
Sølv til servitørlærlingene
Det ble sølv til servitørlærlingene fra Statholdergaarden i Nordisk Mesterskap for lærlinger på island i helga. Kokkelærlingene, også fra Statholdergaarden, havnet utenfor pallen.

Servitør-lærlingene Amalie Lerbrukt og Kristian Brestrup fra Statholdergaarden sikret andreplassen i helgens nordiske mesterskap for kokk- og servitørlærlinger på Island.
Kokkelærlingene Runa Kvendseth og Andreas Gøbel endte utenfor pallen.
Sverige som gikk til topps i kokkekonkurransen, mens Danmark vant servitørkonkurransen.

Stolt og fornøyd
– Vi er kjempefornøyd med andreplass og egen innsats. Vi har trent masse, og det er herlig når det gir resultater, sier servitørlærlingene Amalie Lerbrukt og Kristian Brestrup.
– Jeg er superstolt. De har stått på gjennom hele helgen og virkelig vist hva de er gode for, sier servitørlærlingenes lagleder Mari Båserud.

Les også: Lærlingene ferdig med første dag
Nordisk batalje
Lag fra Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island deltok i konkurransen.
NHO Reiseliv og søsterorganisasjonene i Sverige, Danmark, Finland og Island veksler på å arrangere den nordiske kokk- og servitørkonkurransen.

Konkurransen startet fredag formiddag og ble avsluttet med evaluering, bankett og prisutdeling sent lørdag kveld. Vinnerne ble kunngjort ved 01.30-tiden norsk tid søndag.
Les også: Statholdergaarden-lærlingene til Nordisk Mesterskap
Kjente og ukjente råvarer
Første konkurransedag startet med teori- og matteprøver for alle lærlingene. Deretter var det duket for separate konkurranser. Mens kokkelærlingene kokte kraft og tilberedte kanapeer og en vegetarrett, valgte servitørlærlingene ut drikke til en gitt femretters meny, dekket bord, brettet servietter, identifiserte viner og mikset drinker. Alle lærlingene ble også vurdert på rengjøring av kjøkken og øvrig restaurantområde.
Lørdag tilbereredte og presenterte de en fire-retters meny med ukjente råvarer fra en «mystery box».
Her kan du se menyene
Menyen var som følger:
Marinert, kaldrøkt kamskjell
Blåskjell-eple-sellerisalat
Sitrusmarinert kråkebolle
Urteemulsjon
Gressløk- crème fraiche
Syltet rødløk
***
Ovnsbakt lange
Rødbetspure
Ristet blomkål
Sautert spinat
Blåskjellsaus
***
Urtestekt lammefilet
Gulrot "royale"
Kremet soppterte
Potetterrine
Lammesaus
***
Yoghurt-vanilje panna cotta
Sjokoladebonnet
Karamelliserte epler
Eplesorbet
Crunch
Hippenkjeks