Bo Jensen. (Foto: Morten Holt, arkiv)

Bo Jensen runder 50

Oste-aristokraten Bo Jensen fyller 50 år lørdag 4. februar.

Jubilanten har flere fagutdannelser innen matfagene. Han er utdannet, kokk, servitør, konditor og slakter. I dag er han faglærer ved Jåttå yrkesskole.

Men det er osteproduksjonen han er mest kjent for.

Produsert ost på Høg-Jæren

Bo Jensen i det lille ysteriet på Aurenes gård. (Foto: Morten Holt, arkiv)

I 12 år har Jensen produsert ost av geitemelk fra Aurenes gård.

Geitene beiter i et mangfold av gress, blomster, bær, knoppskudd fra trær og røtter. Gården ligger ved foten av fjellet Knuden på Høg-Jæren.

Knuden var første navnet på chevre-osten som ble laget på Aurenes Gård. Senere skiftet ostene navn til blant annet «Fjelltopp» og «Lille aske».

Les også: 10 år med ost fra Bo Jensen (publisert 2020)

Lille Aske , Jensens «ostegull»

Bo Jensen med Lille Aske. (Foto: Privat)

«Oste-miraklet», for det er nettopp det det er, blir produsert i en container på 14 kvadratmeter, som er godkjent til osteproduksjon.

Ostene fra Jensen har begeistret kjente verdens kokker i inn og utland og var å finne på de beste restauranter og ostebutikker på Østlandet og i Rogaland.

Kjente kokker som lovpriser osten Lille Aske er, for å nevne noen, er Eyvind Hellstrøm, Bent Stiansen, Sven Erik Renaa, Goysavy i Paris, Claus Meyer og Jens Peter Kolbeck i Danmark. Ostene har fått anerkjennelse som en av de to beste oster i verden, og mottok i 2016 anerkjennelse for dette.

Osten beskrives som den reneste og smaksrike osten som er å finne blant chevre-ostene. Produksjonen er sesongbasert, og skjer i perioden fra februar til mars, og da ystes det daglig ca. 200 liter om morgenen.

Les også: Bo Jensen lager ost i verdensklasse (publisert 2017)

Internasjonal anerkjennelse

Bo Jensen sammen med Jerome Bocuse. (Foto: Privat)

Bo Jensen har en teft og en forståelse innen gastronomi, i kombinasjon med stor personlig innsats og en ufravikelig kvalitetssans ned til den minste detalj. Han har oppnådd internasjonal anerkjennelse for sitt arbeid. Det han har skapt, er som sakset ut av HC Andersens eventyr.

Bo Jensen sammen med Claus Meyer. (Foto: Privat)

Fra Norges minste ysteri begeistrer han med sine oster langt utenfor landets grenser.

Bo Jensen har mottatt og er innstilt til flere priser, som blant annet:

2006: Ærespris i Det Danske Gastronomiske akademi.

2011: Pris som Årets nyskapning i Det norske Måltid

2017: Årets ost i Det Norske Måltid med osten Lille Aske.

To ganger mottatt «supergold» i World Cheese Awards.

Jensen er hedret i Norge og Danmark av ordenen Cordon Bleu du Saint Esprit.

Les også: Bo Jensen slått til ridder i Danmark (publisert 2019)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS