
Norsk ost videre i VM
På hvert av de 78 bordene i «World Cheese Awards» skal 45-50 oster bedømmes av tre dommere. Én av ostene «vinner» bordet, og går videre som «Super Gold». Flere av dem som har gått videre, er norske. Senere i ettermiddag går 16 av de 78 bordvinnerne videre til den avgjørende finalen. Blant disse 16 ostene finner du årets verdensmester.

58 norske osteprodusenter er på plass i oste-VM («World Cheese Awards») Grieghallen i Bergen i dag, og allerede tidlig ble det klart at en av Bo Jensens oster, «Geitost fra Bo Jensen med aske», fikk Super Gold. Den var den aller første osten som gikk videre – fra bord nummer 29. Senere ble det også klart at en annen norsk ost fikk tittelen Super Gold. Munkeby fra Munkeby Mariakloster i Levanger gikk nemlig seirende ut på bord 51.
Deretter ble seks nye norske oster kåret tll Super Gold.
Saken fortsetter under bildet

Totalt bedømmes 78 bord – med totalt 3472 oster fra hele verden.

Kårer en «bordvinner», får betegnelsen «Super Gold»
Én er «bordvinner», og går videre, men i tillegg kan ostene gis karakteren «Gold», «Silver» eller «Bronze» – eller ingenting.
Alle ostene som bedømmes er anonyme, dommerne vet ikke hvilken ost de smaker.
Landslagsmanager Jørn Lie er en av 50 norske dommere i dagens konkurranse.
– Her finner du alt fra det fantastiske til det du må spytte ut igjen, sier Jørn Lie til Horeca mens bedømmingen foregår.

Saken fortsetter under bildet
Han får støtte fra daglig leder i Stiftelsen Bocuse d’Or Norge, Arne Sørvig, som uttaler omtrent det samme.

– På vårt bord har vi hatt et svært bredt spekter av oster, og vi har sågar hatt pizzaost til bedømming. Men de aller fleste er hardoster, forteller Jørn Lie.
– En ost som er i balanse
Bondelagskokk Nils-Henning Nesje forteller også at det er et bredt spekter av oster på hvert bord. Han serverer landbruks- og matminister Bård Hoksrud en smaksprøve, og forklarer:

– Jeg er ute etter en ost som er i balanse; som ikke er i det ytterste spekteret når det gjelder verken surhet, bitterhet eller søthet, sier Nesje.

Saken fortsetter under bildet
Vinneren av oste-VM kåres fredag kveld, 2. november.

Norske dommere i oste-VM 2018
Dette var de norske dommerne i oste-VM 2018 («World Cheese Awards»):

Einar Alme – Innovasjon Norge
Jan Peter Aursnes – Osteperler
Svein Erik Backlund – Oluf Lorentzen
Pascale Baudonnel – Norsk Gardsost/Ystebui
Cecilie Louise Berg – Matjournalist
Nevada Berg – North Wild Kitchen
Tom Erling Berg – Oluf Lorentzen
Adam Bjerck – Adams Matkasse
Bent Borge Hansen – Sundvolden Hotell
Brede Bystadhaugen – Hurtigruten
Terje Dørumsgaard – Tidligere Bø ysteri
Yngve Ekern – Blogger/frilanser
Tore Espenes – Scandic Hotels
Martinus Fjeldstad – Scandic Hotels
Hanne Frosta – Bergen Fengsel
Viktoria Grimen – Meny
Hilde Guldbrandsen – Appetitt
Eivind Haalien – NorgesGruppen
Kirsti Hagenes – Trondheim Fagskole
Siri Helen Hansen-Barry – Meny
Sindre Helmersen – Helmersen Delikatesser
Henrik Henriksen – Ben Reddik
Rolf Heskestad – Tine
Kjersti Høgenhaug – Tine
Ørjan Johannessen – Bekkjarvik Gjestgiveri
Gunnhild Kristianslund – Matmerk
Arnt Langen – Rørosmeieriet
Jørn Lie – Vaaghals
Olav Lie-Nilsen – Thorbjørnrud Ysteri
Nicolai Lundsgaard – Det Kongelige Slott
Jan Arne Moen – Meny
Gunnar Nagel Dahl – Chef Norway
Nils-Henning Nesje – Bondelagskokk
Ragnhild Nordbø – Norsk Gardsost
Helle Øder Valebrokk – Helles Kitchen
Christer Økland – Restaurant 1877
Guro H. Rognså – Nofima
May-Liss Røsberg Heggland – Tine
Liv Katharina S. Lund – Tine
Espen Schøning Lie – Meny
Anya Seeberg Liaaen – Sjefredaktør Nord
Laila Skorge – Colonialen Fetevarer
Tom Helge Sørensen – Ostehuset
Arne Sørvig – Bocuse d’Or Norge
Bent Stiansen – Statholdergaarden
Solveig Svahnström – F&B , Torvet Bistro





Listen over norske dommere fortsetter under bildet
Trond Svellet – Gutta på haugen
Yngve Tingstad – Thorbjørnrud Hotell
Johnny Trasti – Trasti & Trine
Hans Petter Uleberg – Matcompaniet
Ali Uslu – Inopa
Maria Villmones Bondeson – Marias Salt & Søtt
Gaute Vindegg – Maaemo
Petter Wahl Sekne – Fursetgruppen
Hanne Walstad – Ostepromotør
Bodil Nordjore – Forfatter
Se flere bilder under
Les mer på Ostevm.no
Les også: Klart for det norske osteeventyret