Østers Foto Jakob Fridholm

Nordisk mesterskap i østersåpning

Fredag 2. og lørdag 3. mai arrangeres det nordiske mesterskapet i østersåpning. Det hele foregår i østershovedstaden Grebbestad på den svenske vestkysten, hvor østerseliten samles med representanter fra Sverige, Norge, Danmark og Finland. Norske deltakere Heini Petersen, Xiang Xu, Maria Brendehaug Petersen og Marius Stang Bunes.

Publisert

Foto: Jakob Fridholm

Hver deltaker skal på raskest mulig tid åpne 30 østers, uten å ødelegge hverken skjell eller seg selv.

Hele 90 prosent av svenske østers kommer fra nettopp Grebbestad litt sør for Strömstad, og kvaliteten har blant annet ført dem til årets Bocuse d’Or som hovedingrediens.

Dansk seier i fjor

Heini Petersen er én av fire norske deltakere i NM i østersåpning 2014. (Foto: Arkiv)

Nordisk mesterskap i østersåpning er en folkefest som gir tilreisende østersentusiaster både gastronomiske og festlige opplevelser.

I fjor var det danskene som stakk av med seieren, uten at noen av de norske deltakerne klarte å åpne seg til en plass på pallen. I år stiller fire norske østersåpnere til dyst, med håp om å kunne reise hjem i heder og ære.

Fakta norske deltakere

De norske deltakerne er: Heini Petersen: Kokk og sommelier, norsk mester, 5. plass i nordisk mesterskap 2013, Nordisk mester 2006, 13. plass i EM 2014 og 3. plass i VM 2007. Xiang Xu: Restauratør og kokk, 2. plass i NM 2013, 14. plass i nordisk mesterskap 2013, 18. plass i EM 2014. Maria Brendehaug Petersen: Student, 3. plass i NM 2013, 14. plass i nordisk mesterskap 2013, 18. plass i EM 2014.Marius Stang Bunes: Fiskehandler, 4. plass i NM.

Powered by Labrador CMS