Kokk illustrasjon Foto Per Thrana NHO Reiseliv

Kokkene står lengre i yrket

I 2005-2006 holdt en restaurantkokk ut 6,5 år i yrket – i gjennomsnitt. Nå står kokkene lengre i yrket. Nye undersøkelser viser attallet nå 10,5 år, melder NHO Reiseliv.

Publisert

Illustrasjonsfoto: Per Thrana/NHO Reiseliv

«Frafallet fra yrket for kokker som hadde begynt i arbeid etter endt utdanning, er etter vårt syn ikke alarmerende høyt og helt sikkert lavere enn tidligere undersøkelser har vist», heter det i en rapport fra Arbeidsmedisinsk avdeling ved Universitetssykehuset i Trondheim.

Det er også relativt få helserelaterte grunner til at kokker slutter i jobben, ifølge rapporten.

Les også: Kokkene hopper av etter 6,5 år (publisert mai 2007)

Trivsel som kokk

Kokkene oppgir generelt stor trivsel med jobben og var optimistiske med hensyn til å fortsette i yrket og å være i arbeid som kokk om fem år.

«De viktigste grunnene til å ville fortsette som kokk var at det å være kokk ble ansett som et spennende og kreativt arbeid og at man opplevde å ha et godt psykososialt arbeidsmiljø», heter det i rapporten.

– Et samfunnsansvar, mener Stiansen

Kokk- og servitøryrket ble viet stor oppmerksomhet under NHOs årskonferanse «Læringslivet» i Oslo tidligere i år. Mesterkokk Bent Stiansen, som driver den kjente restauranten Statholdergaarden, var en av dem som fremførte innlegg. Han trakk frem verdien av å ha lærlinger.

– For det første ser vi det som et samfunnsansvar å bringe vårt fag og våre verdier videre til en ny generasjon fagarbeidere. Dette er en tradisjon vi har lang erfaring med i hotell- og restaurantbransjen. Det å «gå i læra» har vært et begrep som er en av de viktigste byggesteinene i næringen vår», skriver Stiansen i en kommentarartikkel i Aftenposten.

Enorme jobbmuligheter

– Dette må vi bygge videre på, og fortsette å oppmuntre unge til å velge reiselivsnæringen, som er en næring for fremtiden. Alle utdannede og kvalifiserte kokker og servitører går sikre jobber i møte i en voksende bransje som trenger ungdom og sosiale mennesker, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Les hele saken på NHOreiseliv.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS