Illustrasjonsfoto: Morten Holt

Klart for «Akevittens dag»

For å hedre akevittens opphavsmann, Eske Bille, feires «Akevittens dag» over hele landet tirsdag 13. april.

Den danske adelsmannen Eske Bille var høvedsmann på Bergenhus. Med urter fra sin kones urtehage fremstilte Bille drikken som kaltes «aqua vitae» – livets vann.

I et brev datert 13. april 1531 fra Eske Bille til erkebiskop Olav Engelbrektsson i Nidaros omtales akevitt for aller første gang: «Kjære Herre, verdige Eders nåde vite at jeg sender Eders nåde noget vatn med Jonn Teiste, som kalles Aqua vitae og hjelper samme vatn for alle hånde krantdom som et menneske kan ha innvortes».

Stolt tradisjon

I år er det 490 år siden dette brevet ble sendt, og markerte starten på den stolte, norske akevitt-tradisjonen. På denne tiden ble det laget brennevin på de fleste bondegårder i Norge, til nokså laber kvalitet. Da Gammel Opland så dagens lys i 1857 begynte kvaliteten på norsk brennevin å stige for alvor. I 1872 fikk Gammel Opland en stor kvalitetsforbedring, og siden den gang har Norge vært verdens største produsent av akevitt, med lokal produksjon fra norske poteter. Vinmonopolet selger i dag 341 forskjellige typer akevitt, og Gammel Opland er fortsatt Norges mest populære.

Mange forbinder akevitt med jul og høytid, og det selges blant annet mer akevitt i påsketiden enn alle andre brennevinstyper til sammen. Men produktutvikler i Arcus, Morten Paulsen, forteller at akevitt blir stadig mer en helårsdrikk.

Et naturlig følge til lokalmat

Produktutvikler hos Arcus, Morten Paulsen. (Foto: Arcus)

– Selv om akevitten lenge har vært knyttet tett opp til matkultur og tradisjonsmat, begynner nå flere og flere å oppdage akevitten som et naturlig følge til lokalmat og moderne nordisk-inspirerte matretter også. På cocktail-fronten har man i større grad begynt å jobbe med de unike smakene fra akevitten for å skape drinker og cocktails som uttrykker noe særegent for vår region, på lik linje som tequila og rom, forteller Paulsen.

I tillegg til Gammel Opland er Gilde Juleaquavit også en storfavoritt blant nordmenn.

Andre bestselgere fatlagret akevitt

Løiten Sommer – en rund og sødmefull fatlagret akevitt som passer godt til kjølige norske kvelder gjennom hele sommerhalvåret.

Fru Lysholm – en litt mildere utgave av en klassisk fatlagret akevitt som passer til kjøtt og litt lettere retter. Populær blant de som kan synes at akevitt kan være litt for kraftig.

Løiten Linie – en kraftig klassisk fatlagret akevitt med tydelig karve- og fatpreg til de litt kraftigere kjøttrettene og spekemat. Favoritten for de som setter pris på en kraftig og smaksrik akevitt.

Bestselgere blant blanke akevitter:

Gilde Sommer – en lett og frisk blank akevitt med innslag av dill og sitrus som passer perfekt til sjømat og reker.

Løiten Solvegg. (Foto: Arcus)

Lysholm No 52 – en frisk og lett krydret blank akevitt spesialutviklet til bruk i cocktails. Prøv den med en god tonic eller i en Aquavit Sour.

For deg som har lyst til å prøve noe nytt, har Paulsen disse anbefalingene:

Til grillmat og vårsol anbefales Løiten Solvegg, en sødmefull akevitt med et karakteristisk fatpreg som matcher grillmaten. Gilde Grill er et litt lettere alternativ, med et sødmefullt innslag av hylleblomst og vanilje.

Til båtturen eller tur i skog og mark anbefales Løiten Tur, en rund akevitt med avrundet preg av krydder, urter og innslag av lakrisrot.

Eller hva med å prøve på en norsk «irish» til de kalde, men flotte vårkveldene?

Prøv Løiten Solvegg eller Gilde Maquavit, akevitter med et tydelig fatpreg, i en «Norwegian Coffee», en litt mer krydret variant av «Irish». Du kan bruke samme oppskrift som originalen, bare bytt ut whiskey'en med akevitt.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS