På taket av Clarion Hotel the Hub, vil det bli en stor takåker. Dette kun er en illustrasjon, ikke slik det blir seende ut når den står ferdig. (Illustrasjon: Nordic Choice Hotels).

200 kvadratmeter takåker – midt i Oslo

Clarion Hotel The Hub, tidligere Clarion Hotel Royal Christiania, vil gi gjestene smaken av Oslo. Når hotellet gjenåpner våren 2019, vil to store takåkre servere gjestene ureiste råvarer og grønne opplevelser.

Publisert
På taket av Clarion Hotel the Hub, vil det bli en stor takåker. Dette kun er en illustrasjon, ikke slik det blir seende ut når den står ferdig. (Illustrasjon: Nordic Choice Hotels).

Menyen skal komponeres i samarbeid med den svenske stjernekokken Marcus Samuelsson, og Andreas Capjon, kjent som bybonden på Losæter, skal står for dyrkingen.

Marcus Samuelsson. (Foto: Nordic Choice Hotels)

Takbonden har testet produksjonsmetoden i sommer, så alt ligger til rette for en åpning av GrowHub 1. mars neste år.

GrowHub

Clarion Hotel The Hub ønsker å bli det grønne hotellet midt i byen. Her skal de dyrke ureist mat på taket.

Takhagen har fått navnet GrowHub, og vil bestå av to nivåer på til sammen ca. 200 m2. Her skal det produseres salater, grønnsaker og urter til restauranten i 13. etasje, et samarbeid med den internasjonale toppkokken Marcus Samuelsson.

Hotelldirektør André Schreiner på taket på Clarion Hotel the Hub. (Foto: Nordic Choice Hotels)

– Jeg vil spre matglede og elsker å kombinere lokale råvarer med internasjonale smaker. Det er ekstra spennende å være med å flytte grenser for bærekraftig restaurantdrift, sier Marcus Samuelsson, som også er medlem av det rådgivende organet for EAT.

Ambisjoner om større takprosjekter

For Clarion Hotel er GrowHub et skritt videre i satsningen på sunn, miljøvennlig og smakfull mat. Den første piloten vil produsere 10 000 enheter i året, men hotellkjeden har ambisjoner om flere og større takprosjekter i fremtiden.

– Vi vil gi gjestene våre unike opplevelser, samtidig som vi tar vare på verden og miljøet rundt oss. Med GrowHub tester vi en helt ny måte å dyrke mat i byen på, som er bærekraftig også økonomisk. Med det håper vi flere vil gjøre det samme fremover. Fremtidens tak må være grønne. Hos oss blir det til å spise opp, sier hotelldirektør på Clarion Hotel the Hub, André Schreiner.

Clarion Hotel the Hub, tidligere Clarion Hotel Royal Christiania, gjenåpner 1. mars 2019. (Foto: Nordic Choice Hotels)

Urbant nybrottsarbeid

Andreas Capjon er en av Oslos pionerer innen urbant landbruk, kjent som bybonden på Losæter. Capjon skal drifte hagen i samarbeid med Ureist og Bokashi Norge. Plantene skal dyrkes ved hjelp av hydroponi, og gjødsles med kompostert matavfall fra hotellets restauranter. Målet er å gjøre takdyrking både enkelt og attraktivt for andre med store tak i byen.

– Det er utrolig spennende at vi nå kan dyrke mat som gjestene kan se gro fra restauranten der de spiser den. Bybønder redder nok ikke verden alene, men gir folk mulighet til å komme nærmere den. Det blir ekstra gøy når flere ikke bare kan se, smake og plukke, og til og med bidra, sier hotellets nye takbonde, Andreas Capjon.

Etterlyser avleggere av gamle Oslo-planter

Testproduksjonen har allerede startet på Losæter i Oslo. Samuelsson og Capjon samarbeider om valg av planter, men vil gjerne ha innslag av urter og matplanter fra eldre kjøkkenhager rundt i Oslo. Kokken er opptatt av lokale smaker, og bonden brenner for å bevare gamle arter. Nå oppfordrer de hageeiere i hele byen til å bidra med stiklinger fra sine egne, lokale kulinariske skatter.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

GrowHub

- En takåker på taket av Clarion The Hub, på totalt ca 200 kvadratmeter

- Vil produsere ca. 10 000 grøntenheter per år til hotellets restauranter og gjester

- Driftes av bybonde Andreas Capjon, i samarbeid med Ureist og Bokashi Norge

- Ønsker å også fokusere på gamle sorter for å øke mangfoldet

- Gjødsles med bokashi-kompostert matavfall fra hotellets restauranter og vannes med regnvann

Clarion Hotel the Hub, Oslo

- Hotellet reåpner 1. mars 2019 

- Hotellet får 810 rom og konferansekapasitet til 1850 gjester,

- Hotellet får to restaurant-konsepter og ulike scener for kulturarrangement

- Offisiell partner til Oslo Europeisk miljøhovedstad 2019

Marcus Samuelsson

Svensk kokk, kjent fra Red Rooster i New York, med restauranter i New York, London, Bermuda, Stockholm og Oslo (fra 2019)

Født i Etiopia, oppvokst i Gøteborg og for tiden bosatt i Harlem, New York.

Vinner av Top Chef Masters og James Beard Award

Medlem av Gunhild Stordalens Advisory Board i EAT Foundation

Kreativ og kulinarisk samarbeidspartner med Clarion Hotel siden 2008, med 24 signaturrestauranter og -barer i Norden

Les mer om Samuelsson her

Bybonden og Ureist

- Bybonden Andreas Capjon dyrker ureist mat midt i byen.

- Drifter til daglig Losæter, på oppdrag fra Foreningen Losæter, og støttet av Bondelaget

- Jobber for å gi folk nærhet til hvor maten vår kommer fra

- Bybonden har nettopp gitt ut boka «Balkongbønder»

- Ureist er del av Bokashi Norge, som også jobber for kompostering av matavfall          

Losæter

Losæter i Bjørvika er stedet der ingen skulle tro at noe kunne gro, som nå er en grønn lunge full av grønnsaker, folk og læring.

Er initiert av kunsterkollektivet Futurefarmers på oppdrag av Bjørvika Utvikling.

Foreningen Losæter har det overdordnede ansvaret og bybonden den daglige ledelsen; støttet av Statens vegvesen Region øst, Norges Bondelag og NorgesGruppen, med prosjektmidler fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Sparebankstiftelsen og Oslo kommune.

Losæter er et offentlig rom hvor alle er velkomne som fylles av formidling av kunnskap om hvor maten kommer fra. Den første testdyrkingen på GrowHub gjøres i disse dager på Losæter.

Les mer på Loseter.no

 

Powered by Labrador CMS