Smakens uke 2014 11 Foto Inger Anita Merkesdal Måltidets Hus

En smakfull skoledag

Blir hjernen vår lurt når vi spiser? Hva er smak og hvordan smaker umami? Det og mye mer vet 200 sjetteklassinger fra Storhaug, Bogafjell, Oltedal og Kampen skoler ganske mye om etter at de har smakt seg gjennom Måltidets Hus.

Publisert

Sjetteklassingene fikk smake og teste.(Foto: Inger Anita Merkesdal, Måltidets hus)

Måltidets Hus ved NCE Culinology arrangerte onsdag 29. oktober en storstilt matløype med innlagt foredrag i forbindelse med Smakens Uke.

Foto: Inger Anita Merkesdal, Måltidets hus

Elevene som besøkte Måltidets Hus ble kjent med grunnsmakene søtt, surt, salt, bittert og umami. De testet nye produkter, gjennomførte blindtester og satte sammen et favorittmåltid basert på norske råvarer, blant annet. Åtte ulike stasjoner var elevgruppene innom i løpet av den smakfulle skoledagen på Måltidets Hus.

– Det beste vannet jeg har smakt noen gang!

– Alt eg kan om mat har eg lært av mor mi.

– Nam, det var godt! Det smaker som noe faren min lager!

– Hæ? Er det makrell? Det smakte godt!

– Her skal eg jobba når eg blir stor!

Mer bevisst

Noe smakte godt, noe smakte rett og slett nesten fryktelig. Målet med arrangementet er sammensatt. Sjetteklassingene blir mer bevisst på smaker og hva de spiser, næringen får inspirasjon til nye retter til målgruppen og Måltidets Hus vekker interesse for matfaget og matrelaterte yrker. I alle fall er Smakens Uke et målrettet og konkret tiltak for å kommunisere med morgendagens forbrukere.

Samarbeid NCE Culinology/Godalen videregående skole

Foto: Inger Anita Merkesdal, Måltidets hus

I tillegg til faglig ekspertise fra NCE Culinology bidro kokkefagelever fra Godalen videregående skole som guider under arrangementet.

Foto: Inger Anita Merkesdal, Måltidets hus

Tilsvarende arrangement har vært gjennomført seks ganger tidligere på Måltidets Hus. I år samarbeidet Måltidets Hus med TINE og NOFIMA om gjennomføring. TINE, Fjordland, Jærbakeren og Stiftelsen Norconserv har bidratt til å gi utfordringer til matfagelever. Arrangementet ble i år realisert gjennom støtte fra IPARK Eiendom, Rogaland fylkeskommune og Fylkesmannens Landbruksavdeling i Rogaland.

Smakens uke

Smakens uke er et treff mellom morgendagens forbrukere og potensielle arbeidstakere i måltidsnæringen, mat- og smakfaglig ekspertise på Måltidets Hus og næringsmiddelindustrien. Tiltaket ble opprinnelig initiert av Landbruks- og matdepartementet, nå arrangeres Smakens dag av Måltidets Hus ved NCE Culinology.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS