KOMMENTAR/KRONIKK

Illustrasjonsfoto:
Illustrasjonsfoto:

Har vi riktig smak og tekstur på kompetansekraften?

Søknadstallene peker bare nedover. Hva gjør vi?

 

Kommentarforfatteren

Denne kommentaren er skrevet av Øystein Kvåle, utdanningsleder for mat og reiseliv på Trøndelag høyere yrkesfagskole. Han har jobbet med fag- og yrkesopplæring i over 20 år, som faglig leder for lærlinger i bedrift, som lærer på restaurant- og matfag (RM), 10 år som rådgiver i opplæringskontor, og nå som utdanningsleder for mat og reiseliv i fagskole.

– I bunnen er jeg utdannet kokk. Jeg velger å omtale det som bunnen, for det har gitt en god plattform og erfaring for videreutvikling. Erfaring har jeg som kokk, kjøkkensjef, eier, produktutvikler og kursholder.

Et tankekors

Kommentarforfatter Øystein Kvåle.
Kommentarforfatter Øystein Kvåle.

Vi har verdens beste råvarer, vi har noen av de beste kokkene og fagarbeiderne innen hotell og reiselivsnæringa, vi har noen av verdens beste råvareprodusenter i småskala og matindustrien, vi er innovative, vi er kreative, vi har en eksponering i media mange andre bransjer bare kan drømme om.

Det gjøres en formidabel jobb i hele landet med å rekruttere ungdommer, og unge voksne inn til utdanningsprogrammet RM. Skoler, lærere, opplæringskontor, bedrifter, bransjeorganisasjoner bruker enorme ressurser, fantastisk innsats, kreativitet og dugnad for å drive rekruttering til RM.

Tross denne formidable innsatsen, leser jeg at søknadstallene for 2025 peker nedover for RM vg1.

2008 2405 søkere

2018 2057 søkere

2024 1906 søkere

2025 1895 søkere (tall fra NHO mat og drikke 03.04.25 og UDIR artikkel 15.03.19)

Tusenkronersspørsmålet blir da...

Hvorfor klarer vi ikke å ha positiv avkastning på innsatsen? Jeg lar det henge litt i lufta for tolkning og refleksjon...

Har vi balanse og harmoni på ingrediensene i kraften?

Skal man koke en god kraft, eller lage et godt måltid trenger man tilpassede ingredienser, gode råvarer og riktig arbeidsteknikker som komplementerer hverandre. Jeg har slettes ikke fasiten, men i stille stunder tenker jeg av og til, har vi vært for opptatt med kun den ene ingrediensen i “kompetansekrafta”, ingrediensen rekruttering og hatt forlite fokus på helheten?

Kanskje er tiden inne for å justere oppskrifta? bør vi vurdere å se på ingredienser som formelle bransjekrav, krav til formell utdanning, arbeidslivets 4 store (bærekraft, innovasjon, teknologi, kvalitet) og bouqet garni bestående av blant annet lønn, vilkår og heving av status. Dette er styrken til mange andre håndverks yrker...

Oppskrift på konkurransekraft

Illustrasjon:
Illustrasjon:

Ingredienser:

· 3 ss rekruttering

· 3 ss formell utdanning på flere nivå

· 2 ss kompetansekrav

· De fire store: bærekraft, innovasjon, teknologi og kvalitet

· Krydder: Inkludering, holdninger, livslang læring, lønn og vilkår

Rekruttering: Yrkesstolthet og profesjonalisering

En utfordring i dagens arbeidsmarked er at mange kan kalle seg "kokk" eller "servitør" uten formell utdanning. I praksis kan hvem som helst starte et serveringssted, eller jobbe i bransjen uten fagbrev. Dette bidrar til lavere status og usikker kvalitet. Hvordan kan vi sikre en tydeligere profesjonalisering av yrkene?

Formell utdanning: Et fag for fremtiden

Akkurat som en god kokk lager en perfekt kraft med tid og nøyaktighet, krever også en sterk arbeidsstokk tålmodig investering i utdanning. Ingen blir en dyktig kokk eller servitør over natten – det kreves grunnkunnskap, trening, erfaring og samspill med andre fagfolk. Her er det viktig med et godt og relevant opplæringstilbud som er tilpasset at elever, studenter og voksne kan ta sin utdanning der de bor.

Kompetansekrav: En nødvendig ingrediens

Uten riktig teknikk, kunnskap og temperatur blir det bare svidd stek og skuffede gjester. Vi må investere i læring og utvikling for å sikre at bransjen ikke bare overlever, men også blomstrer. Mangler vi kompetansekrav som en nøkkelkomponent i vår "kraft"?

De fire store: bærekraft, innovasjon, teknologi og kvalitet

Disse grunnleggende kompetanse elementene må innlemmes både i utdanning, etter-videreutdanning for å sikre at vi forblir relevante i en bransje som stadig endrer seg.

BG: Inkludering, holdninger og vilkår

For å skape en attraktiv bransje må vi ta hensyn til mer enn bare fagkompetanse. Arbeidsvilkår, lønn, inkludering og kontinuerlig utvikling er avgjørende ingredienser for å sikre en levedyktig og attraktiv arbeidsplass.

"Kanskje er det på tide å justere oppskriften – ikke bare tilsette mer av én ingrediens, men finne den rette balansen for en kraft som virkelig bærer smaken av fremtiden. Hvilke ingredienser mener du vi fortsatt mangler?"

Øystein Kvåle

Utdanningsleder for mat og reiseliv

Trøndelag høyere yrkesfagskole

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS