Logo Arktisk Verdiskaping

Nyskapende og nordnorsk på bordet

19 forskjellige arktiske matprodukter fra 14 matprodusenter konkurrerer i år om å vinne prisen for «Arktisk Verdiskaping 2013».

Publisert

Det er Bioforsk Nord og NHO Reiseliv Nord-Norge som for 11. gang arrangerer denne konkurransen, der nye nordnorske matprodukt blir løftet fram. Arktisk Verdiskaping 2013 foregår under arrangementet «Reiseliv i Nord» i Tromsø 17. og 18. september.

Hele landsdelen representert

I år deltar 14 lokale matprodusenter om å vinne den gjeve prisen, og de kommer fra hele Nord-Norge: Fra Hattfjelldal og Hemnesberget i sør til Kautokeino og Talvik i nord. 1.premien er på 30 000 kroner, mens 2. og 3. premien er på henholdsvis 10 000 og 5000 kroner.

Juryen skal smake, lukte og vurdere alt fra spekepølse og saltkjøtt til lutefisk og tørrfiskstrimler, fra moltesyltetøy og hvalkjøtt til grovbrød og klemetøl.

Finalistene

Foto: Bioforsk

Fra Finnmark deltar i år bedriften Reinkjøtt-Marked fra Kautokeino og Borealis Gourmet fra Talvik.

Fra Troms deltar Slåttebakken AS fra Silsand, Halvors Tradisjonsfisk AS fra Tromsø, Lyngmo Gårdsbakeri fra Svensby og Fallvik Gård fra Storslett.

Fra Nordland deltar Sæterstad Gård AS fra Hattfjelldal,Kuraas AS fra Narvik, Nord-Reker AS fra Konsvikosen i Lurøy kommune, Lofoten Gaver og Brukskunst AS fra Leknes, Lofotlam SA fra Leknes, Hemnes Mikrobryggeri fra Hemnesberget, Solheim Gård i Hattfjelldal og Anitas Sjømat AS fra Reine.

I fjor gikk Vildenvang Geitost fra Nordreisa helt til topps, og produktet til Ruth Ulhving fra Vildenvang Gårdsysteri ble skildret på følgende måte av en begeistret jury: «Et eksklusivt helhetlig produkt, med en enestående smak, fantastisk fin emballasje, god formidling av historien og med en nordnorsk klang over seg».

Juryen

Wenche Andersen er juryleder. (Foto: Morten Holt)

Alle produktene stilles ut på Arktisk Mattorg i Fløyahallen i Tromsø onsdag og torsdag, slik at publikum også kan gjøre seg opp en mening.

I spissen for juryen finner vi TV-kokken Wenche Andersen. I tillegg til å være kokk og forfatter av flere matbøker, er hun av Nordisk Ministerråd utnevnt til Nordisk Matambassadør.

Med seg i juryen har hun Johnny Trasti, kjøkkensjef på opplevelsesbedriften Sorrisniva ved Altaelva, og Roald Nilsen, markedssjef i Coop Norge Handel Tromsø og kontaktperson for lokal mat i nord for Coop. I juryen sitter også Ola Reibo, som driver reklame- og designbyrået Reibo, og Irene C. Olsen, nyutdannet konditor fra Thon Hotel og restaurant Bojer i Svolvær.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS