Fredrik Log NM kokkekunst og servitør 2013

Brosme og edelgris på NM-menyen

NM i kokkekunst 2014 arrangeres i år i Trondheim Spektrum, parallelt med messen Meny, tirsdag 23. og onsdag 24. september. Brosme, edelgris og dessert med norske plommer og Valhrona-sjokolade står på menyen.

Publisert

Fredrik Log fra Renaa Restauranter er tittelforsvarer i NM i kokkekunst. (Foto: Arkiv)

«Årets NM-oppgave byr på utfordringer, og i NKL ser vi frem til å motta mange bidrag», heter det på NKLs hjemmeside.

Det skal lages en tre-retters meny til 12 personer av årets utvalgte råvarer.

Menyene skal ikke ha vært offentliggjort tidligere. 15. mai gikk fristen ut for innsending av menyforslag, og 12 kokker blir nå plukket ut til finalen, som går over to dager (seks kokker konkurrerer hver dag). Vinneren av NM i Kokkekunst det foregående år (Fredrik Log vant i fjor), stiller automatisk som tittelforsvarer, og sender inn sin besvarelse på like vilkår som øvrige kandidater.

Les også NM-gull til Log og Laiho Trondsen

Det foreligger foreløpig ingen opplysninger om at NM for servitører skal arrangeres samtidig, slik som i 2013, men etter alt å dømme blir denne konkurransen arrangert samtidig.

NM-oppgaven 2014

Dette var oppgaven for NM i kokkekunst 2014, som skullle være levert 15. mai.

Forrett

Hovedråvare: Skal bestå av minst 60 prosent brosme.

Sjøkreps og St. Kristina skinke fra Gilde.

Samt en av følgende grønnsaker: Romanesco eller rødbet.

Hovedrett

Hovedråvare: Skal bestå av minst 60 prosent Gilde Edelgrisribbe fra Innherred.

I tillegg skal det være ett Tine-produkt som del av retten.

Samt en av følgende grønnsaker: Rød «Grønnkål», aspargesbønner og hvit nepe med gress.

Dessert

Hovedråvare: Norske plommer og Valrhona Dulcey sjokolade.

Kvalifisert for Nordisk Mesterskap

Vinneren av NM i kokkekunst er automatisk kvalifisert til å være Norges representant i nordisk mesterskap året etter.

Hoveddommer i NM i kokkekunst 2014 er danske Dennis Rafn.

NM i kokkekunst gjennom historien

"

Pallen i servitør-NM og NM i kokkekunst i 2013. Fra venstre Thora Knutsdottir (sølv servitør), Øyvind Bøe Dalelv (sølv kokk), Camilla Laiho Trondsen (gull servitør), Fredrik Log (gull kokk), Marius Tjelta (bronse servitør) og Reneé B. Fagerhøi (bronse kokk). (Foto: Matfestivalen.no/Randi Longva)

I 1990 ble Bent Stiansen den første vinneren av Kongepokalen og NM i kokkekunst. Senere ble Stiansen, som i dag er innehaver Statholdergaarden, også første norske vinner av Bocuse d’Or, i 1993.

Stiansen var den første vinneren, men det er Odd Ivar Solvold og Trond Moi som er «kongene av NM i kokkekunst». De har begge vunnet konkurransen tre ganger. Gunnar Hvarnes og Erling Sundal har vunnet to ganger.

Her er alle vinnerne i NM i kokkekunst:

1990: Bent Stiansen

1991: Odd Ivar Solvold

1992: Palle Jørgensen

1993: Odd Ivar Solvold

1994: Odd Ivar Solvold

1995: Trond Moi

1996: Trond Moi

1997: Trond Moi

1998: Beathe Hals

1999: Tommy Østhagen

2000: Erling Sundal

2001: Ole Erik Løkken

2002: Roger Malmin

2003: Geir Skeie

2004: Bjørn Cameron Alexander

2005: Erling Sundal

2006: Gunnar Hvarnes

2007: Gunnar Hvarnes

2008: Alexander Østli Berg

2009: Halvar Ellingsen

2010: Ørjan Johannessen

2011: Christian André Pettersen

2012: Thomas Johansen Borgan

2013: Fredrik Log

Powered by Labrador CMS