Steinvikholm Aquavit (Foto: Atlungstad)
Steinvikholm Aquavit (Foto: Atlungstad)

490 år siden akevitten kom til Steinvikholmen

13. april 1531 fikk Norges siste katolske erkebiskop Olav Engelbrektsson en flaske akevitt levert til Steinvikholm slott.

Publisert
Steinvikholm Aquavit. (Foto: Atlungstad)
Steinvikholm Aquavit. (Foto: Atlungstad)

Flaska var en gave fra lensherre Eske Bille i Bergen, og med den fulgte et brev som beskriver «nogit Watn som kallis aqua vite».

Dette er den tidligste forekomsten av akevitt i skriftlige kilder i Norge, og derfor har Eske Bille blitt utnevnt til produsent av det første norske brennevinet.

Les også: Klart for akevittens dag

Steinvikholmen i Trøndelag

Fortsatt, nesten 500 år senere, feirer vi 13. april som «akevittens dag».

Olav Engelbrektsson hadde fast bosted på Steinvikholm slott på Skatval i Stjørdal kommune.

Det fungerte som den katolske kirkens siste skanse i Norge før erkebiskopen ble tvunget i landflyktighet ved reformasjonen i 1537.

Slottet ble restaurert på 2000-tallet, og er mulig å besøke. Hvert år settes operaen Olav Engelbrektsson opp her.

Ny etikett

Steinvikholm Aquavit ble lansert etter initiativ fra Stjørdal Næringsforum i 1999, og i år kom akevitten med en ny etikett.

Akevitten har en aroma av karve, appelsin, fennikel, tropisk frukt, røyk og fat.

Røyksmaken kommer fra en andel røykt malt fra Trøndelag.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS