Tom Byfuglen Svingen pub16

Svingen Pub - en institusjon på Beitostølen

Lille Svingen Pub er en institusjon for både fastboende og feriegjester på Beitostølen. I mange år var puben en av dem som omsatte mest øl per kvadratmeter her til lands.

Publisert

Kvek og Staut fra det lokale bryggeriet Valdres Gardsbryggeri er bestselgere i Svingen Pub, forteller daglig leder Tom Byfuglien. (Foto: Morten Holt)

– Puben er ikke større enn knappe 50 kvadratmeter, og da er både baren og alle møblene inkludert. Jeg vet ikke hvordan vi omsetter vi i forhold til andre puber i landet nå, men for noen år siden var i alle fall Svingen Pub den baren i Norge som Ringnes solgte mest øl til per kvadratmeter, sier daglig leder Tom Byfuglien smilende.

Byfuglien kommer opprinnelig fra Rogne, som ligger mellom Beitostølen og Fagernes.

Etter mange år i utlandet, kom han hjem og tok over lederansvaret for Svingen Pub for fire år siden.

Med seg på lasset hadde han en ihuga ølinteresse – som nå er overført til Svingen. Sammen med Frank Nordberg, også over middels interessert i øl, ble det øloppsving på Svingen.

50 sorter

Det er ikke store lokalene, men Svingen Pub er mye besøkt. (Foto: Morten Holt)

– Det er ikke mer enn fem år siden vi solgte bare Ringnes på fat og Carlsberg og Corona på flaske. Nå har vi til enhver tid mellom 50 og 60 sorter øl tilgjengelig, sier Byfuglien, som legger til at storsatsingen på øll ble intensivert for et par år siden.

Foruten en rekke spesialøl, der Ægir Bryggeri og Nøgne Ø er blant de ledende leverandørene, er selvfølgelig bygdas eget øl Kvek og Staut fra Valdres Gardsbryggeri en hit i puben. Men også det irske mørke ølet Guinness og Samuel Adams Boston Lager er godselgende i den vesle trivelige puben.

Det satses også på ølsmakinger for gjestene, for grupper og andre interesserte.

Egen akevitt

– Vi har noen planer om å utvikle vårt eget øl, og det kan nok hende det snart blir Svingen-øl å få kjøpt, sier Bufuglien.

Fra før henger det et eikefat med akevitt i taket i baren. Derfra tappes Svingen Akevitt direkte i glasset til gjestene.

Kjøpte Svingen

Svingen Pub på Beitostølen ligger til høyre i dette bygget. (Foto: Morten Holt)

Det er i år 12 år siden Pål Andvord, Magda Bråten og Svein Olsen, som selv arbeidet på forskjellige serveringssteder på Beitostølen, kjøpte Svingen Pub. Frem til da hadde det vært to andre eiere av puben. Ingen med nevneverdig økonomisk suksess.

De tre etablerte Barcraft AS, som etter hvert også har kjøpt opp og etablert tre andre populære serveringssteder i fjellbygda like oppunder Valdresflya og Jotunheimen.

Øltørste fjellturister sørger for at Svingen omsetter godt i ei bygd med bare 350 fastboende innbyggere. I fjor omsatte Svingen Pub for 4,3 millioner kroner. Totalt omsatte de fire stedene i selskapet Barcraft AS for nærmere 15,8 millioner kroner – med et driftsresultat på drøye millionen.

Startet i 1990

Det var for øvrig Bitte Bjøralt og Kjell A. Kjemark som åpnet Svingen Pub på hennes 30-årsdag 16. februar 1990.

– Navnet ble Svingen fordi vi ikke ville ha et engelskklingende navn opp i fjellheimen, og da puben jo ligger i en sving, ble det Svingen pub. Puben ble et populært og et naturlig samlingsted på Beitostølen fra dag én, skriver Bitte Bjøralt i en kommentar til artikkelen.

Les hele saken i Horeca nummer 5 2013

Powered by Labrador CMS