Dette er kandidatene i Årets kokk 2023. Fra venstre Håkon Solbakk, Aron Espeland, Håvard Werkland, Aleksander Vartdal og Runa Kvendseth.Foto: Morten Holt
Dette er teamene i Årets kokk 2023
De fem kandidatene i Årets kokk har valgt noen av Norges mest spennende kokker som lagkamerater. På CV-ene har de utfordrende læresteder, internasjonal erfaring, innovative restauranter og mye konkurranseerfaring. Dette er teamene som skal konkurrere om plass i Bocuse d’Or i 2024 og 2025.
Mandag 18. september arrangeres Årets Kokk og Årets unge
kokk i Stavanger Konserthus. Vinneren av Årets kokk blir kandidat
til Bocuse d’Or Europa 2024, som neste år er på hjemmebane i Trondheim.
I Trondheim vinnes billettene til Bocuse d’Or globale
finale i Lyon i 2025 for alle europeiske land. 10 av de 20 landene går videre fra Europa-finalen i Trondheim.
– Et av verdens tøffeste uttak
– Det norske uttaket til Bocuse d’Or omtales som et av
verdens tøffeste uttak, og valg av lagkamerater er en svært viktig avgjørelse
for kandidatene, sier styreleder i det norske Bocuse-akademiet, Geir Skeie.
– I Norge er vi i en privilegert situasjon, med mange
gode kokker å velge blant. Kandidatene har valgt noen av de beste til å hevde
seg i løpet mot Årets kokk og deretter Bocuse d’Or.
Team
Vartdal
Kandidat:
Aleksander Løkkeberg Vartdal, 28 år, fra Oslo.
Arbeidssted:
Matfaglig konsulent og kreativ utvikler, Thon Hotels.
Commis:
Johanna Magdeli Pettersson Utvær, 23 år, fra Barmen i Sogn og
Fjordane.
Arbeidssted:
Kokk hos Hot Shop.
Coach: Tim
Alexander Ekblad, 31 år, fra Götaland i Sverige.
Arbeidssted:
Konsernkjøkkensjef R.E.N. Group.
Kandidat Aleksander Løkkeberg
Vartdal er 28 år og fra Oslo. Han begynte som lærling på Statholdergaarden,
har vært kokk og kjøkkensjef på Happolati, og jobber nå som matfaglig konsulent
og kreativ utvikler hos Thon Hotels. Vartdal har tross sin unge alder mye
konkurranseerfaring. Han ble i 2019 historiens første vinner av Årets unge
kokk, var kandidat i Årets kokk 2021, og var en sentral del av Filip August
Bendis lag, som tok sølv i Bocuse d’Or tidligere i år.
Commisen hans er 23 år gamle Johanna
Magdeli Pettersson Utvær. Hun er født og oppvokst
i Barmen i Sogn og Fjordane, og starta sin karriere som lærling på Bjekkjarvik
Gjestgiveri, hos Bocuse-kokk Ørjan Johannessen. I dag jobber hun som kokk hos
Hot Shop, som fikk sin første stjerne i Michelin-guiden i 2022.
Coach for teamet, er 31 år gamle Tim
Alexander Ekblad fra Götaland. Han startet sin
karriere som lærling på Rebell og Bloom in the park i Malmö. Tidligere har han
jobbet på Arakataka, Txotx og Nedre Foss Gård i Oslo, og jobber nå som
konsernkjøkkensjef i R.E.N Group (Stallen, FYR, Amazonia, Lucky Bird, etc.). I
2021 var han assisterende coach da Filip August Bendi tok førsteplassen i Årets
kokk.
Team
Aron
Kandidat:
Aron Espeland, 26 år, fra Bryne.
Arbeidssted:
Soussjef, Brasserie France.
Commis:
Trym Karlsen, 21 år, fra Sørumsand i Oslo.
Arbeidssted:
Kulinarisk Akademi.
Coach: Tonje
Torvanger, 28 år, fra Sogndal.
Arbeidssted: Soussjef på
Statholdergaarden.
Kandidat Aron Espeland er 26 år og fra Bryne. Han
arbeider som soussjef på Brasserie France i Oslo. Han gikk læretiden på
Statholdergaarden, og har jobbet på Vaaghals. I 2019 tok han andreplassen i
historiens første Årets unge kokk, og stiller som kandidat i Årets kokk for
første gang. Han var også en del av teamet til Christian Andre Pettersen mot
Bocuse d’Or 2021, og har vært på kokkelandslaget i lengre tid.
Som sin commis har han valgt 21 år gamle Trym Karlsen
fra Sørumsand i Oslo. Han gikk i lære på Vaaghals, og jobber nå på Kulinarisk
Akademi. Karlsen har vært en del av kokkelandslagene i tre år, og er på nå på juniorkokkelandslaget.
Coach er 28 år gamle Tonje Torvanger fra Sogndal.
Hun har hatt store deler av sine karriere på Statholdergaarden, der hun
startet som lærling før hun etter hvert ble en del av Statholdergaardens Mat og
Vinkjeller. Hun har også bred konkurranseerfaring, med sju år på
kokkelandslaget, som har gitt gullmedalje i OL.
Team
Solbakk
Kandidat:
Håkon Solbakk, 31, fra Nærøysteine i Nord-Trøndelag.
Arbeidssted:
"Head executive chef" i Speilsalen.
Commis:
Melina Wang Brekke, 25 år, fra Trondheim.
Arbeidssted: Kokk,
Punk Royal, Stockholm.
Coach: Live
Krangnes Edvardsen, 25 år fra Surnadal på Nordmøre.
Arbeidssted:
Kjøkkensjef på Credo i Trondheim.
Kandidat Håkon Solbakk er 31 år gammel og kommer
fra Nærøysteine i Nord-Trøndelag. Solbakk arbeider i dag som "Head executive chef" i Speilsalen i Trondheim. Tidligere har han jobbet som kjøkkensjef på Nordøst og
som soussjef, kokk og lærling på Riva Nidelven. I 2021 stilte han som kandidat
i Årets kokk for første gang, og tok andreplassen, men det var ikke første gang
han gjorde seg kjent med konkurransen. Han var commis for Adrian Løvold i 2013
og coach for Øyvind Bøe Dalelv i 2019. I tillegg har han også vært medlem av
kokkelandslaget i seks år.
Commis er Melina Wang Brekke, 25 år, fra Trondheim. Hun tok utdanningen sin på Strinda
videregående skole og fullførte læretiden sin på Bula Neobistro hos Renee
Fagerhøi. Under læretiden var Wang Brekke commis for Andrea Svendsen, som vant Årets
Unge Kokk i 2021.
Coach er 25 år gamle Live Krangnes Edvardsen fra
Surnadal på Nordmøre. Hun er kjøkkensjef på Credo i Trondheim. Hun tok læretiden sin på Credo før ferden
gikk videre til Frantzen i Stockholm og Atelier Crenn i San Fransisco. Etter
utenlandsoppholdet gikk turen tilbake til Credo, der hun etter hvert overtok
rollen som kjøkkensjef.
Team
Werkland
Kandidat:
Håvard Werkland, 28 år, fra Kyrksæterøra i Heim kommune.
Arbeidssted:
Assisterende kjøkkensjef i Speilsalen i Trondheim.
Commis:
Leon Haarberg Nilsen, 22 år, fra Trondheim.
Arbeidssted:
Matfaglig konsulent for Thon Hotels.
Coach: Lisbeth
Wollum Størvold, 42 år fra Oppdal/Sunndalen.
Arbeidssted:
Kjøkkensjef hos Søstrene Karlsen i Trondheim.
Den 28 år gamle kandidaten Håvard Werkland fra
Kyrksæterøra i Heim kommune, er til daglig assisterende kjøkkensjef på
Speilsalen i Trondheim. Werkland er heller ikke ukjent med denne konkurransen.
Han var commis da Christopher W. Davidsen tok sølv i Bocuse d’Or i 2017, og var
selv kandidat i Årets kokk 2019.
Commis er Leon Haarberg Nilsen på 22 år fra
Trondheim. Haarberg Nilsen ble kåret til verdens beste commis i Bocuse d’Or 2023, som
Filip August Bendis commis for team Norway. Han gikk læretiden sin ved
Britannia Hotel og senere i Speilsalen. For tiden er han matfaglig konsulent
for Thon Hotels.
Coach er 42 år gamle Lisbeth Wollum Størvold fra
Oppdal/Sunndalen, som til daglig holder til i Trondheim. Hun har vært
kjøkkensjef hos Søstrene Karlsen siden 2015, men med en allsidig bakgrunn med
fra forskjellige restauranter og hotell, blant annet Stanhope i Brussel og
Chablis Brasserie & Bar under Trond Kolstad. Størvold var også Håvard
Werklands første kjøkkensjef, da han startet sin karriere på Rica Nidelven i
2012.
Team
Kvendseth
Kandidat:
Runa Ailin Kvendseth, 25 år, fra Ekeberg i Oslo.
Arbeidsted:
Soussjef på restaurant Söl i Stavanger.
Commis: Tonje Svee fra
Trondheim, 22 år, fra Trondheim.
Arbeidssted:
Kokk Credo i Trondheim.
Coach: Tony Allene, 25 år fra Arendal.
Arbeidssted: Kjøkkensjef Frantzén-gruppen.
Kandidat Runa Ailin Kvendseth er 25 år gammel, og
kommer fra Ekeberg i Oslo. Læretiden hadde hun på Statholdergaarden, og hun har
tidligere arbeidet i Speilsalen i Trondheim og på Re-Naa i Stavaner. I dag
jobber hun som soussjef på restaurant Söl i Stavanger. Som konkurransekokk
har hun vunnet NM for lærlinger to ganger, og sølv i NM i kokkekunst 2017. Hun
var på det norske kokkelandslaget junior da de tok bronse i VM 2018, og var
commis for Håvard Werkland i Årets kokk 2019. I 2021 deltok hun som kandidat
i Årets kokk for første gang, der hun vant bronseplassen og
Bærekraftsprisen.
Som sin commis har Kvendseth valgt 22 år gamle Tonje Svee
fra Trondheim. Hun hadde
sin læretid på To Rom og Kjøkken, der hun også startet med konkurranser. Hun
har deltatt i både Tine cup via skole, og Norgescup for lærlinger før hun
tok fagbrevet. Hun var commis i Nordic Green Chef i Herning, og vant sammen med Nils Flatmark. Siste konkurranse hun deltok i var Chaîne des
Rôtisseurs for unge kokker, der hun vant verdensfinalen i Mexico. I dag arbeider hun som kokk på Credo i Trondheim.
Coach for teamet er Tony Allene, 25 år fra Arendal. Han jobber til vanlig hos Frantzén -gruppen. Han er coach for Runa Kvendseth i Årets kokk for andre gang. Allene startet sin karriere
som lærling på Tango/Fish & Cow i Stavanger, og har arbeidet for Frantzén
siden 2018. I 2019 var han med på åpningen av Speilsalen, før reisen gikk videre
til Singapore og Dubai som kjøkkensjef for Frantzén.
Kjerneteamet
– Coach, commis og kandidat utgjør
kjerneteamet i selve konkurransen. Med teknisk utfordrende oppgaver, sterk
konkurranse og mye usikkerhet, blir lagene i realiteten også en viktig
utviklings- og læringsarena. Læringen og vennskapene som skjer i og rundt
lagene er i seg selv fantastisk for faget og den norske gastronomien, sier
faglig leder for Bocuse-akademiet Christopher Davidsen.
Krevende
oppgave
Norsk Rødt
Fe, også kjent som kombinasjonskua, er landets mest utbredte rase. I 2023 er
den en av hovedråvarene i konkurransen, der kokkene skal bruke høyrygg,
bogstek, margbein og meieriprodukter. Gydas jordepler, burgunderkål og
historiske agurker er obligatoriske grønnsaker. I tillegg skal smaksprofil i
tradisjonsrik norsk akevitt innarbeides i et av garnityrene på en måte som
passer matkonseptet for øvrig.
Tallerkenserveringen er i år en servering av tre
unike retter på ett brett, med Sterlingskveite som hovedråvare. Her skal én
kveite skal rekke til tre ulike retter, som til sammen blir 45 porsjoner som
skal ut til vurdering samtidig. Kveita skal kombineres med kråkebolle,
flatøsters eller blåskjell, samt historiske agurker og meierismør.
– Dette er en utfordrende oppgave, med en
råvarekurv som sikrer at dommerne kan vurdere de enkelte kandidatenes valg. En
velfundert oppgave med tydelige rammer og identiske råvarer er det som skaper
en «flat spillebane» som gjør det mulig å sammenligne kandidatens løsninger, og
kåre en vinner.
Høyt antall variabler
I Europa-finalen beregnet vi at det var om lag 100
beslutninger som til slutt endte med potetgarnityret som vant gull. Det er
obligatorisk med tre garnityrer i fatretten med Norsk Rødt Fe, og det er tre
retter integrert i en servering på kveita.
Det er et meget høyt antall variabler kokkene har
tatt stilling til, både som valg som fremhever råvaren i seg selv, men også
hvordan de henger sammen og antas å skape den helheten som dommerne til slutt
faller for.
Det skal skje på fem og en halv time, det gjelder
billetten til Lyon og det er to år til neste gang. Så ikke bare skal maten være
god, teamet skal virke godt sammen og en skal holde hodet kaldt i denne svært
pressende situasjonen.
– Uten å nøle vil jeg si at å vinne Årets kokk eller
Bocuse d’Or er noe av det mest kompliserte en kokk kan gjøre, sier Arne Sørvig,
daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi, som står bak Årets kokk.