Hotellstatistikk2

Sterk RevPAR-vekst på Bodø-hotellene

Bodø-hotellene opplevde en svært sterk RevPAR-vekst i september. Også Kristiansund, Tromsø og Ålesund opplevde stor økning, mens Trondheim og Kristiansand fikk bokført betydelig nedgang.

Publisert

I Bodø økte RevPAR (Revenue Per Available Room, omsetning per tilgjengelig rom)med 30 prosent fra september 2012 til september i år. Økningen kom etter nesten 11 prosent vekst i belegg (til 82 prosent) og rundt 17 prosent økning i rompris (1049 kroner).

– Merk at rompris i denne sammenheng er losjiinntekt eks. mva per solgte rom. Skal man beregne romprisen som gjesten betaler, må man legge på 150 til 200 kroner, melder Hotelia i en pressemelding.

Høyt belegg

Videre steg prisene steg med 25-27 prosent fredager og lørdager. Fra bransjehold meldes det om et generelt «godt trøkk» i markedet. Og med en militærøvelse som varte nesten hele måneden, på toppen av det hele, ble fremgangen eksepsjonelt bra.

Både mandagene, tirsdagene og onsdagene i september i år hadde i gjennomsnitt mer enn 96 prosent belegg, tross en liten nedgang både tirsdager og onsdager. Belegget steg kraftig torsdager og søndager.

Høyest hotellrompriser i Stavanger-området

Hele fire av byene i oversikten fra Benchmarking Alliance fikk notert over 1000 kroner i rompris i september i år. Stavanger, som her inkluderer Sola, Sandnes og Jæren, var én av dem.

Her økte prisene med nesten 5 prosent til 1214 kroner, tross ingen volumvekst.

– Det var et voldsomt trykk tirsdager og onsdager, og hotellene i byen er flinke til å optimalisere. Det jeg synes er mest positivt er at weekendsalget økte mot fjoråret, og at man likevel fikk prisene opp, meldes det fra bransjehold, opplyser Peter Wiederstrøm i Hotelia.

Hittil i år har Stavanger-hotellene hatt prisøkning i sju av ni måneder, sammenlignet med tilsvarende måneder i 2012, og totalt for perioden har man økt med 1 prosent (til 1128 kroner) sammenlignet med januar-september-snittet i fjor.

Nedgang i Trondheim

Trondheim med Værnes opplevde et kraftig beleggsfall på hotellene i september. Kapasitetsutnyttelsen falt fra 74,1 til 66,5 prosent. Positivt var det da at prisene holdt seg på 2012-nivå (847 kroner).

Fra bransjehold meldes det om færre grupper, spesielt innen konferansesegmentet, i Trondheim i september. En del av disse kundene har nok trukket tilbake til Gardermoen. Da er det naturlig at prisene ikke falt så mye som følge av dette, da prisnivået i konferansesegmentene ofte er lavere enn i de individuelle segmentene.

Nedgang også i Bergen

I Bergengikk belegget ned med 5,7 prosent fra september i fjor. Det var 2,7 prosent færre solgte rom og samtidig 3,1 prosent flere tilgjengelige rom.

Belegget falt på alle ukens dager, men mest i og rundt helgene. Romprisene gikk opp på alle ukens dager.

Hittil i år har belegget per måned gått opp og ned sammenlignet med tilsvarende måneder i fjor, men på prissiden har det utelukkende vært oppgang. For årets ni første måneder er den samlede prisoppgangen på 3,4 prosent mens belegget har falt 0,5 prosent. Det er 1,9 prosent flere tilgjengelige rom i årets første nimånedersperiode enn i tilsvarende periode i fjor, antall solgte rom har altså steget (+1,3 prosent).

Ned i Stavanger og Drammen

Drammenshotellene fikk i september bokført en nedgang både i rompriser og belegg.

Romprisene falt fra 809 til 781 kroner, mens belegget gikk ned fra 63,4 prosent til 60,9 prosent.

September bød på kraftig beleggsnedgang i Kristiansand. Det falt fra 65,8 prosent til 57,9 prosent i forhold til september i fjor. Med 17 prosent flere tilgjengelig rom måtte det nesten bli slik.

«Bare» 3,1 prosent flere solgte hotellrom hjalp ikke stort.

Med et såpass kraftig beleggsfall er det positivt at prisene økte med 3,1 prosent til 835 kroner.

Hittil i år har rombelegget «bare» falt med 4 prosent (til 60,5 prosent), men det skyldes at den betydelige kapasitetsøkningen gjennom Scandic Bystranda ikke har slått inn for fullt i statistikken. Dette hotellets romkapasitet kom først inn fra juni i år.

Gardermoen med klar trend

Gardermoen. (Illustrasjonsfoto)

Hotellene ved landets hovedflyplass økte belegget fra 64,3 prosent i september 2012 til pene 70,2 prosent i september i år. Som vanlig ga ikke volumøkningen noen prisvekst. Prisene holdt seg nær uforandret på 870 kroner.

– September har vært en bra måned i møtesegmentet. Vi tror at en del av møtene som var i Trondheim i fjor, har flyttet tilbake til Gardermoen. Møtesegmentet i Trondheim var veldig svakt i september i år sammenlignet med fjoråret. Når man ser på bortfallet i rom der mot veksten på Gardermoen, så er det naturlig å tenke i de baner, meldes det fra hotellbransjen. Mønsteret for hver enkelt måned de siste to årene har vært kombinasjonen av beleggsvekst og prisnedgang, melder Hotelia.

Fra før vet vi at de interne forskjellene mellom hotellene på og ved Gardermoen varierer både med hensyn til belegg og pris. «Shuttlebusshoteller» har helt andre og dårligere forutsetninger, slik sett, enn terminalhoteller. Losjiomsetningen gir ikke hele inntektsbildet. Møtevirksomhet gir store inntekter som vår statistikk ikke fanger opp. For Gardermoen-hotellene er denne aktiviteten svær, melder Hotelia.

Ålesund og Kristiansund i vekst

Endelig beleggsvekst i Ålesund. (Foto: Morten Holt)

For hotellene i Ålesund har det vært mye minus i statistikken i snart ett år. I september kunne man dog glede seg over 11,3 prosent vekst i belegg, til 65,6 prosent. Tross volumøkningen, falt prisene med ca. 1 prosent til 840 kroner.

I Kristiansund steg rombelegget fra 65,9 prosent i september 2012 til 72,2 prosent i september i år. I samme periode steg romprisene fra 852 til 893 kroner.

RevPAR-vekst i Tromsø

Tromsøhotellene fikk bokført en solid RevPAR-vekst (+13,4 prosent) fra september i fjor. Dette etter drøyt 6 prosent økning både beleggs- og prismessig. Romprisene var 925 kroner, belegget 74,5 prosent.

Oslo med Fornebu holder stand

I Oslo med Fornebu økte både belegg (fra 74,7 til 76 prosent), priser (fra 981 til 1006 kroner) og RevPAR (fra 733 til 765 kroner) i september i år sammenlignet med september i fjor.

Økningen i samlet losjiomsetning var på nesten 6 prosent. Både tirsdagene og onsdagene oppnådde i snitt ca. 95 prosent belegg. Alle de andre dagene, unntatt søndagene (40 prosent), hadde over 76 prosent belegg.

Pressemelding fra Hotelia.no

"
Powered by Labrador CMS