Dette er kandidatene i Årets kokk 2023. Fra venstre Håkon Solbakk, Aron Espeland, Håvard Werkland, Aleksander Vartdal og Runa Kvendseth.
Dette er kandidatene i Årets kokk 2023. Fra venstre Håkon Solbakk, Aron Espeland, Håvard Werkland, Aleksander Vartdal og Runa Kvendseth.

Dette er teamene i Årets kokk 2023

De fem kandidatene i Årets kokk har valgt noen av Norges mest spennende kokker som lagkamerater. På CV-ene har de utfordrende læresteder, internasjonal erfaring, innovative restauranter og mye konkurranseerfaring. Dette er teamene som skal konkurrere om plass i Bocuse d’Or i 2024 og 2025.

Mandag 18. september arrangeres Årets Kokk og Årets unge kokk  i Stavanger Konserthus. Vinneren av Årets kokk blir kandidat til Bocuse d’Or Europa 2024, som neste år er på hjemmebane i Trondheim.

I Trondheim vinnes billettene til Bocuse d’Or globale finale i Lyon i 2025 for alle europeiske land. 10 av de 20 landene går videre fra Europa-finalen i Trondheim.

– Et av verdens tøffeste uttak

– Det norske uttaket til Bocuse d’Or omtales som et av verdens tøffeste uttak, og valg av lagkamerater er en svært viktig avgjørelse for kandidatene, sier styreleder i det norske Bocuse-akademiet, Geir Skeie.

– I Norge er vi i en privilegert situasjon, med mange gode kokker å velge blant. Kandidatene har valgt noen av de beste til å hevde seg i løpet mot Årets kokk og deretter Bocuse d’Or.

Team Vartdal

Team Vartdal. Fra venstre Tim Alexander Ekblad, Aleksander L. Vartdal og Johanna Magdeli Pettersson Utvær.
Team Vartdal. Fra venstre Tim Alexander Ekblad, Aleksander L. Vartdal og Johanna Magdeli Pettersson Utvær.

Kandidat: Aleksander Løkkeberg Vartdal, 28 år, fra Oslo.

Arbeidssted: Matfaglig konsulent og kreativ utvikler, Thon Hotels.

Commis: Johanna Magdeli Pettersson Utvær, 23 år, fra Barmen i Sogn og Fjordane.

Arbeidssted: Kokk hos Hot Shop.

Coach: Tim Alexander Ekblad, 31 år, fra Götaland i Sverige.

Arbeidssted: Konsernkjøkkensjef R.E.N. Group.

Kandidat Aleksander Løkkeberg Vartdal er 28 år og fra Oslo. Han begynte som lærling på Statholdergaarden, har vært kokk og kjøkkensjef på Happolati, og jobber nå som matfaglig konsulent og kreativ utvikler hos Thon Hotels. Vartdal har tross sin unge alder mye konkurranseerfaring. Han ble i 2019 historiens første vinner av Årets unge kokk, var kandidat i Årets kokk 2021, og var en sentral del av Filip August Bendis lag, som tok sølv i Bocuse d’Or tidligere i år.

Commisen hans er 23 år gamle Johanna Magdeli Pettersson Utvær. Hun er født og oppvokst i Barmen i Sogn og Fjordane, og starta sin karriere som lærling på Bjekkjarvik Gjestgiveri, hos Bocuse-kokk Ørjan Johannessen. I dag jobber hun som kokk hos Hot Shop, som fikk sin første stjerne i Michelin-guiden i 2022.

Coach for teamet, er 31 år gamle Tim Alexander Ekblad fra Götaland. Han startet sin karriere som lærling på Rebell og Bloom in the park i Malmö. Tidligere har han jobbet på Arakataka, Txotx og Nedre Foss Gård i Oslo, og jobber nå som konsernkjøkkensjef i R.E.N Group (Stallen, FYR, Amazonia, Lucky Bird, etc.). I 2021 var han assisterende coach da Filip August Bendi tok førsteplassen i Årets kokk.

Team Aron

Team Aron. Fra venstre Trym Karlsen, Aron Espeland og Tonje Torvanger.
Team Aron. Fra venstre Trym Karlsen, Aron Espeland og Tonje Torvanger.

Kandidat: Aron Espeland, 26 år, fra Bryne.

Arbeidssted: Soussjef, Brasserie France.

Commis: Trym Karlsen, 21 år, fra Sørumsand i Oslo.

Arbeidssted: Kulinarisk Akademi.

Coach: Tonje Torvanger, 28 år, fra Sogndal.

Arbeidssted: Soussjef på Statholdergaarden.

Kandidat Aron Espeland er 26 år og fra Bryne. Han arbeider som soussjef på Brasserie France i Oslo. Han gikk læretiden på Statholdergaarden, og har jobbet på Vaaghals. I 2019 tok han andreplassen i historiens første Årets unge kokk, og stiller som kandidat i Årets kokk for første gang. Han var også en del av teamet til Christian Andre Pettersen mot Bocuse d’Or 2021, og har vært på kokkelandslaget i lengre tid.

Som sin commis har han valgt 21 år gamle Trym Karlsen fra Sørumsand i Oslo. Han gikk i lære på Vaaghals, og jobber nå på Kulinarisk Akademi. Karlsen har vært en del av kokkelandslagene i tre år, og er på nå på juniorkokkelandslaget.

Coach er 28 år gamle Tonje Torvanger fra Sogndal. Hun har hatt store deler av sine karriere på Statholdergaarden, der hun startet som lærling før hun etter hvert ble en del av Statholdergaardens Mat og Vinkjeller. Hun har også bred konkurranseerfaring, med sju år på kokkelandslaget, som har gitt gullmedalje i OL.

Team Solbakk

Team Solbakk. Fra venstre Melina Wang Brekke, Håkon Solbakk og Live Krangnes Edvardsen.
Team Solbakk. Fra venstre Melina Wang Brekke, Håkon Solbakk og Live Krangnes Edvardsen.

Kandidat: Håkon Solbakk, 31, fra Nærøysteine i Nord-Trøndelag.

Arbeidssted: "Head executive chef" i Speilsalen.

Commis: Melina Wang Brekke, 25 år, fra Trondheim.

Arbeidssted: Kokk, Punk Royal, Stockholm.

Coach: Live Krangnes Edvardsen, 25 år fra Surnadal på Nordmøre.

Arbeidssted: Kjøkkensjef på Credo i Trondheim.

Kandidat Håkon Solbakk er 31 år gammel og kommer fra Nærøysteine i Nord-Trøndelag. Solbakk arbeider i dag som "Head executive chef" i Speilsalen i Trondheim. Tidligere har han jobbet som kjøkkensjef på Nordøst og som soussjef, kokk og lærling på Riva Nidelven. I 2021 stilte han som kandidat i Årets kokk for første gang, og tok andreplassen, men det var ikke første gang han gjorde seg kjent med konkurransen. Han var commis for Adrian Løvold i 2013 og coach for Øyvind Bøe Dalelv i 2019. I tillegg har han også vært medlem av kokkelandslaget i seks år.

Commis er Melina Wang Brekke, 25 år, fra Trondheim. Hun tok utdanningen sin på Strinda videregående skole og fullførte læretiden sin på Bula Neobistro hos Renee Fagerhøi. Under læretiden var Wang Brekke commis for Andrea Svendsen, som vant Årets Unge Kokk i 2021.

Coach er 25 år gamle Live Krangnes Edvardsen fra Surnadal på Nordmøre. Hun er kjøkkensjef på Credo i Trondheim. Hun tok læretiden sin på Credo før ferden gikk videre til Frantzen i Stockholm og Atelier Crenn i San Fransisco. Etter utenlandsoppholdet gikk turen tilbake til Credo, der hun etter hvert overtok rollen som kjøkkensjef.

Team Werkland

Team Werkland. Fra venstre Lisbeth Wollum Størvold, Håvard Werkland og Leon Haarberg Nilsen.
Team Werkland. Fra venstre Lisbeth Wollum Størvold, Håvard Werkland og Leon Haarberg Nilsen.

Kandidat: Håvard Werkland, 28 år, fra Kyrksæterøra i Heim kommune.

Arbeidssted: Assisterende kjøkkensjef i Speilsalen i Trondheim.

Commis: Leon Haarberg Nilsen, 22 år, fra Trondheim.

Arbeidssted: Matfaglig konsulent for Thon Hotels.

Coach: Lisbeth Wollum Størvold, 42 år fra Oppdal/Sunndalen.

Arbeidssted: Kjøkkensjef hos Søstrene Karlsen i Trondheim.

Den 28 år gamle kandidaten Håvard Werkland fra Kyrksæterøra i Heim kommune, er til daglig assisterende kjøkkensjef på Speilsalen i Trondheim. Werkland er heller ikke ukjent med denne konkurransen. Han var commis da Christopher W. Davidsen tok sølv i Bocuse d’Or i 2017, og var selv kandidat i Årets kokk 2019.

Commis er Leon Haarberg Nilsen på 22 år fra Trondheim. Haarberg Nilsen ble kåret til verdens beste commis i Bocuse d’Or 2023, som Filip August Bendis commis for team Norway. Han gikk læretiden sin ved Britannia Hotel og senere i Speilsalen. For tiden er han matfaglig konsulent for Thon Hotels.

Coach er 42 år gamle Lisbeth Wollum Størvold fra Oppdal/Sunndalen, som til daglig holder til i Trondheim. Hun har vært kjøkkensjef hos Søstrene Karlsen siden 2015, men med en allsidig bakgrunn med fra forskjellige restauranter og hotell, blant annet Stanhope i Brussel og Chablis Brasserie & Bar under Trond Kolstad. Størvold var også Håvard Werklands første kjøkkensjef, da han startet sin karriere på Rica Nidelven i 2012.

Team Kvendseth

Team Kvendseth. Fra venstre Tony Allene, Runa Kvendseth og Tonje Svee.
Team Kvendseth. Fra venstre Tony Allene, Runa Kvendseth og Tonje Svee.

Kandidat: Runa Ailin Kvendseth, 25 år, fra Ekeberg i Oslo.

Arbeidsted: Soussjef på restaurant Söl i Stavanger.

Commis: Tonje Svee fra Trondheim, 22 år, fra Trondheim.

Arbeidssted: Kokk Credo i Trondheim.

Coach: Tony Allene, 25 år fra Arendal.

Arbeidssted: Kjøkkensjef Frantzén-gruppen.

Kandidat Runa Ailin Kvendseth er 25 år gammel, og kommer fra Ekeberg i Oslo. Læretiden hadde hun på Statholdergaarden, og hun har tidligere arbeidet i Speilsalen i Trondheim og på Re-Naa i Stavaner. I dag jobber hun som soussjef på restaurant Söl i Stavanger. Som konkurransekokk har hun vunnet NM for lærlinger to ganger, og sølv i NM i kokkekunst 2017. Hun var på det norske kokkelandslaget junior da de tok bronse i VM 2018, og var commis for Håvard Werkland i Årets kokk 2019. I 2021 deltok hun som kandidat i Årets kokk for første gang, der hun vant bronseplassen og Bærekraftsprisen.

Som sin commis har Kvendseth valgt 22 år gamle Tonje Svee fra Trondheim. Hun hadde sin læretid på To Rom og Kjøkken, der hun også startet med konkurranser. Hun har deltatt i både Tine cup via skole, og Norgescup for lærlinger før hun tok fagbrevet. Hun var commis i Nordic Green Chef i Herning, og vant sammen med Nils Flatmark. Siste konkurranse hun deltok i var Chaîne des Rôtisseurs for unge kokker, der hun vant verdensfinalen i Mexico. I dag arbeider hun som kokk på Credo i Trondheim.

Coach for teamet er Tony Allene, 25 år fra Arendal. Han jobber til vanlig hos Frantzén -gruppen. Han er coach for Runa Kvendseth i Årets kokk for andre gang. Allene startet sin karriere som lærling på Tango/Fish & Cow i Stavanger, og har arbeidet for Frantzén siden 2018. I 2019 var han med på åpningen av Speilsalen, før reisen gikk videre til Singapore og Dubai som kjøkkensjef for Frantzén.

Kjerneteamet

– Coach, commis og kandidat utgjør kjerneteamet i selve konkurransen. Med teknisk utfordrende oppgaver, sterk konkurranse og mye usikkerhet, blir lagene i realiteten også en viktig utviklings- og læringsarena. Læringen og vennskapene som skjer i og rundt lagene er i seg selv fantastisk for faget og den norske gastronomien, sier faglig leder for Bocuse-akademiet Christopher Davidsen.

Krevende oppgave

Norsk Rødt Fe, også kjent som kombinasjonskua, er landets mest utbredte rase. I 2023 er den en av hovedråvarene i konkurransen, der kokkene skal bruke høyrygg, bogstek, margbein og meieriprodukter. Gydas jordepler, burgunderkål og historiske agurker er obligatoriske grønnsaker. I tillegg skal smaksprofil i tradisjonsrik norsk akevitt innarbeides i et av garnityrene på en måte som passer matkonseptet for øvrig.

Tallerkenserveringen er i år en servering av tre unike retter på ett brett, med Sterlingskveite som hovedråvare. Her skal én kveite skal rekke til tre ulike retter, som til sammen blir 45 porsjoner som skal ut til vurdering samtidig. Kveita skal kombineres med kråkebolle, flatøsters eller blåskjell, samt historiske agurker og meierismør.

– Dette er en utfordrende oppgave, med en råvarekurv som sikrer at dommerne kan vurdere de enkelte kandidatenes valg. En velfundert oppgave med tydelige rammer og identiske råvarer er det som skaper en «flat spillebane» som gjør det mulig å sammenligne kandidatens løsninger, og kåre en vinner.

Høyt antall variabler

I Europa-finalen beregnet vi at det var om lag 100 beslutninger som til slutt endte med potetgarnityret som vant gull. Det er obligatorisk med tre garnityrer i fatretten med Norsk Rødt Fe, og det er tre retter integrert i en servering på kveita.

Det er et meget høyt antall variabler kokkene har tatt stilling til, både som valg som fremhever råvaren i seg selv, men også hvordan de henger sammen og antas å skape den helheten som dommerne til slutt faller for.

Det skal skje på fem og en halv time, det gjelder billetten til Lyon og det er to år til neste gang. Så ikke bare skal maten være god, teamet skal virke godt sammen og en skal holde hodet kaldt i denne svært pressende situasjonen.

– Uten å nøle vil jeg si at å vinne Årets kokk eller Bocuse d’Or er noe av det mest kompliserte en kokk kan gjøre, sier Arne Sørvig, daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi, som står bak Årets kokk.

Konkurransen vil også bli streamet i sin helhet på www.nordicfoodlive.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS