Skinkedestinasjonen Tynset1b

Tynset skal bli skinkedestinasjonen

Tynset-ordfører Bersvend Salbu vil sette Norge og Tynset på det internasjonale matkartet. Nå skal Tynset bli den nye «skinkedestinasjonen». – Skinke er vår nye «olje», sier ordføreren.

Publisert

Tynset skal bli skinkedestinasjonen. Fra venstre fabrikksjef på skinkefabrikken til Nortura Tynset, Geir Inge Høistad, ordfører i Tynset kommune, Bersvend Salbu og reiselivssjef i Innovasjon Norge, Per Arne Tuftin.

Under tirsdagens skinkeaksjon i Oslo oppsøkte han sentrale beslutningstakere i norsk reise- og restaurantliv for å samle støtte i arbeidet med å bygge Tynset som skinkedestinasjon, og for å få hjelp til å gi Norge et lokalmatløft.

– Lokalmat skaper entusiasme

– På Tynset er skinken vårt hemmelige våpen for å skape fremtidig vekst. Vi kaller det vår nye olje, og ser allerede hvordan lokalmat evner å skape lokal, regional og nasjonal entusiasme, sier Bersvend Salbu, ordfører på Tynset.

– For at det virkelig skal monne trenger vi hjelp fra sentrale aktører i norsk reiseliv og restaurantbransje. Derfor har vi satt i gang dagens skinkeaksjon, tatt med Tynsets beste St. Kristina-skinke til storbyen og rett og slett gått dør til dør til flere av de viktigste aktørene, for at de skal få opp øynene for verdien av å satse på lokalmat i destinasjonsbyggingen av Norge, sier Salbu.

Lokalmat – en del av den norske identiteten

Tynset-ordfører Bersvend Salbu sammen med Stian Floer på restauranten Hitchhiker.

I løpet av dagen har skinkeaksjonen vært innom reiselivssjefen i Innovasjon Norge, Per Arne Tuftin, reiselivssjef, Kristin Krohn Devold, leder i NHO Reiseliv og stjernekokkene Andreas Viestad og Stian Floer, og mottakelsen har vært positiv.

– Lokal mat, dyrket frem av lokale råvarer ved hjelp av lokal kompetanse er ikke bare en viktig del av historien vår. Det er en fremtidig vekstnæring som kan bidra til å løfte Norge som turistdestinasjon og gi distriktene det løftet de trenger for å overleve. For ikke å snakke om klimaeffektene av å satse på kortreist mat, fremfor langreiste eksosskinker. Nå er det på tide å gjøre et felles løft – et lokalmatløft av nasjonale og globale dimensjoner, sier Geir Inge Høistad, fabrikksjef på skinkefabrikken til Nortura Tynset og initiativtaker til «Skinkedestinasjonen Tynset».

Får støtte fra reiselivssjefen

Per Arne Tuftin, reiselivssjef i Innovasjon Norge, synes ideen om å satse på lokalmat i destinasjonsbyggingen av Norge er svært interessant.

– Jeg mener skinkeaksjonen er et viktig initiativ for å sette fokus på lokal mat og reiselivet i innlandet. Budskapet er godt egnet til å sette fokus på lokalmat som virkemiddel i destinasjonsbyggingen av distriktene. Dette er en god skinkeaksjon som har min fulle støtte, sier Tuftin.

– Lokalmat er en viktig identitetsbygger i Norge. Ved å løfte frem norsk mat er det ingen tvil om at vi kan gjøre Norge enda mer interessant – både for utenlandske turister og for nordmenn som vil på ferie i eget land, sier Tynset-ordfører Bersvend Salbu.

Må stå sammen

– Det er utypisk norsk å tenke stort, men det er nettopp det vi må gjøre hvis Norge skal bli en lokalmatdestinasjon. Vi små må jobbe sammen for å skape store resultater. Tenk bare på alle mulighetene som finnes for å utvikle lokalsamfunn rundt mat og opplevelser. Vi ser for oss matfestivaler, lokalmatreiser med tog gjennom landet og lokalmat servert på alle fly og norske hoteller, som smakebiter på hva man kan vente seg her til lands. Mulighetene er mange. Nå må vi utnytte dem, sier ordføreren.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS