Kokkejævel Asbjørn Sandøy Alta

Kokkejævel på senteret

Hvorfor er det bare fine restauranter som skal ha forseggjort mat med lokale råvarer? Det er det ingen grunn til, mente «kokkejævel» Asbjørn Sandøy, og åpnet Hoftepluss på Amfi-senteret i Alta.

Publisert

Lokale leverandører som Kranes Kjøkken – som har levert denne laksen – og Fjellprodukter i Kautokeino, har han samarbeidet med i mange år før han begynte Hoftepluss. (Foto: Georg Mathisen)

Vaniljestekt rein, måsegg eller safranbakt laks. Det er ikke mye som høres ut som kjapp mat fra en disk på et kjøpesenter. Det eneste som er «typisk kjøpesenter» ved Hoftepluss, er prisene.

Ekte og lokalt

– Det er det lokale som er konseptet her. Spis godt, ekte og lokalt. Det er ikke bare et slagord – jeg prøver å fylle det med innhold, også, sier Asbjørn Sandøy. Han eier og driver spisestedet på Amfi-senteret i Alta. Der kombinerer han erfaringene fra de to siste arbeidsstedene sine, og gir altaværingene det tilbudet han alltid har savnet.

– Jeg var kjøkkensjef på Alfa omega i ni år, forteller han. Alfa omega er en restaurant med kvalitetsmat, og kjøkkensjef Sandøy fikk anledning til å sette på menyen retter med friske navn og spennende beskrivelser av hvor råvarene kom fra.

Ferskvaresjef

Asbjørn Sandøy vakte så oppsikt da han annonserte etter en kokkejævel til restauranten der han var kjøkkensjef, at han like godt har beholdt navnet. (Foto: Georg Mathisen)

Men ni år er veldig lang tid i én og samme kjøkkensjefjobb. – Jeg fant ut at nå var jeg nødt til å gjøre noe annet. Da jeg gikk på kokkeskolen, var jeg ekstrahjelp på Coop Mega Elvebakken her i Alta. Jeg trivdes så utrolig godt med kundekontakten at jeg fant ut at neste gang de utlyste stilling som ferskvaresjef, skulle jeg søke, sier han.

Det gikk noen år, men til slutt ble Asbjørn Sandøy ferskvaresjef på Mega. Det var han i to år. Men tidene har forandret seg i dagligvarebutikkene, og med mer og mer halvfabrikata og fabrikkmat i ferskvareavdelingen, endte det med at han så seg om etter noe annet.

– Så en fredag i fjor sto vi og snakket om løst og fast, og jeg fikk høre at lokalet som det hadde vært fiskebutikk i her på senteret, kanskje sto tomt. Jeg sendte epost til senterleder, fikk svar mandag, innen en uke hadde jeg sagt opp, og to og en halv måned senere var jeg igang her oppe, forteller han.

Søkte etter kokkejævel

Det var i oktober i fjor. Nå kombinerer Hoftepluss matsalg fra disken med litt catering og diverse andre småoppdrag, som for eksempel menyhjelp til restauranter som sliter.

Hva med dette navnet? Vel, Sandøy er egentlig kjent som «Kokkejævel», men det kunne han ikke bruke som firmanavn i en by med et sterkt kristent miljø.

Navnet stammer fra den dagen han skulle sette inn en annonse etter ny kokk på Alfa omega. Da hadde han nettopp lest Anthony Bourdains bok «Kokkejævler». – Så skrev jeg den smått legendariske avisannonsen, da, som henger rundt på kjøkken i hele landet. Det ble et vanvittig oppstyr, og det var på P4-nyhetene at vi søkte etter en kokkejævel oppi Alta, forteller Asbjørn Sandøy.

Fra grunnen av

Det endte med at han brukte Kokkejævel-navnet da han startet eget firma for å drive litt med catering på si. – Jeg ville ikke fjerne det helt, heller, derfor er navnet integrert i Hoftepluss-logoen. Hvorfor Hoftepluss? Egentlig ikke for noe annet enn at jeg ville finne på noe som ikke het «Matkroken» eller «Delikatessehjørnet». Hofte er matrelatert, og vi kan jo få et pluss av å spise mye, god mat, konstaterer han.

Nå trekker han både ungdom og voksne med et konsept der maten er laget fra grunnen av og mye bygger på lokale råvarer. De eneste som ikke kommer, er barnefamiliene. De velger kaféen like ved, der de får spesialtilbud, og det synes kokkejævelen er helt greit.

Artig å holde på med ekte mat

Men er det ikke perler for svin å servere god mat etter spennende oppskrifter, laget fra grunnen av lokale råvarer, midt på et kjøpesenter? Slett ikke, mener sjefen:

– Jeg pleier å si at hvis jeg ville blitt skikkelig rik, skulle jeg selvfølgelig ikke åpnet dette her. Da hadde jeg åpnet fastfood eller en vanlig kafé med litt over gjennomsnittlig kvalitet. Men jeg synes det er artig å holde på med ekte mat. Det er dét jeg har lyst til å drive på med. Hvis jeg får det til å gå rundt med en litt over gjennomsnittet anstendig lønn, er jeg fornøyd, og det har jeg klart så langt.

Les mye mer i magasinet Horeca (nummer 3 2015)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS