiaravalloti

8) Belgia, Robrecht Wessels

9) Ungarn, Tamas Szeli

10) Finland, Mika Palonen

11) Estland, Heidy Pinnak

12) Nederland, Martin Ruissard

Alle disse nasjonene er kvalifisert Bocuse d’Or 2013 i Lyon.

Det betyr også at samtlige fem nordiske nasjoner endte blant de 10 beste, og at nasjoner som Spania, Italia og Frankrike ikke klarte å karre seg videre til den store finalen.

Les også: Sverige fikk Bocuse d`Or Europe i 2014

Norsk Bocuse d’Or-historie

Norske deltakere og plasseringer i Bocuse d’Or Lyon:

1987: Arne Brimi (semifinalist)

1989: Eyvind Hellstrøm (femteplass)

1991: Lars Erik Undertun (sølv)

1993: Bent Stiansen (gull)

1997: Odd Ivar Solvold (bronse)

1999: Terje Ness (gull)

2003: Charles Tjessem (gull)

2005: Tom Victor Gausdal (sølv)

2007: Sven Erik Renaa (beste fisk)

2009: Geir Skeie (gull)

2011: Gunnar Hvarnes (bronse)

Norske deltakere og plasseringer i Bocuse d’Or Europe:

2008: Geir Skeie (gull)

2010: Gunnar Hvarnes (sølv)

2012: Ørjan Johannessen (gull)

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

"

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"