Vi lar juniorkokkelandslaget illustrere innføringen av Årets unge kokk. Her fra en trening på Vaaghals i fjor. (Foto: Morten Holt)

«Årets unge kokk» arrangeres til høsten

Nå er det endelig bestemt. Stiftelsen Årets Kokk (tidligere Stiftelsen Bocuse d’Or Norge) lanserer konkurransen «Årets unge kokk», en konkurranse for kokker under 25 år. Søknadsfristen er 1. mai, og den første utgaven arrangeres samme dag som «Årets kokk», 24. september 2019.

Publisert
Illustrasjonsfoto: Stiftelsen Årets kokk

Konkurransen vil gi kokker i ung alder en egen tittel, kunnskap og erfaring som er helt nødvendig for å hevde seg i verdens mest krevende kokkekonkurranse, Bocuse d’Or.

Les også: Vil innføre Årets unge kokk (publisert 19. mars 2019)

Tom Victor Gausdal (til venstre) og Gunnar Hvarnes. (Foto: Morten Holt)

Viktig erfaring

Tom Victor Gausdal. (Foto: Anne Valeur)

– «Årets unge kokk» gir inspirerte unge kokker en mulighet til å konkurrere i en krevende, men litt lettere versjon av «Årets kokk». Den skal inspirere unge mennesker til å bli bedre kjent med faget og god mat. Den skal også gi flere kokker den flotte erfaringen det er å konkurrere i denne typen individuelle konkurranser, sier leder av Akademiet Årets kokk (tidl. Bocuse Akademiet), Tom Victor Gausdal.

Gausdal vektlegger sine egne erfaringer fra tiden forut for Bocuse d’Or 2005, der han vant sølvet.

– Tiden jeg tilbragte med alle de vanskelige valgene og treningen er noe av det som definerer meg som fagperson i dag. Først noen år etterpå forsto jeg hvilken flott utdanning det er å stå i et slikt løp. At flere nå kan få denne typen erfaringer mener vi også bidrar til å løfte hver enkelt deltaker og alle oss kokker til et høyere faglig nivå, sier Gausdal.

Styrke kokkemiljøet

Gunnar Hvarnes. (Foto: Tom Haga)

– «Årets unge kokk» er et viktig bidrag til å bygge opp et miljø av norske kokker som på sikt kan hevde seg i internasjonale konkurranser. Det vil bidra til å løfte faget, norske råvarer og norsk matkultur. Samtidig kan vi her kan jobbe med kjønnsbalanse i kokkemesterskap uten kompromiss på vårt strenge merittkriterium, sier Gunnar Hvarnes.

Konkurransen retter seg mot kokker fra både på små og store restauranter fra hele landet.

Obligatorisk råvaretema Ganefryd: Norske stillehavsøsters, tang og tare

For at en ung kokk skal kvalifisere seg må en innsendelsesoppgave besvares. Den skal inneholde litt om bakgrunn, motivasjon og en helt unik oppskrift på ganefryd av norsk stillehavsøsters kombinert med artene sukkertare, butare og/eller søl. Innsendelsesoppgaven vurderes av Akademiet, som består av de norske mesterkokkene som har konkurrert i Bocuse d’Or siden 1987.

Oppgaven og mal for innsending Årets Unge Kokk 2019 finner du her.

Svarfrist 1.mai klokka 20. Søkerne får vite om han eller hun har passert nåløyet i andre halvdel av mai. Da offentliggjøres også råvarene og reglene for konkurransen.

Talentutvikling

– Det skal være resultatet på tallerkenen som er det aller viktigste. I praksis betyr det at det ikke blir store sølvfat, dyre råvarer og andre ting som gjør deltakelse økonomisk krevende. Vi vil se etter faglighet, kreativitet og smak. Vi skal kort og godt kåre den beste unge kokken, fortsetter Gunnar Hvarnes.

Konkurranser på så faglig krevende nivå blir også arenaer for personlig utvikling. «Årets unge kokk» er lansert som en uavhengig konkurranse, og organiseres med et langsiktig blikk for at konkurranser også fungerer som motorer for talent- og næringsutvikling.

– Her løftes de yngste kokkene frem, og vi får hilse på flere av de kokkene som vil sette spor og skape fremtidens norske gastronomi, sier daglig leder i Stiftelsen Årets kokk, Arne Sørvig.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Stiftelsen Årets kokk (tidligere Bocuse d’Or Norge)

Stiftelsen Årets kokk er «norske mesterkokkers olympiatopp», og organiserer det nasjonale uttaket «Årets kokk» og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europe (partallsår) og den globale finalen av Bocuse d’Or i Lyon (oddetallsår).

Stiftelsen har ikke kommersielle mål, og er dugnads- og sponsorfinansiert.

Akademiet er foreningen for norske Bocuse-kokker. 14 norske mesterkokker har siden 1987 konkurrert i verdensfinalen i Lyon. Akademiet velger blant annet ut kandidater til «Årets kokk», kvalitetssikrer det faglige og legger hovedretningen for stiftelsen.

Formålene i stiftelsen er å jobbe for gode norske resultater i verdensfinalen (pallplass), bidra til norsk matglede, kunnskap og matkultur, samt å virke for at kokkeyrkets status forblir sterkt og attraktivt.

Powered by Labrador CMS