Wenche Andersen sammen med tidligere landslagskaptein og nå også programleder og kokk på God Morgen Norge, Christer Rødseth (til venstre), og president i NKL, Kyrre Dybdal.
Wenche Andersen sammen med tidligere landslagskaptein og nå også programleder og kokk på God Morgen Norge, Christer Rødseth (til venstre), og president i NKL, Kyrre Dybdal.

NKLs høyeste utmerkelse til Wenche Andersen

Hun tok over rollen som «hele Norges matmor» etter Ingrid Espelid Hovig. I 30 år har hun laget mat i «God Morgen Norge» for det norske folk. Nå er hun belønnet med NKLs høyeste utmerkelse, André Enghs gullnål.

Flere fra de tre norske kokkelandslagene deltok på overrekkelsen av André Enghs gullnål til Wenche Andersen fredag 14. juni 2024.

Prisen ble delt ut direkte på TV2s «God Morgen Norge» i dag, fredag 14. juni. I tillegg til presidenten i NKL, Kyrre Dybdal, deltok flere andre norske ledende kokker, samt daglig leder for NKL, Espen Wasenius, i seansen i direktesendingen.

Se hvem som har fått André Enghs gullnål i faktarammen nederst

Dette skriver NKL:

André Enghs gullnål til Wenche Andersen. Her sammen med president i NKL, Kyrre Dybdal.
André Enghs gullnål til Wenche Andersen. Her sammen med president i NKL, Kyrre Dybdal.

Hele Norge kjenner henne som TV-kokk i «God Morgen Norge». Her har hun med sitt vinnende vesen, sitt gode smil, klokskap, kunnskap og godhet i 30 år har vært alles mat-mor. Ifølge de som kjenner Wenche blir hun ofte omtalt som «ekte vare». I tillegg har hun vist en enorm lojalitet til kokkeyrket gjennom en livslang karriere som kokk.

Wenche Andersen har hatt en variert karriere siden hun tok fagbrev som kokk i 1976, og senere utdannet hun seg ved Statens skole for kostholdsøkonomer. Hør bare her: kjøkkensjef, kostholdsøkonom, matskribent, fagkonsulent, forfatter og redaktør.

Norske Kokkers Landsforening er ydmyke, imponerte og svært stolte over den innsatsen du som kokk har gjort for å fremme Det Norske Kjøkkenets tradisjoner og den norske matkulturen. Du har hatt et tydelig budskap med søkelys på sunne, varierte og næringsrike matvaner – formidlet til flere generasjoner på et folkelig vis i Wenches Kjøkken i «God Morgen Norge» på TV2.

Andre Enghs gullnål deles ut til personer som gjennom sitt virke og innsats har arbeidet for kokkefagets fremme, det være seg faglig, litterært eller administrativt.

Denne utmerkelsen deles ut til minne om Norges store kokkekunstner og gastrosof, Andre Engh.

André Enghs Gullnål

André Enghs Gullnål ble innstiftet i anledning av Andre Enghs 75 års dag 20. oktober 1966, som en heder for hans banebrytende arbeid for kokkefaget i Norge.

Gullnålen, som er Norges Kokkemesteres Landsforenings høyeste utmerkelse, kan tildeles personer fra inn- eller utland, som gjennom sitt virke og innsats har arbeidet for kokkefagets fremme, det være seg faglig, litterært eller administrativt.

Med utdelingen følger et diplom med følgende tekst:

«Til minne om Norges store kokkekunster og gastrosof Andre Engh, for sitt store og uegennyttige arbeide for kokkekunsten og kokkefaget».

 

André Engh (1891- 1987, 95 år) ble født 20. oktober 1891 i Saint-Étienne, var en norsk mesterkokk, født i Frankrike av norske foreldre. Han var kjent som leder for kjøkkenet ved Hotel Continental i Oslo i 58 år, herunder Anden Etage og Theatercafeen.

Familien flyttet tilbake til Norge i 1911, og etter en kort periode ved Oslo Handelsstands Forening, startet Engh ved Hotel Continental i 1912 – som soussjef under Caroline Boman Hansen. I 1913 ble han hotellets kjøkkensjef, og er i ettertiden ansett for å være den som introduserte det franske kjøkken (nouvelle cuisine) i Norge.

På 20-tallet startet han og ledet Gastronomisk Forening, som ble til Norsk Kokkeforening, inntil det etter åtte år ble en del av Landsorganisasjonen. I 1934 var han med på å starte Oslolauget, en forening for hovedstadens mesterkokker.

Under den andre verdenskrig forble han ved hotellet, men under en temporær ledelse innsatt av Nasjonal Samling. Fra 1945 var han også hotellets disponent. Som president i Nordiske Kjøkkensjefers Federation, var han i 1950 kritisk til det norske restaurantkjøkken, og ivret for en revitalisering av yrkesutdanningen.

Andre Engh fikk Kongens Fortjenstmedalje i gull i 1961.

Etter at Engh ga seg som kjøkkensjef i 1963, overtok sveitseren Willy Wyssenbach. I 1969 overtok Mathis Berge arbeidet som hotellsjef, og Engh ga seg til slutt i 1971. På sine eldre dager var Engh mye bosatt i franske Vence.

 

2024: Wenche Andersen

2023: Brith Bakken

2021: Inge Johnsen

2020: Geir Rune Larsen

2019: Kåre L. H. Andersen

2018: Hans Dahl Ørstavik

2017: Kristine Hartviksen

2016: Steinar Voreland

2015: Steffen Engelhard

2014: Tom Victor Gausdal

2013: Frode Myklevik

2012: Harry Ertresvaag

2011: Gunnar Hvarnes

2010: Håkon Reigstad

2009: Jon E. Henriksen og Erling Kristian Bjørstad

2008: Ikke delt ut

2007: Sven Erik Renaa

2006: Anne Dorthe Magnus Ask

2005: Mette B. Thurmann-Moe

2004: Einar Øverås

2003: Svein Magnus Gjønvik

2002: Ikke delt ut

2001: Steinar Lindstrøm

2000: Bengt Wilson

1999: Eyvind Hellstrøm

1998: Harald Osa

1997: Bente Skaug Halsos

1996: John Signar Johnsen

1995: Lauritz W. Hansen

1994: Marta Offerdal

1993: Folke Sundquist

1992: Kjell Innli

1991: Hans Jebsen

1990: Ingrid Espelid Hovig

1989: Tore Hovland

1988: Ola Olsen

1987: Arne Bertelsen

1986: Armand Julseth

1985: Edgar Ludl

1984: Otto Ramsbacher

1983: Ikke delt ut

1982: Arvid Skogseth

1981: Ikke delt ut

1980: Ikke delt ut

1979: Ikke delt ut

1978: Magne Aakvik

1974: Levin Halvorsen

1973: Leif Wester

1972: Reidar Andersen

1967: Paul Schaltenbrand, Kåre Åsheim, Thomas Næss og Rolf Svendsen

1966: André Engh

 

 

Vi gratulerer!

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS