Mons Hordvik setter poteter2

Lang vei for poteten

Veien er lang for potetene før de ligger ferdig friterte på gjestens tallerken. – Det ligger så utrolig mye godt arbeid bak, sier fagsjef for potet i Findus Norge, Solveig Haugan Jonsen, og forteller villig om hele potetveien – fra poteten settes i jorda til den til slutt befinner seg på spisegjestens bord i en eller annen form.

Publisert

Potetene tas opp hos Mons Hordvik i Solør, en av Findus sine mange kontraktsbønder. (Foto: Morten Holt)

Haugan Jonsen er Findus sin forlengede «kompetansearm» ut mot bøndene som dyrker forskjellige potetsorter på kontrakt med Findus.

I dag dreier det seg om rundt 90 potetbønder, de desidert fleste, cirka 75 prosent, i Vestfold og Hedmark (størsteparten i Solør sør i Hedmark), men Findus har også enkelte potetbønder i Buskerud, Akershus, Østfold, Telemark og Oppland. 40 av disse bøndene produserer igjen poteter til pommes frites for Findus.

Fagsjef for potet i Findus Norge, Solveig Haugan Jonsen. (Foto: Findus)

– Solør i Hedmark er «mekka» i potet-Norge. Her finner du store flate arealer som er stort sett frie for stein. En stor andel av våre bønder kommer fra dette området. Vårt minstekrav er at hver enkelt kontraktbonde må produsere cirka 150 tonn for oss, forklarer fagsjefen.

Oleva og Innovator

Det er hovedsakelig potetsortene Oleva og Innovator som dyrkes for storhusholdning i Norge.

Innovator egner seg spesielt godt til produksjon av lange og gode pommes frites. Den er også utvalgt for bruk til MacFries, pommes strips i McDonald’s sine restauranter. Etter høsting, prosesserer Findus potetsorten frem for bruk på de 74 utsalgsstedene McDonald’s har her i landet.

"Fish and chips". (Foto: Findus)

– Innovator er utviklet spesielt med tanke på pommes frites- og pommes strips-produksjon. De potetene som brukes til dette formålet må ha et naturlig lavt innhold av sukker, slik at de ikke blir mørke i friteringen. Samtidig må tørrstoffinnholdet være minst 21,5 % for at de skal kunne fritere godt, forklarer Haugan Jonsen, som legger til at det samme gjelder for produksjon av potetgull/chips.

Innovator er samtidig stor, lang og oval – som igjen passer utmerket til pommes frites-produksjon. – Det finnes tusenvis av potetsorter i verden, men denne har den ideelle formen, konkluderer fagsjefen i Findus.

1400 trailerlass i året

Fra august til juni kjøres det i gjennomsnitt inn ni trailerlass med poteter til Findus fire dager i uka. Her fylles det opp etter opptak av poteter i Grue i Solør. (Foto: Morten Holt)

Findus produserer pommes frites fra midten av august til midten av juni. I den første perioden kommer råstoffet direkte fra jordene, men resten av sesongen er Findus avhengig potetprodusenter med gode lagringsmuligheter.

Potetene tas opp - for forsendelse til Findus. (Foto: Morten Holt)

– Vi har kun potetlager for en dags produksjon i Tønsberg, og må derfor hente poteter hos bøndene hele sesongen. Også dette er en omfattende og til dels vanskelig logistikk, spesielt når vi skal hente poteter i indre Hedmark med et tosifret antall kuldegrader. Hvis det blir for kaldt, blir stivelsen til sukker, og potetene kan bli ødelagt, forteller Haugan Jonsen.

Fra august til juni kjøres det i gjennomsnitt inn ni trailerlass med poteter til Findus fire dager i uka, noe som utgjør om lag 1000 tonn hver uke. Totalt kommer det inn 1400 lass i året til anlegget.

Kvalitetssikrer prosessen

Findus foredler om lag 40 000 tonn poteter årlig (18 000 tonn med Innovator) gjennom sitt anlegg i Tønsberg, om lag 90 prosent friterte produkter, resten forvellede poteter (fløtegratinerte, terninger skiver etc.)

Findus foredler om lag 40 000 tonn poteter årlig. (Foto: Findus)

– I og med at vi er avhengige av at bøndene lagrer selv, er vi ofte ute for å sjekke kvaliteten – at potetene holder den kvaliteten vi ønsker. Tørrsstoff, stekefarge og knollstørrelse er viktig. Det er også svært viktig at potetene lagres riktig. Den ideelle lagringstemperaturen er 7-8 grader, forteller Haugan Jonsen, som også legger til at hun er ute på jordene og tar prøver i vekstsesongen, og at hun er ute i lagrene og tar prøver i løpet av vinterhalvåret – for å forsikre seg om at kvaliteten er som ønsket.

– Jeg besøker bønder flere ganger i året, men mitt mål er å ha sett en potetåker hos alle våre 90 bønder én gang i løpet av sommeren, sier hun.

«Usynlig kvalitet»

Mons Hordvik i Solør er én av Findus' 90 kontraktsbønder. (Foto: Morten Holt)

– Å dyrke fram gode kvalitetspoteter, er en krevende øvelse. I løpet av prosessen er det mange som er involvert før gjesten får sin friterte pommes frites anrettet på sin tallerken (se egen sak om hele prosessen). I våre poteter og produkter finner du råvarer med «høyt omfang av usynlig kvalitet», sier markedssjef i Findus Foodservices i Findus Norge, Bent Enoksen, og fortsetter:

Bent Enoksen. (Foto: Morten Holt)

– Vi er ledende på prosessering og omsetning av forfriterte dypfryste poteter. Når vi i løpet av et år om lag 40 000 tonn potetråvare, er det lett å forstå at «potet» er viktig for oss, og at vi ikke kan overlate noe til tilfeldigheter. Derfor følger vi nøye med i prosessen, helt fra våre kontraktsbønder setter potetene til de er klare for levering fra Tønsberg.

Les hele saken - og se nærmere på potetens lange vei fra jord til bord - i magasinet Horeca (nummer 1 2014)

Powered by Labrador CMS