William Wiland er Årets rollemodell. Prisen ble delt ut av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (til høyre).
William Wiland er Årets rollemodell. Prisen ble delt ut av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (til høyre).

Ung kokk er «Årets rollemodell»

Geitmyras tidligere juniorkokk William Wiland (17) er «Årets rollemodell».

– William Wiland brenner for kokkeyrket, og er en positiv rollemodell både på Etterstad VGS og for barn og unge på Geitmyra, sier Eirik Lundblad fra Anthonstiftelsen. 

Prisen ble delt ut sammen med arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.

– Jeg er skikkelig overrasket. Jeg forventet ikke dette. Tusen takk, sa en tydelig rørt William Wiland.

Inspirerer andre

Prisen deles ut årlig til én ungdom som gjennom innsats og engasjement inspirerer andre.

William Wiland begynte som juniorkokk i Geitmyras ungdomsprosjekt da han var 13 år. Han har fortalt om hvor mye det har betydd å få en plass på kjøkkenet – et sted der han ble møtt med tillit, fant mestring og vokste.

Siden da har han laget mat til og servert kongen, laget taco med statsminister Jonas Gahr Støre, tatt over kjøkkenet i God morgen Norge, og vært gjest på Lindmo. Likevel er det én ting han er mest opptatt av: Lage god mat – og være en god venn og kollega. Nå er Wiland mentor for de nye juniorkokkene og skal holde kokkekurs i Mathallen i påskeferien.

– Vært en betydelig ressurs

– William Wiland har, til tross for sin unge alder, i flere år vært en betydelig ressurs ved Geitmyra. Han er en tydelig stemme og et synlig ansikt for Geitmyras juniorkokker – på TV, i aviser, på TikTok og på arrangementer over hele byen. Han er engasjert – og engasjerer andre. Han er en rollemodell for både jevnaldrende, yngre og eldre, sier Lundblad.

Også Tonje Brenna trekker frem hvor viktig det er å ha noen som William Wiland:

– Det er ikke alltid så enkelt å være ung. Du har vært åpen og funnet din vei – og du hjelper andre med å finne sin. Jeg er glad for at du er så nysgjerrig på mat, fra jord til bord, og at du er opptatt av å lære det videre, sier Brenna.

– Gjør en forskjell i hverdagen

Daglig leder for Geitmyra Juniorkokker, Heidi Austlid, forteller hvordan Wiland gjør en forskjell i hverdagen:

– Du kommer alltid i tide. Du tar initiativ. Du er en arbeidstaker vi kan stole på – en som tar vare på alle rundt seg, enten de er nye eller har vært her lenge. Jeg skulle ønske jeg hadde en William i livet på min første jobb – en som viste meg ting og lærte meg ting. En sånn fyr er du!

– Dette handler også om det store bildet. Hva skjer når ungdom får tillit og stort ansvar? Når de får lov til å feile – og lykkes? Når de får kjenne at de betyr noe for andre? William viser hvorfor arenaer som Geitmyra juniorkokker trengs – og hvorfor det virker, sier Austlid.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS