Linie Award 2014 Ramsvik Cecchini

Comeback for Linie Award

Linie Award, en av Nordens mest prestisjefylte konkurranser i kokke- og drinkkunst, er tilbake. Nye unge norske lovende talenter viser innovative måter å bruke nordiske råvarer på – i kampen om internasjonal anerkjennelse. Matjuryen skal ledes av Ylajali-sjef Even Ramsvik, mens Halvor Digernes leder juryen for drinkkonkurransen.

Publisert

Juryleder Even Ramsvik (til venstre) er juryleder for Linie Awards kokkekonkurranse, mens Halvor Digernes leder drinkjuryen.

Siden den danske restauranten Noma gikk til topps i San Pellegrinos topp 100 restaurant-kåring i 2010, har det vokst frem en stor internasjonal interesse for nordisk mat- og drinkkultur.

Alt fra skandinavisk kaffebrenning og konserveringsmetodikk til norsk akevitt og eksotiske råvarer, har fått mat- og drinkentusiaster til å vende blikket mot de nordiske landene.

Petter Beyer vant Linie Award i 2009. (Arkivfoto: Morten Holt)

Nordisk mat- og drinkkultur vekker oppmerksomhet

– Nordisk mat og drikke er et hett tema i den internasjonale mat- og drinkverdenen, sier den verdenskjente bartenderen Toby Cecchini.

Cecchini er mat- og drinkskribent i NY Times, eier av Long Island Bar i NY og mannen bak den kjente cocktailen Cosmopolitan. I år sitter han i juryen til Nordens største kokke- og drinkkonkurranse, Linie Award 2014.

Toby Cecchini.

Pause på tre år

Etter en pause på tre år, gjør Linie Award nå et comeback. Comebacket skal løfte det spennende nordiske kjøkkenet på den internasjonale arenaen. Konkurransen, som arrangeres på Tjuvholmen Sjømagasin torsdag 5. juni, vil avsløre det siste innen nordisk kokke- og drinkkunst med fokus på sjømat og akevitt.

– Nordiske mat- og drinktalenter har fått mye internasjonal oppmerksomhet den siste tiden. Jeg har stor tro på at finalistene i årets Linie Award kommer til å sette preg på den internasjonale mat- og drinksfæren i årene fremover, sier Cecchini.

Linie Award åpnet dører for meg, sier Michelin-kokk Even Ramsvik.

Fra Linie Award til Michelin-stjerne

Det er ikke bare de eksotiske nordiske råvarene som skal vises frem under årets Linie Award. Konkurransen gir også unge fremadstormende kokker og bartendere fra hele Norden mulighet å vise frem sine innovative kokke- og drinkkunster. Det vet Even Ramsvik, tidligere vinner av Linie Award, alt om.

I 2005 imponerte den 22-årige Ramsvik Linie Award-juryen med piggvar stekt i rug, innovativ grønnsaksterrin med choucroute og smakfull jordskokkrem. I dag er han kjøkkensjef på den mye omtalte restauranten Ylajali, som nylig fikk tildelt en Michelin-stjerne. På Ylajali bruker Ramsvik tiden på å fusjonere norske råvarer med middelhavsinspirasjon.

Linie Award åpnet dørene, sier Ramsvik

– Linie Award var den første kokkekonkurransen som jeg deltok i. Konkurransen åpnet mange dører for meg og satte fart på karrieren min, sier Even Ramsvik.

Ramsvik er formann i den fagtunge kokkejuryen under Linie Award 2014. Sammen med resten juryen som består av de fremste fra den nordiske kokkeeliten og Cecchini, er han nå i sluttfasen med å håndplukke finalister fra de nordiske landene.

Rå, rustikk og kraftig

Ramsvik har spesielt tro på årets norske kokke- og drinkfinalister. Han mener at den norske scenen i dag skiller seg fra de øvrige landene ved å være mer rå, rustikk og kraftig.

– Det finnes en sterkere identitet blant unge norske kokkekunstnere i dag enn noen gang tidligere. Norske enere kjennetegnes av stor egenart, høy kompetanse og sterk tro på seg selv og sitt produkt. Det blir spennende å smake og observere hvem av deltagerne som har det lille ekstra. Smak og håndverk er det som vil skille de beste fra røkla, sier Ramsvik.

Juryen for kokkekonkurransen:

Dette er juryen i Linie Award 2014

NO: Even Ramsvik (Ylajali, juryleder)

NO: Tom Victor Gausdal (Strand Restaurant)

NO: Halvor Heuch (Arcus)

SE: Patrik Hassel (Upper House)

DK: Allan Poulsen (Bagatelle)

FI: Pekka Terävä

Juryen for drinkkonkurransen:

NO: Halvor Digernes (juryleder)

US: Toby Cecchini (mat- og drinkskribent i NY Times)

SE: Rikard Enell

DK: Nick Kobbernagel

FI: Timo Siitonen

Powered by Labrador CMS