Sykehuset Østfold1

Gigantsykehus uten kjøkken

Det nye i gigantsykehuset som nå bygges i Østfold får ikke noe hovedkjøkken. Det får lederen i Kost- og ernæringsforbundet til å ta frem sterke begrep som «oppsiktsvekkende», skremmende» og «galskap».

Publisert

Det nye sykehuset på Kalnes er under oppføring fem kilometer nordvest for Sarpsborg. (Foto: Morten Holt)

Planleggingen av det det nye sykehuset i Østfold har foregått i om lag 10 år, men som «normalt» ved større etableringer, har utgiftene ved byggingen økt vesentlig i løpet av årene. Det har blant annet ført til at når det nye gigantsykehuset på Kalnes settes i drift, gjøres det uten et produksjonskjøkken.

En andel av den varme maten skal kjøres til Sykehuset Østfold fra et annet sykehus/produksjonskjøkken, der Ahus og Sykehuset Vestfold er to av de heteste alternativene. En endelig avgjørelse tas i nær fremtid.

Det som skal egenproduseres på sykehuset, er kald mat i form av bagetter og smørbrød, samt koking av poteter, fisk og grønnsaker etc.

– Manglende forståelse for helsesammenhenger

– Politikerne og helsebyråkratene som vedtok den galskapen det er å bygge et så stort sykehus uten kjøkken, har valgt gårsdagens løsning på morgendagens problem, mener lederen i Kost- og ernæringsforbundet, Arnt Steffensen. (Foto: Morten Holt)

Lederen i Kost- og ernæringsforbundet, Arnt Steffensen, reagerer kraftig på planene:

– Vi er grunnleggende skeptiske til den løsningen det legges opp til i Østfold. Det er ikke noen hemmelighet at mat og ernæring er essensielt i en forebyggings- og helbredelsesprosess. Å bygge et så stort sykehus uten produksjonskjøkken vitner om at politikerne og beslutningstakerne i Helse Sør-Øst har en manglende forståelse for helsesammenhenger, som er oppsiktsvekkende og direkte skremmende, tordner han, og fortsetter:

– Gårsdagens løsning på morgendagens problem

– Det er selvsagt umulig å slakte et kjøkkensystem som ennå ikke er i drift. Jeg har vært i Østfold og snakket med de som planlegger logistikken på sykehuset. Det er erfarne kjøkkenfolk, som vet hva de gjør. Med det utgangspunktet de har fått, og med de rammebetingelser som foreligger, så tenker de fornuftig, og planlegger bra i forhold til det de faktisk kan få gjort noe med. Men de er ikke dumme, og ser hvor sårbart systemet er. De som skal «tas» for dette, er de politikerne og helsebyråkratene som vedtok den galskapen det er å bygge et så stort sykehus uten kjøkken. De har valgt gårsdagens løsning på morgendagens problem, sier han.

Gått utover kjøkkenet

Det nye sykehuset blir litt mindre enn Ahus. Kalnes-sykehuset var tenkt langt større, men har krympet i takt med rikspolitikernes og Helse Sør-Østs prioriteringer. Det har også gått utover kjøkkenet.

Det nye Sykehuset Østfold skal betjene hele Østfolds befolkning på snaut 300 000 innbyggere, og det vurderes også om deler av søndre og indre deler av Akershus skal sokne til det nye sykehuset. Da vil ytterligere 40 000 sokne til sykehuset på Kalnes.

– Svekket matomsorg

– Slik du ser dette, vil pasientene på det kommende storsykehuset få den «matomsorgen» som ønsket?

– Å gi matomsorg, er ikke bare å gi en pasient mat. Matomsorg er hele rammen rundt måltidet, at det er vel tilberedt, at måltidet inntas i hyggelige omgivelser, at noen har tid til å være til stede. Vi snakker om «de siste tretti centimeterne», at maten på tallerken faktisk havner i munnen på pasienten. Det hjelper ikke om maten er sunn og delikat, hvis den ikke blir spist opp. Å legge opp til at maten skal lages i et nabofylke, viser at man ser på matserveringen på en måte som ikke bør kalles matomsorg, men mer som fôring, mener Steffensen.

Maten på lang reise

Foruten at maten får en lang reisetildet nye sykehuset, skal den også fraktes en lang vei innad i sykehuset.

Planen er at det skal etableres fire oppvarmingskjøkken. All mat som blir tilkjørt, skal varmes opp i disse kjøkkenene. Herfra skal den ferdig oppvarmede maten fraktes med trillevogner fra 100 til 400 meter til 10 forskjellige buffékjøkken og/eller fem forskjellige anretningskjøkken.

Når maten er spist, settes tallerkenene igjen på tralle for å trilles 100 til 400 meter til fire forskjellige oppvaskrom. Herfra skal alt rent trilles flere hundre meter tilbake til «start», til de fire oppvarmingskjøkkenene.

– Ideelt sett ønsker vi jo at ethvert sykehus og institusjon skulle hatt sitt eget kjøkken, der matlukten kunne spre seg i gangene. Samtidig er vi realister, og ser at det i noen tilfeller er fornuftig å bygge sentralkjøkken, og kjøre maten ut til mindre enheter. I dette tilfellet er det imidlertid ikke snakk om et lite sykehjem med 20 beboere, det er snakk om et av Norges største sykehus.

Skal gå foran med nye ideer

Avdelingslederen for mat og transport ved Sykehuset Østfold, Lars Pihl, mener at matkonseptet ved det nye sykehuset vil bli veldig bra, med høy kvalitet, flott service for pasientene og høy grad av fleksibilitet. (Foto: Privat)

Jeg forstår at mange andre lurer på hva vi driver med, og at det kan oppfattes feil. Men slik ar det jo å gå foran med nye ideer, svarer avdelingsleder for mat og transport ved Sykehuset Østfold, Lars Pihl, på kritikken.

Han mener at det er hevet over enhver tvil at matkonsept ved det nye sykehuset vil bli veldig bra, med høy kvalitet, flott service for pasientene og høy grad av fleksibilitet.

Jeg synes dette blir en god løsning, og vi kan utnytte de ressursene vi har på en god måte. Og så minner jeg om at det er kun deler av varmmatproduksjonen vi ikke skal gjøre selv. Det kan eksemplifiseres med at grønnsaker, poteter, fisk etc. skal kokes på våre kjøkken, uttaler Pihl.

Mer tid på presentasjon av maten

– Hvilke prioriteringer er lagt til grunn for ikke å etablere et hovedkjøkken?

– Det er en sammensatt problemstilling. Av tildelte investeringsmidler til nytt sykehus har det vært størst søkelys på pasientbehandling. Dette har gjort at flere «støttefunksjoner» må tenke nytt. I tillegg er det god produksjonskapasitet i Helse Sør-Øst på matsiden. Vi i sykehuset er godt fornøyd med en slik løsning. Vi ønsker å bruke mer tid på presentasjon av maten i stedet for produksjon, sier Pihl.

– Tenke utenfor boksen

– Er rammebetingelsene for etablering av kjøkkendrift på det sykehuset tilfredsstillende?

– Ja. Jeg tror vi må tørre å tenke utenfor den tradisjonelle boksen som ofte kjøkkenfolk er i. Vi må ikke glemme hvorfor vi er på jobb. Hovedgrunnen er å gi pasientene riktig kost til riktig tid i henhold til retningslinjene.

Les mye mer om debatten og saken i magasinet Horeca (nummer 8 2013)

Powered by Labrador CMS