Tinja Fjellgård Frank Kristoffersen Håvard Santi og Vegard Stormo5

Har den beste samiske kokken

Tinjas kokk og daglige leder Vegard Stormo (35) bærer for tiden tittelen «samenes beste kokk». I juni i fjor vant han klassen «tradisjonell samisk matkunst og kunnskap» i Sapmi Awards i Jokkmokk i Sverige, der det beste samiske kokken innkasserte hele 100 000 kroner for seieren – i tillegg til heder og ære.

Publisert

Kjøkkensjef Frank Kristoffersen (fra venstre), kokk Håvard Santi og kokk og daglig leder og vinner av Sapmi Awards, Vegard Stormo inne på kjøkkenet på Tinja Fjellgård. (Foto: Morten Holt)

Sapmi Awards arrangeres hvert år, og helt frem til konkurransen arrangeres i år, kan Stormo bære tittelen samenes beste kokk. Her er det deltakere fra Norge, Sverige, Finland og Russland, og kravet er at den deltakende kokken skal arbeide i en samiskinspirert restaurant.

Retten som Vegard Stormo vant med i Sapmi Awards er inspirert av en bjørkestokk med mose, lav og det grønne fra skogen og reinen som lever der og beiter der. (Foto: Tinja Fjellgård)

Samiskinspirerte retter

Med retten «Reinblodspannekake med rug» sikret han seg heder, ære og hele premiepotten.

– Jeg er vokst opp med sterke verdier for naturen og det å høste av naturen, og er veldig opptatt av lokal mat og tilhørighet. Jeg bruker dette som en grunnfilosofi i alle mine menyer, sier Vegard Stormo, som var ferdig utdannet kokk etter læretid i Bjørns Mat og Vinhus i Narvik i 1998, og også har bakgrunn som kokk i Stavanger, på Hurtigruta og på Svalbard.

I konkurransen brukes Mystery Basket-prinsippet. Deltakerne fikk 15 minutter før konkurransen se råvarene, og foruten reinsdyrblod, var det råvarer som sik, løye, gjedderogn, lake, høyrygg og lokale urter, for å nevne noen.

En utmerket ambassadør

– Vi har visst at han var kjempedyktig. Det har alle tilbakemeldingene om Tinja-restauranten vist. Seieren i Sapmi Awards er en bekreftelse på det, sier far og Tinja-gründer Odd Stormo.

Dette uttalte juryen: «Vegard har med stilfull følelse og med profesjonelt mathåndverk og med nyskapende innslag innenfor den samiske mattradisjonen, varsomt løftet fram råvarens smak med stor respekt og vel gjennomført helhet i sin presentasjon. Vegard er en utmerket ambassadør for det samiske kjøkkenet».

Les mer om hva Stormo laget i konkurransen i magasinutgaven av Horeca (nummer 1 2014).

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS