Bent Stiansen

NM – en viktig konkurranse

NM i kokkekunst er en av Norges viktigste kokkekonkurranser. 26. september skal et nytt navn føyes til en meget prestisjetung liste med vinnere.

Dette er en kommentar, skrevet av Horecas redaktør

For mange kan det gå i surr når det gjelder kokkekonkurranser her til lands. Det er mange av dem, og det er definitivt ikke lett å skille dem fra hverandre.

Men de to viktigste er definitivt Årets kokk og NM i kokkekunst.

Likevel, de siste årene har NM fått en litt dårligere «status» enn Årets kokk. Mye på grunn av at Årets kokk er det siste og avgjørende uttaket til Bocuse d’Or, som av kokkene regnes som det aller, aller største å vinne.

Global Chefs Challenge kalles for VM i kokkekunst, men kokkene kaller Bocuse d’Or for VM.

Det er den konkurransen som gjelder.

Det er viktig å ikke glemme at NM i kokkekunst er et svært viktig steg og «springbrett» – på veien mot enda større triumfer.

Faktum er at av Norges 15 Bocuse d’Or-deltakere, de aller fleste av dem pallvinnere i den globale konkurransen, har sju av dem vunnet NM. Noen har også medalje i NM – uten å gå helt til topps. Et par av Norges Bocuse d’Or-deltakere har sågar vunnet NM flere ganger; Odd Ivar Solvold (tre ganger) og Christian A. Pettersen (to ganger). Men det er Trond Moi som har flest medaljer i NM; tre gull og to sølv.

Det kom en stor endring fra 2019, da NKL og Stiftelsen Norsk Gastronomi (Bocuse d’Or Norge) inngikk et samarbeid. Poenget var å rette søkelyset mot én stor nasjonal kokkekonkurranse i året.

Fra det året er Årets kokk og NM i kokkekunst arrangert annet hvert år, der vinneren av NM i kokkekunst er automatisk kvalifisert for Årets kokk etter. Årets kokk arrangeres i oddetallsår, mens NM i kokkekunst arrangeres i partallsår.

– At Årets kokk og NM knyttes sterkere til hverandre, vil sikre et faglig høyt nivå i begge konkurransene, og det vil igjen komme både konkurransekokkene og faget til gode, uttalte Bent Stiansen den gang.

Han var den første vinneren av NM i kokkekunst (1990), og ble også den første norske vinneren av Bocuse d’Or (1993).

– Ved å arrangerere de to konkurransene annet hvert år blir det en vinn-vinn-situasjon for alle parter. Vi retter søkelyset mot én stor nasjonal konkurranse i året, som vil komme faget til gode. Konkurransene har vært for tett på hverandre de årene begge konkurransene har blitt arrangert, sa daglig leder for Bocuse d’Or Norge, Arne Sørvig, den gang.

Nå i september arrangeres en ny utgave av NM i kokkekunst, denne gang i Trygg Lade-hallen i Trondheim. 

NM for servitører (NM i servitørfaget) arrangeres parallelt med NM i kokkekunst 25. og 26. september 2024.

Vi ønsker aller deltakere lykke til!

Morten Holt

Redaktør

HER KAN DU SE ALLE PALLVINNERNE I NM I KOKKEKUNST (1990-2022)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS