Årets kjøkken er Bredos Tacos i Mathallen i Oslo. (Foto: Svein Kjøde/Debio)

Vinnere i Matprisen 2021

Sundvolden Hotel fikk prisen for «Årets storkjøkken», Breddos Taco vant prisen for «Årets kjøkken», mens den lovende kokken Eline Sofie Sunde ble tildelt KokkeKarlas Legat. Hovedprisen, Matprisen 2021, gikk til Ille brød, som danket ut Christopher Haatuft og Lokal i finalerunden.

Nud Duhdia og Breddos Taco vant prisen etter å ha «slått» ut to harde finalekonkurrenter; nemlig restaurant Einer i Oslo og stjernerestauranten Fagn i Trondheim.

Øke forbruket og produksjonen av økologisk og bærekraftig mat

Matprisen 2021 er delt ut med vinnere i mange kategorier.

Prisutdelingen, som fant sted i dag, torsdag 25. november, er til ære for alle de som spiller en viktig rolle i å øke forbruket og produksjonen av økologisk og bærekraftig mat og favner hele næringskjeden fra jord til bord, enten det er et restaurant-, kantine- eller vanlig kjøkkenbord. Tre nominerte har vært valgt ut av Matprisens jury, og under prisutdelingen ble en vinner kåret i alle kategoriene. I år ble surdeigsbakeriet Ille brød vinneren av hovedprisen.

Les mer om vinnerne lengre ned i saken.

KokkeKarlas Legat 2021: Eline Sofie Sunde

KokkeKarlas legat til Eline Sofie Sunde. (Foto: Svein Kjøde/Debio)

Jurybegrunnelse:

«Mottakeren av årets stipend fra KokkeKarlas Legat har tydelige visjoner for hvordan hun ønsker å jobbe med bærekraftig mat. Hun er oppvokst på gård, og er opptatt av å bruke råvarer som er lokale, økologiske, sesongbaserte, og med en pris som gjør landbruket levedyktig i Norge. De siste årene har hun høstet mange nyttige erfaringer fra ulike restauranter i Norge, men hun ønsker å ta et steg videre i sin utvikling som kokk. Hennes mål er å påvirke andre i positiv retning, og har et klart ønske om hva hun vil bruke legatet til om hun vinner, nemlig å få jobbe og lære på restauranten Silo i London. Silo er verdens første zero waste-restaurant der ingen råvarer går til spille. Juryen ønsker Eline Sofie Sunde lykke til og gratulerer med stipendet».

Årets storkjøkken: Sundvolden Hotel

Årets storkjøkken: Sundvolden Hotel. (Foto: Svein Kjøde/Debio)

Jurybegrunnelse:

«Et storkjøkken serverer ofte flere måltider per dag til veldig mange ulike typer mennesker. Det gjør at de har et stort ansvar både for å forvalte ressursene på en bærekraftig måte og også synliggjøre dette for å få gjestene med på reisen. Årets vinner jobber hele tiden for å ha minst mulig matsvinn, mest mulig kortreist mat og maks utnyttelse av råvarene. Her dyrker de urter, tar inn hele dyr til foredling, konserverer i form av speking, røyking, sylting, fermentering og etterlever flere standarder for god og bærekraftig drift. Virksomheten har jobbet med bærekraft i mange år og alle ansatte har god forståelse for at de må ha med seg miljøet, dyrevelferd, kunnskap, nysgjerrighet og kreativitet i arbeidet de legger ned daglig. De var tidlig ute med å kutte matsvinn og i tillegg bevisstgjøre ansatte og gjester ved å informere om hvor mye de kastet dagen før. Kjøkkensjefen inviterer også gjerne konkurrenter til kjøkkenet for å dele erfaringer. Årets vinner er Sundvolden Hotel».

– Et storkjøkken serverer ofte flere måltider per dag til veldig mange ulike typer mennesker. De har et stort ansvar både for å forvalte ressursene på en bærekraftig måte og også synliggjøre dette for å få gjestene med på reisen og det er dette som kjennetegner årets vinner», sier jurymedlem og kommunikasjonssjef i Matvett, Anne Marie Schrøder.

Bahr/Annerledes personalrestauranter AS og Granly Stiftelse på Toten var de to andre nominerte i finalerunden.

Årets kjøkken: Nud Duhdia og Breddos Taco i Mathallen i Oslo

Årets kjøkken: Bredos Tacos i Mathallen. (Foto: Svein Kjøde/Debio)

Jurybegrunnelse:

«Årets kjøkken er slett ikke redd for lange omveier og krevende prosesser for å komme frem til målet: smakfulle, spennende og bærekraftige måltider, servert med lave skuldre. Vinneren strekker seg langt for å ta vare på gamle tradisjoner i matlagingen, og velger kresent ut de beste råvarer, helst fra lokale produsenter, og med kompromissløse krav om dyrevelferd. En viktig del av kjøkkenets filosofi er å bruke finstemte teknikker for å tilberede mindre edle stykningsdeler, slik at hele dyret blir benyttet, og menyen har dessuten et betydelig innslag av fullgode vegetariske alternativer. Vinneren av Årets kjøkken 2021 har gått mot strømmen på flere måter. Restauranten ble åpnet da ingen trodde det skulle være mulig, nemlig midt under koronapandemien, og ble en umiddelbar suksess. Og ikke minst har vinneren gitt et viktig bidrag til norsk matkultur med en ny måte å tenke kvalitet, tradisjon og bærekraft på i den kjappe lunsj- og take away-maten. Årets vinner er Nud Duhdia og Breddos Taco».

– Vinneren har gitt et viktig bidrag til norsk matkultur med en ny måte å tenke kvalitet, tradisjon og bærekraft på i den kjappe lunsj- og takeaway-maten», sier jurymedlem og forfatter Thomas Horne.

Matprisen 2021: Ille brød

Matprisen 2021 til Ille brød. (Foto: Svein Kjøde/Debio)

Jurybegrunnelse:

«Et av kriteriene til Matprisen er at man har etterlatt et solid fottrykk i året som gikk. I et år hvor knapt noen aktører har fått skinne, har likevel vinneren markert seg. Årets vinner er lavmælt, men kompromissløs. Ingen har sett vinneren rope ut over markene, men resultatet har vi likevel sett på kjøkkenbenken i folks hjem. Boka om surdeigsbaking selger fortsatt som et varmt landhvetebrød og har inspirert mang en hjemmekontorsarbeider til å lage mat fra grunnen av og å velge kvalitet. Prisvinneren er en verdig mottaker av prisen fordi de bruker økologisk tradisjonskorn, noe som har bidratt til å øke etterspørselen etter et produkt som det produseres lite av i Norge. I et marked hvor halvfabrikata og fiksfakseri så ofte erstatter ekte håndverk, har årets vinner vært urokkelig i å benytte enkle råvarer av høy kvalitet. Vinneren av Matprisen 2021 er Ille brød».

Surdeigsbakeriet holder til i Oslo, og har siden 2011 utviklet seg fra eksperimentering på kjøkkenbenken til Martin Fjeld og en liten abonnementsordning på få brød, til et bli et bakeri som leverer brød til kjente restauranter. Innehaver Martin Fjeld har også utgitt en bok om surdeigsbaking som er oversatt til flere språk. Juryen framhevet spesielt hvordan vinneren har vært kompromissløs i å velge enkle råvarer, og formidlet verdien av godt håndverk og økologiske råvarer av høy kvalitet.

– Under pandemien ble vi alle klar over hvor viktig den hverdagslige matkulturen er. Gjennom iherdig baking og formidling sto Ille brød som et lyspunkt i hverdag» kommenterer jurymedlem Andreas Viestad.

Dette er de andre prisvinnerne

Årets formidler: Hanne-Lene Dahlgren

Debioprisen: De Haes gartneri

Barne- og ungdomsprisen: Viken fylkeskommune (for satsning på skolemat)

Utfordrerprisen: LM-statsråd Sandra Borch

Årets produsent: Gunnar Klo

Her kan du se alle de nominerte og juryen i Matprisen 2021

Viktig pris

Bærekraft på menyen for Matprisen 2021. (Foto: Svein Kjøde/Debio)

– Mat er en av de tingene vi har til felles med alle mennesker på jorda. Det er både en del av problemet og en del av løsningen på vår tids store klimautfordringer. Da skulle det bare mangle at vi har Matprisen, som feirer folk som tar maten på alvor og skaper bærekraftige måltider på fortreffelig vis, sier Ingrid Kleiva Møller, jurymedlem og fagrådgiver for bærekraftig matproduksjon i Framtiden i våre hender om prisutdelingen.

– Matprisen er viktig, både for å løfte frem de som jobber for å forvalte ressursene på en bærekraftig måte og som synliggjør det og for å dytte flere aktører i riktig retning. Årets nominerte og vinnere er gode forbilder som kan inspirere flere til å strekke seg lenger og tenke nytt.» sier jurymedlem og kommunikasjonssjef hos Matvett, Anne Marie Schrøder.

Matprisen

Prisutdelingen i 2021 er den åttende som gjennomføres. Prisutdelingen eies av DebioInfo, men støttes av flere av de store organisasjonene i matbransjen, deriblant Norges Bondelag og de tre store dagligvarekjedene.

Matprisen er en årlig prisutdeling som feirer aktører i matbransjen som velger bærekraftige løsninger. Det deles ut priser til aktører gjennom hele næringskjeden. Samtidig deles også stipendet til KokkeKarlas Legat ut.

Bærekraftige måltider er laget fra bunnen av

· Med fokus på grønnsaker, belgvekster og korn

· Sesongbasert

· Med bevisste valg av kjøtt og sjømat

· Med fokus på å redusere matsvinn

· Med økologiske råvarer

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS