Scandic-Kristiansand-Bystranda2 Foto Jan Tveita

Sjøvannskjølt miljøhotell

Scandics nyeste hotell, Scandic Kristiansand Bystranda, henter kjøling fra fjorden.

Publisert

Upåklagelig utsikt fra Scandic Kristiansand Bystranda. (Foto: Jan Tveita, HMS-magasinet) )

Det skriver Svanemerket.no/Miljømerking i sitt nyeste nyhetsbrev. Scandics nyeste hotell ligger sentralt i Kristiansand nede ved Bystranda. Med sine 229 rom og 814 senger er hotellet blitt Sørlandets største hotell og har flotte konferansefasiliteter og restaurant og bar med fantastisk utsikt over skjærgården.

Hotellet ligger sammen med badeland, spa, treningssenter, idrettshall, apotek, næringslokaler og parkeringshus. Hele området utgjør 41 000 kvadratmeter bygningsmasse.

Stort kjølebehov

"

Scandic Kristiansand Bystranda. (Foto: Jan Tveita, HMS-magasinet)

Et slikt anlegg har behov for kjøling store deler av året. Mens vanlige kjøleanlegg bruker energi for å generere kulde, leverer Agder Energi kulde fra vannet i fjorden rett utenfor Kristiansand. Kaldt sjøvann hentes på 150 meters dyp og pumpes i rør til en sentral i bygget.

Kulden hentes ut av sjøvannet i en kjøleveksler før vannet returneres til sjøen.

Mange miljøtiltak

Scandic Bystranda ligger, som navnet tilsier, helt nede ved stranden.

Sjøvannskjølingen er bare ett av mange miljøtiltak. I likhet med andre av Scandics svanemerkede hoteller, er det satt i verk en rekke miljøtiltak innenfor blant annet energisparing, rengjøring, tekstilvask, matservering og avfallsbehandling. Hotellet har en egen kompostreaktor som komposterer matavfall til jord i løpet av 30 timer.

Svanemerket.no/HMS-magasinet.no

"
Powered by Labrador CMS