Vinneren av Horecabransjens Ærespris 2017, Arne Brimi, sammen med juryleder Kristin Krohn Devold fra NHO Reiseliv. (Foto: Morten Holt)

Horecabransjens Ærespris til Arne Brimi

Arne Brimi fikk tirsdag kveld bransjens høyeste utmerkelse, «Horecabransjens Ærespris». Med sitt motto ekte, enkelt og opprinnelig, har prisvinneren skapt noe helt eget nord i Gudbrandsdalen.

Publisert
Bransjens høyeste anerkjennelse, Horecabransjens Ærespris, til Arne Brimi. (Foto: Morten Holt)

– At enkel kokk i Jotunheimen blir sett på denne måten, det er fenomenalt, sa Brimi etter å ha mottatt prisen fra juryleder Kristin Krohn Devold.

Brimi, som fyller 60 år senere i år, fikk den høyt aktede prisen under åpningspartyet på Smak 2017 på Norges Varemesse tirsdag kveld.

Arne Brimi, alltid like engasjert. (Foto: Morten Holt)

Uvurderlig innsats

I juryens begrunnelse for overrekkelsen av prisen til gudbrandsdalskokken, heter det at Brimi får prisen «for en uvurderlig innsats for norsk matkultur, både nasjonalt og internasjonalt».

På diplomet han fikk overrakt av juryleder Kristin Krohn Devold på den store åpningsfesten på Norges Varemesse, poengteres det også at kokken «bidrar sterkt til rekrutteringen til kokkefaget».

Arne Brimi er den andre som mottar Horecabransjens Ærespris, som er instituert av NHO Reiseliv, Bransjeforening for storkjøkkenleverandører i Norge (BFSN) og fagbladet Horeca. Prisen deles ut Smak-messen, som arrangeres hvert tredje år.

Arne Olav Brimi, som er hans fulle navn, var en de av mest aktive og synlige norske kokkene som gjorde sitt inntog i det norske kjøkken på 1980-tallet. Siden har han befestet og holdt posisjonen som av landets ledende kokker.

Humor er viktig, bedyret prisvinneren på inspirasjonsseminaret på Norges Varemesse tidligere i dag. (Foto: Morten Holt)

– Jeg begynte som kokk fordi det ga meg muligheter, og fordi jeg ville glede andre med å lage god mat for dem, sier Arne Brimi.

Trofast mot sitt matkulturelle opphav

Brimi ble født 1. oktober 1957 i Vågå, og er forblitt trofast mot sitt geografiske og matkulturelle opphav i Vågå og Lom. Det fortalte han mye om i et inspirasjonsseminar på Norges Varemesse tidligere i dag.

Allerede i 1984, som 27-åring, ble han «Årets kjøkkensjef» for sitt virke ved Hotell Fossheim i Lom. Tre år senere, som 30-åring, var han Norges første deltaker i Bocuse d’Or.

Arne Brimi. (Foto: Morten Holt)

– Vi var et knippe kokker i Norge den gang som hadde et brennende ønske om at den norske kokkestanden skulle bli bedre, og deltakelse i Bocuse d'Or var en av virkemidlene for at den skulle bli det, sier Arne Brimi.

Tre kokker, alle skulle være kjente for de fleste; Eyvind Hellstrøm, Harald Osa og Arne Brimi kjempet om å bli Norges første deltaker i det som er blitt verdens største og mest anerkjennende kokkekonkurranse. Arne Brimi fikk æren.

Fått flere priser

I 1988 deltok han på det norske kokkelandslaget som tok bronse i kokke-OL.

Arne Brimi fikk i kveld bransjens store hederspris på Smak 2017. (Foto: Morten Holt)

Brimi er også hedret med flere andre priser og utmerkelser. I 1998 mottok han Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris, i 2005 ble han utnevnt til æresdoktor ved Universitetet for miljø- og biovitenskap for koblingen mellom mat, natur og helse, og samme år ble han også slått til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for innsatsen for norsk matkultur.

Arne Brimi på Vianvang. (Foto: Mette Møller)

Han har også vært forfatter og medforfatter av en rekke mat- og kokebøker, som han fortalte på det nevnte inspirasjonsseminaret i dag.

– Kokeboka jeg skrev, «Fra Lom til Lyon», er vel Norges tredje mest solgte bok på nynorsk. Det er vel bare «Nynorsk ordbok» og Bibelen på nynorsk som det er solgt flere utgaver av, sa Brimi humoristisk.

Vianvang

I dag driver Arne Brimi flere steder i hjembygda, men aller mest kjent har særegne stedet Vianvang blitt.

Arne Brimis matfilosofi «Gastronomi fra Jotunheimen» har materialisert seg i det særegne matstedet Vianvang i fjellheimen i Vågå, som han har utviklet siden 1998.

– For meg symboliserer Vianvang de ubrutte linjene i norsk kultur, fra dem som var avhengige av det naturen ga, helt tilbake til steinalderbosettingen. Til tross for dette ser jeg ingen motsetning i også å bruke råvarer og kunnskap fra andre land, spesielt Europa, sier Brimi.

Arne Brimi sammen med daglig leder for Bocuse d'Or Norge, Arne Sørvig. (Foto: Morten Holt)

– Her kom en mann med en spesiell dialekt som brukte en løk vi aldri hadde hørt om før. Han tryllet frem de mest fantastiske retter og smaker mens vi som satt benket fremfor skjermen, ble inspirerte og sultne, sier juryleder Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Restauranten Vianvang i Vågå forener friluftsliv og utendørs matkultur.

Han er også en svært sentral skikkelse i Brimiland og i Opplæringskontoret Brimi-Kjøken, der rekrutteringen til kokkefaget står i fokus. Han står også i bresjen for en rekke matkurs og andre arrangementer, som årlige «Gastronomi festdager i Jotunheimen».

Men aller mest kjent i det offentligheten rom ble Arne Brimi da han dukket fast opp i TV2-ruta i perioden 1995-2002 – i programmet «Gutta på tur». Der gjorde han «sjalottlauk» til et helt spesielt begrep her til lands.

Inspirerte på Smak

Tidligere i dag hadde Arne Brimi og daglig leder Arne Sørvig et inspirerende og morsomt innslag på inspirasjonsscenen på Norges Varemesse.

Der spurte Sørvig Norges første Bocuse d'Or-deltaker om historien bak Norges første Bocuse d'Or-deltakelse, om Brimis tid som kokk, og om hans matfilosofi og mange meninger.

Det ble et tre meget morsomme, inspirerende og tankevekkende kvarter for dem som hadde møtt opp for å høre på en av Norges mest markante kokker gjennom tidene.

Onsdag er det for øvrig nybakt sølvvinner i Bocuse d'Or, Christopher Davidsen, som gjester Sørvig på den samme scenen. Det skjer klokka 11 onsdag.

Juryen

Prisvinneren får et originalt tegnet diplom og en originalt laget ærespris.

Juryen for Horebransjens Ærespris 2017 har bestått av Kristin Krohn Devold (NHO Reiseliv, juryleder), Morten Karlsen (NHO Reiseliv), Joe Harald Strand (BFSN) og Morten Holt (magasinet Horeca/Horecanytt.no).

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Horecabransjens Ærespris

Horecabransjens Ærespris er en sammenslåing av de tidligere prisene Årets Hotelleder og Årets Restauratør. Prisen ble delt ut første gang under Smak 2014. Den gang var det Rica-gründer Jan E Rivelsrud som fikk prisen.

Her er noen av kriteriene for prisen:

* «Horecabransjens Ærespris er instituert som bransjens høyeste utmerkelse, og tildeles etter beslutning i en faglig sterk og uavhengig jury».

* «Kandidatene skal ikke bare veies for fortjenstfull innsats siste år eller siste to–tre år, men for hva de har utrettet over tid, gjerne livsverk som står – og står seg».

* «Horecabransjens Ærespris gis til en person som i tillegg til å ha vært markant i bransjen i en årrekke, også har vært en forbilledlig arbeidsgiver med tanke på etisk standard, kvaliteten på HRM (særlig bredt på rekruttering ved lærlinger), og med gode/tilfredsstillende økonomiske resultater over tid. Vinneren bør ha stått for nyskapning, forankret i norsk virkelighet».

Vinnere av prisen

2014: Jan E Rivelsrud

2017: Arne Brimi

Powered by Labrador CMS