Jørn Lie (til venstre) i aksjon sammen med sine to meddommere i World Cheese Awards i Bergen i dag. Det er meget varierende standard, sier Lie. (Foto: Morten Holt)

Norsk ost videre i VM

På hvert av de 78 bordene i «World Cheese Awards» skal 45-50 oster bedømmes av tre dommere. Én av ostene «vinner» bordet, og går videre som «Super Gold». Flere av dem som har gått videre, er norske. Senere i ettermiddag går 16 av de 78 bordvinnerne videre til den avgjørende finalen. Blant disse 16 ostene finner du årets verdensmester.

Publisert
«Geitost fra Bo Jensen med aske» var en av de tidligste bordvinnerne, og kåret til «Super Gold». (Foto: Morten Holt)

58 norske osteprodusenter er på plass i oste-VM («World Cheese Awards») Grieghallen i Bergen i dag, og allerede tidlig ble det klart at en av Bo Jensens oster, «Geitost fra Bo Jensen med aske», fikk Super Gold. Den var den aller første osten som gikk videre – fra bord nummer 29. Senere ble det også klart at en annen norsk ost fikk tittelen Super Gold. Munkeby fra Munkeby Mariakloster i Levanger gikk nemlig seirende ut på bord 51.

Deretter ble seks nye norske oster kåret tll Super Gold.

Saken fortsetter under bildet

Osten Munkeby fra Munkeby Mariakloster ble i dag bedømt til Super Gold under oste-VM i Bergen. (Foto: Morten Holt)

Totalt bedømmes 78 bord – med totalt 3472 oster fra hele verden.

Eivind Haalien (midten), som er NorgesGruppens produktgruppesjef for lokalmat, er også dommer i oste-VM. (Foto: Morten Holt)

Kårer en «bordvinner», får betegnelsen «Super Gold»

Én er «bordvinner», og går videre, men i tillegg kan ostene gis karakteren «Gold», «Silver» eller «Bronze» – eller ingenting.

Alle ostene som bedømmes er anonyme, dommerne vet ikke hvilken ost de smaker.

Landslagsmanager Jørn Lie er en av 50 norske dommere i dagens konkurranse.

– Her finner du alt fra det fantastiske til det du må spytte ut igjen, sier Jørn Lie til Horeca mens bedømmingen foregår.

Dommer Arne Sørvig tar kjerneprøve fra én av ostene. Dommerne tar slike prøver av alle ostene før de bedømmes. (Foto: Morten Holt)

Saken fortsetter under bildet

Han får støtte fra daglig leder i Stiftelsen Bocuse d’Or Norge, Arne Sørvig, som uttaler omtrent det samme.

Landbruks- og matminister Bård Hoksrud (til høyre) sammen bondelagskokk og dommer i oste-VM, Nils-Henning Nesje. (Foto: Morten Holt)

– På vårt bord har vi hatt et svært bredt spekter av oster, og vi har sågar hatt pizzaost til bedømming. Men de aller fleste er hardoster, forteller Jørn Lie.

– En ost som er i balanse

Bondelagskokk Nils-Henning Nesje forteller også at det er et bredt spekter av oster på hvert bord. Han serverer landbruks- og matminister Bård Hoksrud en smaksprøve, og forklarer:

235 dommere er i aksjon under oste-VM i Grieghallen i Bergen i dag. 50 av dem er norske, deriblant Bocuse d’or-vinner Ørjan Johannessen (midten). (Foto: Morten Holt)

– Jeg er ute etter en ost som er i balanse; som ikke er i det ytterste spekteret når det gjelder verken surhet, bitterhet eller søthet, sier Nesje.

Petter Wahl Sekne (til venstre) fra Fursetgruppen var dommer i oste-VM. (Foto: Morten Holt)

Saken fortsetter under bildet

Vinneren av oste-VM kåres fredag kveld, 2. november.

May-Liss Røsberg Heggland fra Tine var én av to norske dommere i den avgjørende finalen. (Foto: Morten Holt)

Norske dommere i oste-VM 2018

Dette var de norske dommerne i oste-VM 2018 («World Cheese Awards»):

Bodil Nordjore var dommer i oste-VM 2018. (Foto: Morten Holt)

Einar Alme – Innovasjon Norge
Jan Peter Aursnes – Osteperler
Svein Erik Backlund – Oluf Lorentzen
Pascale Baudonnel – Norsk Gardsost/Ystebui
Cecilie Louise Berg – Matjournalist
Nevada Berg – North Wild Kitchen
Tom Erling Berg – Oluf Lorentzen
Adam Bjerck – Adams Matkasse
Bent Borge Hansen – Sundvolden Hotell
Brede Bystadhaugen – Hurtigruten
Terje Dørumsgaard – Tidligere Bø ysteri
Yngve Ekern – Blogger/frilanser
Tore Espenes – Scandic Hotels
Martinus Fjeldstad – Scandic Hotels
Hanne Frosta – Bergen Fengsel
Viktoria Grimen – Meny
Hilde Guldbrandsen – Appetitt
Eivind Haalien – NorgesGruppen
Kirsti Hagenes – Trondheim Fagskole
Siri Helen Hansen-Barry – Meny
Sindre Helmersen – Helmersen Delikatesser
Henrik Henriksen – Ben Reddik
Rolf Heskestad – Tine
Kjersti Høgenhaug – Tine
Ørjan Johannessen – Bekkjarvik Gjestgiveri
Gunnhild Kristianslund – Matmerk
Arnt Langen – Rørosmeieriet
Jørn Lie – Vaaghals
Olav Lie-Nilsen – Thorbjørnrud Ysteri
Nicolai Lundsgaard – Det Kongelige Slott
Jan Arne Moen – Meny
Gunnar Nagel Dahl – Chef Norway
Nils-Henning Nesje – Bondelagskokk
Ragnhild Nordbø – Norsk Gardsost
Helle Øder Valebrokk – Helles Kitchen
Christer Økland – Restaurant 1877
Guro H. Rognså – Nofima

May-Liss Røsberg Heggland – Tine
Liv Katharina S. Lund – Tine
Espen Schøning Lie – Meny
Anya Seeberg Liaaen – Sjefredaktør Nord
Laila Skorge – Colonialen Fetevarer
Tom Helge Sørensen – Ostehuset
Arne Sørvig – Bocuse d’Or Norge
Bent Stiansen – Statholdergaarden
Solveig Svahnström – F&B , Torvet Bistro

Dommer Espen Lie fra Meny tar en god bit fra en av de mange ostene. (Foto: Eli Strand)
Norges første gullvinner i Bocuse d'Or, og innehaveren av Statholdergaarden i Oslo, Bent Stiansen (til venstre), er blant dommerne i oste-VM. (Foto: Morten Holt)
3472 oster skal i dag bedømmes i Grieghallen i Bergen. (Foto: Morten Holt)
Bent Stiansen var dommer i oste-VM 2018. Bo Jensen er en av åtte norske produsenter som fikk Super Gold. (Foto: Morten Holt)
Primus motor for oste-VM i Bergen, Bernt Bucher Johannessen, sammen med landbruks- og matminister Bård Hoksrud i konkurranseområdet i Bergen. (Foto: Morten Holt)

Listen over norske dommere fortsetter under bildet

Trond Svellet – Gutta på haugen
Yngve Tingstad – Thorbjørnrud Hotell
Johnny Trasti – Trasti & Trine
Hans Petter Uleberg – Matcompaniet
Ali Uslu – Inopa
Maria Villmones Bondeson – Marias Salt & Søtt
Gaute Vindegg – Maaemo
Petter Wahl Sekne – Fursetgruppen
Hanne Walstad – Ostepromotør
Bodil Nordjore – Forfatter

Se flere bilder under

Les mer på Ostevm.no

Les også: Klart for det norske osteeventyret

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS