JeppeSondov10 SiO Foto Unni Irmelin Kvam

KUTT Gourmet og KUTT Fråtseri – studentmat som suksessformel

SiO – Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus, har den siste måneden satt søkelys på matkasting og bruk av overskuddsvarer, samt bevisstgjøring om å bruke deler av dyret som sjelden spises.

Publisert

Jeppe Sondov erprodukt- og konseptsjef i SiO. (Foto: Unni Irmelin Kvam/SiO)

Pop-up kafeen KUTT Gourmet på Blindern har vært en formidabel suksess. Studentene har stilt seg i kø opp til 30 minutter før åpningstid.

Populært innslag blant studentene. (Foto: Hanne Holst/SiO)

Maten har vært laget av ingredienser som nærmer seg «best før» dato.

Maten er overskudd fra leverandørene til SiO, som tar imot varene og byr på kokkekraft fra egen stab.

Må bruke det leverandørene gir

Foto: Unni Irmelin Kvam/SiO

– Hovedforskjellen mellom maten vi serverer på Kutt Gourmet og annen mat, er at vi ikke selv som bestemmer hvilke råvarer vi skal bruke. Vi må ta det leverandørene gir oss – og gjøre det beste ut av det. Det gjør at vi må tenke kreativt og samtidig kompromisse litt, sier produkt- og konseptsjef i SiO, Jeppe Sondov.

Han er ansvarlig for utvikling av matprodukter i SiO.

Samtidig har SiO fått hjelp fra elever i Kompass & Co. Studentene betaler bare for arbeidskraften, noe som gir et måltid til en billig penge.

Matkasting

Jeppe Sondov er ansvarlig for utvikling av matprodukter i SiO. (Foto: Unni Irmelin Kvam/SiO)

To prosjekter setter fokus på matsvinn og matkasting i SiO. Med 65 000 studenter, og over 50 spisesteder, ønsker man å bidra til samfunnsansvar. Gjennom KUTT Gourmet tilbys studentene å være med å ta samfunnsansvar ved å spise mat leverandører ellers måtte kaste. Råvarene varierer fra dag til dag, derfor er det en overraskelse hva studentene får smake og kokkene har å jobbe med.

– Uansett hvilke råvarer vi har, må vi få det til å funke. Vi kan gamble på at det dukker opp noe som funker, siste alternativ er å fryse ned eller konservere på en eller annen måte i påvente av matchende råvarer. Dette har ikke vært noe stort problem i de tre ukene vi har holdt på, sier Jeppe Sondov.

Spiser hele dyret

KUTT Fråtseri er et annet prøveprosjekt SiO har drevet med ved SV-kantinen på Blindern og ved Annas Spiseri på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

Her har søkelyset vært bevisstgjøring om at du kan spise mer enn indrefileten, også andre deler av dyret kan bli til smakelige måltid. KUTT Fråtseri handler om å redusere matsvinn og at dette er en del av et større samfunnsansvar.

Gode råd

Bilder: Hanne Holst/SiO

Han har stått skulder ved skulder med ungdom fra Kompass & Co og ser at de unge trivdes med oppgavene og er en god ressurs når de får veiledning og blir sett.

– Mitt råd er å spørre om du kan «prøvejobbe», en kort periode, helger eller i ferier på de stedene du har lyst på jobb, På den måten finner du fort ut om det er det rette stedet for deg, og gjør du en god jobb er sjansene store for at du får tilbud om lærlingplass, sier Jeppe Sondov.

Være best på studentmat

Vi har en sterk ambisjon om å være best på studentmat, sier Jeppe Sondov. (Foto: Hanne Holst/SiO)

KUTT har vært et spennende prosjekt for SiO, der fokus er samfunnsansvar gjennom å redusere matkasting.

– Det som motiverer meg mest ved å jobbe i SiO er muligheten til å påvirke utrolig mange menneskers hverdag til det bedre gjennom maten vi serverer. Det er et stort ansvar, men vi har mange dyktige medarbeidere som gir et godt grunnlag for å lykkes med fremtidens SiO. Vi har en sterk ambisjon om å være best på studentmat, sier Jeppe Sondov.

KUTT Gourmet er et samarbeid mellom Matvett.no, Kompass & Co og SiO. Varene er levert av Tine, Nortura, Langdalen Frukt og Grønt og Åpent Bakeri. Prosjektperioden var 21. april – 8. mai.

Kutt Gourmet og Kutt Fråtseri er to av flere prøveprosjekter som begge ble avsluttet 8. mai og som deretter skal evalueres. Begge prosjektene er en del av «Trippel»-prosjektet, initiert og utviklet av Scandinavian Design Group (SDG). Trippel handler om å gjøre samfunnsansvar lønnsomt. Bakgrunnen er: Kan samfunnsansvar føre til økonomisk vekst? Kan vi gjøre noe konkret med mat man ellers ville kastet?

Seks råd for å redusere matsvinn

Her er seks gode råd om hvordan redusere matsvinn i hjemmet fra Jeppe Sondov:

1) Planlegg innkjøpet og spis opp maten du lager.

2) Ikke lag for store porsjoner eller lag så store at det er nok til to dager.

3) Sørg for å ha litt basisvarer, løk, hvitløk, ingefær, krydder noen gode sauser, en god olje og vineddik, kanskje en bit parmesan og så videre.

4) Prøv å improvisere og smak på maten underveis.

5) Ikke vær for opphengt i å følge en oppskrift – bruk oppskriften som inspirasjon og gjør det på din måte ut ifra de råvarene du har.

6) Sjekk kjøleskapet en gang i uken – hva må du bruke av dette neste uke for å unngå å kaste noe.

Fakta

* Trippel handler om å gjøre samfunnsansvar lønnsom. Prosjektet Trippel er et samarbeidsprosjekt initiert av Scandinavian Design Group, der SiO er en av mange som ønsker å gjøre samfunnsansvar lønnsomt, gjerne sammen med studentene.

* SiO har tatt tak i matkasting og det å spise mindre brukte deler av dyret.

* Det er flere partnere i prosjektene, blant annet Matvett.no, Kompass & Co og SiO, samt leverandører som Tine, Nortura, Langdalen Frukt og Grønt og Åpent Bakeri.

* Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) driver med studentvelferd for 65 000 studenter i Oslo og Akershus.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS